skip to Main Content

Citilab recolza el desenvolupament de dos projectes emprenedors que promouen l’economia circular des de l’àmbit local

Totes dues propostes, seleccionades a través del procés de Compra Pública Innovadora, aposten per l’aplicació de tècniques innovadores de reutilització i reciclatge de residus

‘Magatzem de residus’ i ‘Nous processos de suprareciclatge amb impacte social en rehabilitacions arquitectòniques’ són els noms de les dues propostes que han superat les tres fases del procés de Compra Pública Innovadora del Citilab, el procediment que s’obre anualment des del laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat per a testejar la viabilitat i recolzar el desenvolupament d’idees emprenedores i innovadores amb vocació de retorn social.

Magatzem de residus: un projecte col·laboratiu multidisciplinar de reflexió, diàleg i pràctica col·lectiva sobre la gestió i transformació de residus alimentaris

‘Magatzem de residus’ és un projecte que busca conscienciar sobre models de consum i producció conscients, curosos, inclusius i responsables amb el medi ambient i cocrear solucions amb la ciutadania. Aquesta proposta aposta per l’empoderament d’habitants del barri del districte de Sant Martí de Barcelona a partir de la transferència de tècniques per a la transformació de residus alimentaris en recursos.

Les persones impulsores del projecte han dut a terme una recol·lecció de residus alimentaris (generats per diversos establiments del districte de Sant Martí) que s’han fet servir en diversos tallers de processament d’aliments. En aquestes activitats gratuïtes i obertes al públic s’han après tècniques de deshidratació i processament per elaborar aperitius diversos (snacks, infusions, gominoles…), productes de neteja fets a partir de cítrics, sabons aptes per a la pell o paper artesanal.

Nous processos de suprareciclatge amb impacte social en rehabilitacions arquitectòniques

Aquest projecte, vertebrat en la sostenibilitat ambiental, sociolaboral i econòmica, té l’objectiu de transformar l’activitat de despatxos, promotores i constructores cap a l’economia circular, mitjançant la col·laboració (o recerca conjunta) i/o la contractació del servei proposat. 

Així doncs, aquesta iniciativa proposa la implementació de processos innovadors per a la reutilització i reciclatge insitu de materials en obres de rehabilitació. A través de la mineria urbana i la remanufactura d’elements constructius, es planteja la reutilització de materials (prèviament sel·leccionats, saludables i aptes) que normalment acaben convertits en residus amb la voluntat que tinguin una segona vida i fer viable la seva integració en projectes d’arquitectura.

Compra Pública Innovadora 2022: un procés de recolzament d’idees emprenedores per a contribuir localment a combatre el canvi climàtic

El repte social plantejat en aquesta darrera convocatòria de la Compra Pública Innovadora, oberta al juliol de 2022, encoratjava emprenedores i emprenedors de l’àrea metropolitana de Barcelona a presentar les seves idees que promoguessin la reducció, la reutilització i el reciclatge de residus a través de l’economia circular.

El laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat impulsa aquest procediment de selecció de propostes emprenedores amb vocació de retorn social des de l’any 2018 i, des de llavors, ha plantejat problemàtiques socials diverses: millorar la transformació digital del comerç local, fomentar el bon ús de la tecnologia mòbil entre els joves o combatre la cosificació femenina a les xarxes socials. Totes les propostes seleccionades es visibilitzen en aquest repositori de projectes emprenedors d’innovació social i digital.


Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Banner logos Ajuntament de Cornellà i AMB

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar