skip to Main Content
Can Suris
societat del coneixement

L’edifici que acull el Citilab, l’antiga fàbrica de Can Suris, va ser construït el 1897 com a centre d’una colònia industrial per la qual van passar diverses generacions de cornellanencs i cornellanenques. Després d’una profunda reforma, segueix mantenint en la seva aparença i arquitectura l’essència industrial del segle XIX, però adequada als nous usos del segle XXI.

Aquest vídeo és un treball realitzat pels membres del projecte Seniorlab. Conscients de la singularitat de l’edifici que els acull, van considerar oportú aprofundir en la seva història.

Fontanals i Suris

La fàbrica de filats Fontanals i Suris va ser inaugurada el 1913 com a continuadora de l’empresa Sala i Cia, del 1897, any de construcció de l’edifici. Posteriorment es va ajuntar amb 11 fàbriques més per recuperar-se de la crisi econòmica provocada pel crac de 1929, i  Josep Maria Suris va ser el director gerent d’aquest complex industrial fins la seva dissolució el 1935.

Josep Maria Suris finalment va abandonar la direcció de la fàbrica el 1943, després d’un procés legal obert en la seva contra per la manca d’activitat durant la guerra (període durant el qual el recinte va ser utilitzat com a caserna per les tropes franquistes). La fabricació va cessar definitivament el 1978, i l’edifici va restar en desús durant més de 30 anys.

La idea del Citilab

No va ser fins entrat el segle XXI que l’edifici de Can Suris va trobar un nou ús. Després que l’Ajuntament de Cornellà adquirís l’espai, es va dur a terme un procés de remodelació i adaptació de l’antiga fàbrica que es va allargar del 2003 al 2007, quan finalment el Citilab va obrir les seves portes.

A les acaballes del segle XIX, les xemeneies dels vapors eren el símbol del canvi, de la innovació, de la transformació de les societats industrials. Més de 100 anys més tard, la xemeneia de Can Suris recorda que hi ha una nova revolució en marxa: la societat del coneixement.

Símbol del Citilab
Back To Top
Cercar