skip to Main Content
Alumnes EduLab 2018

L’Escola l’Areny i l’Escola Els Pins de Cornellà aposten per l’ensenyament transversal de la programació i la robòtica comptant amb el suport del Citilab

Amb la incorporació d’aquests 2 nous centres al projecte EduLab a les escoles, s’arriba a la xifra total de 12 col·legis públics cornellanencs convençuts que cal introduir l’ensenyament d’aquestes disciplines a l’aula

L’Escola L’Areny i l’Escola Els Pins, dos centres educatius públics de Cornellà de Llobregat, se sumen a partir d’aquest curs escolar al projecte EduLab a les escoles amb l’objectiu d’introduir l’ensenyament de la programació i la robòtica com a llenguatges transversals a les seves aules.

Programació, robòtica i continguts curriculars a través del treball per projectes

Això vol dir que l’alumnat d’aquestes escoles adquirirà nous coneixements sobre programació i robòtica a través del treball per projectes, fet que farà possible que es combini el desenvolupament del pensament computacional de nenes i nens mentre també es treballen continguts curriculars de diverses assignatures (des de llengües fins a ciències).

Construir un giny electrònic per treballar l’estalvi d’energia a classe, programar un joc de preguntes per treballar la comprensió lectora, desenvolupar una aplicació per practicar la multiplicació o muntar, programar i interactuar amb el robot Fantàstic del Citilab són alguns exemples de projectes didàctics adaptats al nivell de cada etapa educativa que permeten que l’alumnat obtingui aquest doble aprenentatge (programació i robòtica + continguts educatius molt diversos).

El professorat aprèn primer per després transferir el coneixement a l’alumnat i seguir introduint la programació i la robòtica al centre amb autonomia

Seguint el model de transferència de l’aprenentatge del projecte EduLab a les escoles, la intervenció del Citilab comença amb una formació que s’imparteix al llarg de tot el curs i que està dirigida al professorat de les escoles. Aquesta formació capacita els docents en l’ús de diversos llenguatges de programació visual per blocs i varietat d’eines tecnològiques amb l’objectiu que les i els mestres puguin dissenyar activitats didàctiques emprant qualsevol d’aquests recursos. Una eina clau per dissenyar activitats de robòtica, electrònica creativa, domòtica i Internet de les Coses és la placa microcontroladora ED1 dissenyada al Citilab, de la qual, aquest curs, se’n distribuiran més de 4.000 exemplars a diverses escoles de Catalunya.

La formació del Citilab per a docents està certificada pel Departament d’Educació la Generalitat de Catalunya i enguany presenta novetats destacables. Tot i fer-se una capacitació general per a totes les mestres i tots els mestres, també s’imparteix formació específica per cicles (cicle infantil + cicle inicial i cicle mitjà + cicle superior) amb l’objectiu d’adaptar-se a les necessitats de cada etapa educativa i fer possible, per exemple, que a cicle inicial es treballi el pensament computacional desendollat (és a dir, sense fer ús d’ordinadors ni aparells electrònics).

Un altre canvi respecte les experiències anteriors amb les altres 10 escoles de Cornellà de Llobregat és que aquest curs la formació a professorat i la introducció de la programació i la robòtica a l’aula es produeixen de manera paral·lela. És a dir, a mesura que els i les docents adquireixen nous coneixements, també dissenyen activitats i les posen en pràctica a classe per treballar-les amb les nenes i els nens.

El projecte EduLab a les escoles ja ha arribat al 75% dels col·legis públics de Cornellà de Llobregat 

Després de 8 anys treballant per democratitzar l’aprenentatge transversal de la programació i la robòtica a les aules cornellanenques, Citilab assoleix la fita d’haver col·laborat amb el 75% dels col·legis públics de Cornellà, traslladant aquest ensenyament a la comunitat educativa amb la finalitat que es continuï treballant de manera autònoma.

L’Escola Dolors Almeda, l’Escola Abat Oliba, l’Escola Anselm Clavé, l’Escola Ignasi Iglésias, l’Escola Martinet, l’Escola Mediterrània, l’Escola Suris, l’Escola Montserrat, l’Escola Torre de la Miranda i l’Escola Sant Ildefons són els 10 centres -que representen tots els barris de la ciutat- que ja han introduït l’ensenyament d’aquestes disciplines que són clau pel present i el futur.


Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Banner logo Ajuntament de Cornellà

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar