skip to Main Content
Dinàmica Cocreació Museus, Centres Patrimonials, Adhoc Cultura I Citilab 2023

Agents culturals participen en una dinàmica de cocreació al Citilab per explorar i introduir la innovació ciutadana als museus i a la gestió de patrimoni

Citilab ha organitzat una dinàmica de cocreació que ha comptat amb la participació de diversos agents del sector cultural amb l’objectiu de codissenyar un programa formatiu que consisteix en incorporar processos d’innovació ciutadana i cocreació a les institucions culturals. Aquesta trobada ha estat organitzada per Citilab i Adhoc Cultura, i forma part de la línia de treball del Colaboratorio de Innovación Ciudadana (Colaboratorio IC), el grup de treball obert i distribuït que està format per diversos agents de l’ecosistema d’innovació ciutadana d’arreu del territori espanyol i que busca promoure i visibilitzar la innovació ciutadana.

Representants del Museu de Cerdanyola, el Museu de les Aigües de la Fundació Agbar, el Museu de Terrassa, el Museu Transformador, la Model, la Coordinació Museística i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona i Adhoc Cultura han participat en aquesta trobada que ha tingut una clara raó de ser: donar resposta al desafiament de fer que els museus esdevinguin més socials i que incorporin la innovació per ser espais en els quals no només es dona accés al coneixement, sinó que també en generen de nou.

A l’inici de la sessió, les persones participants han identificat reptes actuals que afecten el sector cultural i que poden actuar de barreres per fer possible el propòsit d’incorporar la innovació ciutadana als museus, els centres patrimonials i les institucions culturals. Alguns d’aquests reptes que s’han identificat, i que han quedat degudament recollits en un mapa mental digital i obert són: la transformació dels rols i la hibridació dels perfils del personal de les institucions culturals, els models de governança, aconseguir un canvi de la percepció de la ciutadania i impulsar la generació d’interès, la digitalització del patrimoni, la inclusió de noves disciplines, el xoc d’usos o la disponibilitat de recursos (ingressos, personal, temps…), entre altres.

Dinàmica cocreació museus, centres patrimonials, Adhoc Cultura i Citilab 2023

Un cop tenint clar l’escenari que condiciona el funcionament de l’àmbit dels museus a Catalunya, els i les gestores culturals han reflexionat i treballat conjuntament en el disseny d’un programa formatiu sobre innovació sociocultural i ciutadana, és a dir, una formació que faci possible que s’incorpori la innovació oberta i ciutadana en l’ADN dels museus, els centres patrimonials i les institucions culturals.

La particularitat d’aquesta segona part de la trobada ha sigut que s’ha volgut treballar amb una tecnologia que és tendència i que està revolucionant el present i el futur de les persones, de manera que s’ha partit d’una proposta de programa formatiu fet per la Intel·ligència Artificial. Així, tenint aquest punt de partida i incorporant el coneixement imprescindible dels agents del sector, s’ha creat un prototip de programa formatiu dirigit a gestors culturals i personal treballador de museus, centres patrimonials i institucions culturals que faria possible la introduir de la innovació oberta i ciutadana en l’operativa dels equipaments culturals, quelcom que, alhora, faria possible l’arribada d’un nou paradigma en el sector, en què els museus formen part de l’ecosistema d’innovació.

Després de la sessió, Adhoc Cultura ha manifestat que els laboratoris ciutadans poden esdevenir una peça més en la solució dels reptes actuals del sector (cultural): ajudant a crear comunitat, aportant valor a les persones i descobrint noves solucions als reptes que ens planteja el canvi en el nostre entorn”.


Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Banner logos Ajuntament de Cornellà i AMB

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar