skip to Main Content

Citilab apropa la fabricació digital a docents del Baix Llobregat en el marc del programa FAIG

El programa experimental ‘Fent per Aprendre, Imaginant Globalment’ (FAIG) de la Generalitat de Catalunya vol impulsar canvis pedagògics profunds i fonamentals envers la creació de nous entorns d’aprenentatge amb sentit

Citilab participa en el programa experimental FAIG, impulsat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, oferint formació en capacitació tecnològica a una quarantena de docents dels centres educatius del Baix Llobregat que s’han inscrit en aquest programa intensiu per a la transformació educativa a Catalunya.

Traslladar coneixements sobre l’ús pràctic -i sobretot adaptat a activitats pedagògiques- d’equipament com el plòter de tall, la talladora i gravadora làser, la impresora 3D i la brodadora digital és la missió central del laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat, referent maker de la comarca que novament actua com a formador de formadors i formadores amb la voluntat d’integrar el ‘maker’ i les possibilitats creatives de la fabricació digital en els projectes educatius que es desenvolupin a les aules.

La capacitació sobre fabricació digital al Baix Llobregat

L’Institut Bernat el Ferrer de Molins de Rei, l’Escola Roques Blaves d’Esplugues de Llobregat, l’Escola José Echegaray de Martorell, l’Escola Els Pins de Castelldefels, l’Institut Les Marines de Castelldefels i l’Escola Edumar, també de Castelldefels, són els sis centres educatius del Baix Llobregat que participen en aquesta primera fase del programa FAIG i que ja han començat a rebre formació per part de l’equip del Citilab. 

Els docents dels sis centres treballaran dividits en dues comunitats i les sessions formatives es desenvoluparan tant a les instal·lacions del laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat com a les mateixes aules de les escoles i instituts. Dur a terme la formació als mateixos centres educatius és clau tenint en compte que l’objectiu del Departament d’Educació és que, amb la dotació d’equipament tecnològic avançat, cada centre participant creiï una aula ‘maker’ (anomenada FAIGlab).

FAIG: un programa intensiu per a la transformació educativa

La raó de ser d’aquesta acció formativa i col·laboració entre centres educatius i referents en matèria de fabricació digital d’arreu de Catalunya que tot just s’acaba d’iniciar, i que durarà dos cursos escolars, és avançar per a la transformació educativa, una transformació centrada en crear entorns d’aprenentatge amb sentit que posin l’alumnat al centre.

Compartint aquesta visió i necessitat de repensar l’educació i abordar els reptes de la societat catalana de la propera dècada, 150 centres catalans participen en aquest programa per aprofundir i consolidar l’aprenentatge per projectes com a línia pedagògica, per vincular els projectes de treball amb els desafiaments socials de les persones i el planeta i, finalment, per integrar el ‘maker’ i les possibilitats creatives de la fabricació digital en els projectes d’aprenentatge amb sentit, que són els eixos del programa.

En definitiva, FAIG resumeix els seus principis inspiradors de la següent manera: advocar per una educació i aprenentatge amb sentit (aprendre en comunitat amb el cor, el cap i les mans), impulsar els futurs emergents (utilitzar la tecnologia per donar resposta a reptes socialment rellevants i integrar la innovació i la recerca), fomentar l’humanització, promoure la imaginació, crear xarxa per aprendre en comunitat en espais maker i cooperatius on l’alumnat passi a ser creador i, finalment, connectar l’aprenentatge amb la vida i l’entorn proper, prioritzant l’enfocament globalitzat de l’aprenentatge per projectes.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar