skip to Main Content

Les 15 escultures electròniques creades per 41 estudiants de Cornellà que sensibilitzen sobre el canvi climàtic

La dualitat ha estat el concepte abstracte més representat -això sí, de moltes maneres diferents- en les escultures electròniques amb perspectiva verda que han creat les estudiants de 1r i 2n d’ESO dels cinc instituts públics de Cornellà de Llobregat que han participat en l’activitat organitzada aquest mes d’octubre pel Citilab amb el suport de Meet and Code.

L’activitat, que ha comptat amb la implicació de l’Institut Esteve Terradas i Illa, l’Institut Francesc Macià, l’Institut Maria Aurèlia Capmany, l’Institut Miquel Martí i Pol i l’Institut Neus Català per segon any consecutiu, ha impulsat l’aprenentatge de la programació i l’electrònica creativa, ha fomentat les competències artístiques de l’alumnat i ha sensibilitzat les noies sobre la necessitat de tenir cura del planeta, i tot plegat en un context de contribució al trencament de la bretxa de gènere en els àmbits cientificotecnològics

Quinze maneres de representar el canvi climàtic incorporant la placa microcontroladora ED1, llums LED, motors, altres elements electrònics i material reciclat

La novetat més destacable respecte les escultures creades en l’activitat de l’any passat és que enguany algunes autores han incorporat la interactivitat i el moviment en les seves creacions, més enllà de la il·luminació. 

A continuació es descriuen algunes de les escultures resultants de l’activitat que s’exposaran al Citilab durant el mes de desembre:

L’armari climàtic

L’escultura de l’armari climàtic mostra la representació en miniatura de l’interior d’un armari, amb una barra horitzontal d’on pengen petites reproduccions de penjadors roba. L’armari està dividit en dues úniques seccions amb una intencionalitat metafòrica molt clara: representar la pèrdua de les quatre estacions a causa del canvi climàtic. Degut a l’escalfament del planeta, cada vegada s’experimenta un canvi de temperatura més sobtat que desdibuixa les estacions amb les temperatures més moderades.

Els pulmons del món

En aquesta obra es representen dos pulmons en els quals s’observa una diferència molt notable d’un respecte de l’altre: el pulmó dret és tot de color verd, imitant les copes dels arbres des d’una vista d’ocell; i el pulmó esquerre, en canvi, és majoritàriament de color marró, representant la contaminació, la brutícia i la destrucció de la naturalesa. Per reforçar aquesta idea, el pulmó dret està envoltat de llums LED programades de color verd i el pulmó esquerre mostra llums de color vermell.

Les dues meitats de la Terra

Un semicercle de poliespirè pintat representa el planeta Terra completament dividit. Mig semicercle és de color blau i té taques de color verd que representen territoris. L’altra meitat del semicercle és de color vermell i també s’hi veuen taques, però de colors taronges i marronosos. En cada meitat de l’escultura hi ha un sensor, i és que la interactivitat de les persones espectadores és el que dona sentit a aquesta obra. En cas de col·locar la mà sobre el sensor del lateral sa, la tira de llums LED que envolta el món s’il·lumina de color verd i blau. En cas de situar la mà sobre el sensor del lateral vermellós, la il·luminació de la Terra es torna vermella i ataronjada.

L’Eco Bot

L’Eco Bot és una escultura amb forma de robot simpàtic, format per un xassís de cartró de forma quadrada i pintat de color groc, dues rodes a cada lateral inferior, dos ulls fets amb dos taps d’ampolles col·locats a la part superior central i la placa ED1 fent de panxa digital del robot. A través de la pantalla de l’ED1, l’Eco Bot convida tothom a interactuar-hi, de manera que, clicant en cada botó de la placa microcontroladora, es poden llegir missatges i consells per vetllar pel planeta.

En quin món vols viure?

La dualitat torna a ser el fil conductor d’aquesta escultura que, a més, incorpora la interacció amb les persones espectadores. La placa ED1 del Citilab es troba just al mig de dos escenaris del tot antònims: un cel fosc amb núvols grisos i un terra marró al costat d’un cel clar, amb núvols ben blancs i un sòl ple de fulles. A la pantalla de l’ED1 apareix un missatge: en quin món vols viure? Clicant la fletxa que assenyala la dreta, s’il·lumina el terra del món fosc, apareixent llums taronges que evoquen a la imatge de l’infern. Clicant la fletxa de l’esquerre, s’encenen les llums del món sa, observant un color blau que pot recordar a l’aigua cristalina.

La fàbrica

El moviment és l’element estrella d’aquesta escultura que figura una fàbrica en miniatura. La nau industrial està feta amb una caixa de cartró de color negre amb tres forats quadrats en cada lateral que simulen finestres. A través de les finestres, s’observa una intensa llum vermella que prové de l’interior, on també s’hi pot veure la placa ED1 i les diverses connexions. Coronant la nau quadrada, tres xemeneies fetes amb els cartrons de tres rotllos de paper de cuina s’alcen, també il·luminades de color vermell des de la base, fumejant un fum de cotó i giren totes tres alhora gràcies a la programació de dos motors pas a pas i un de rotació contínua.

L’arbre

Un arbre fet novament amb materials reciclats (un rotllo de cartró de paper de cuina i una copa de cutó fluix, llums LED i fulles de cartró) creix en un sòl dividit entre colors vius i colors foscos. Entre aquest dualisme, en la qual els colors vius i el color verd representen la cara saludable de la naturalesa i, per contra, el color marró i les fulles seques figuren la cara malalta de la Terra, en la placa ED1 hi apareix un missatge sensibilitzador: si el clima canvia, nosaltres canviem!

Totes les escultures inclouen l’ús de la placa ED1 del Citilab que ha estat programada amb MicroBlocks, el llenguatge de programació visual per blocs obert. Per veure totes les escultures en persona, no us perdeu la mostra del Citilab, que se celebrarà durant el mes de desembre i sobre la que properament publicarem més informació.


Aquesta iniciativa rep recolzament de Meet and Code i TechSoup i també compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Meet and Code logos
Banner logos Ajuntament de Cornellà i AMB

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar