skip to Main Content
Jam De Treballs De Recerca 2022 Amb L'Institut Joan Miró

La salut, la innovació i les indústries també són els àmbits de recerca que més interessen a l’alumnat de l’Institut Joan Miró

Una setantena d’estudiants de primer de batxillerat de l’Institut Joan Miró de Cornellà de Llobregat ha participat en la quarta edició de la Jam de Treballs de Recerca del Citilab. En aquestes jornades d’inspiració i disseny dels projectes d’investigació, l’alumnat ha plantejat les seves propostes per fer recerca, evidenciant així que els temes relacionats amb la salut, la innovació i les indústries són els àmbits que desperten més interès i motivació entre els i les joves de primer de batxillerat. 

El 37% de les propostes de treballs d’investigació tenen impacte en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 3: ‘Salut i benestar’

Els trastorns psicològics i la salut mental (l’afectació en els adolescents, els efectes de les xarxes socials o l’estudi de la ment criminal), l’estudi de malalties, trastorns o afectacions diverses (com el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, el trastorn d’identitat associatiu, els trastorns de la conducta alimentària o la dislèxia) o les addiccions (el consum de cannabis per part d’adolescents o l’estudi de factors genètics i substàncies addictives) són algunes de les propostes fetes pels estudiants de l’Institut Joan Miró.

Altres temes singulars que també s’han plantejat en aquesta Jam de Treballs de Recerca han estat, per exemple: la biomecànica de la dansa, els fàrmacs per la migranya, l’ús d’aplicacions mòbils per la millora de vida dels pacients, la neurociència i la neurobiologia en l’embaràs, els efectes de la falta d’hores de son en les persones o les conseqüències de la mutilació genital femenina i masculina.

L’ODS 9, ‘Indústria, innovació i infraestructures’, reuneix el 24% de propostes de l’alumnat per fer investigació

L’evolució dels automòbils al llarg de la història, la digitalització de la moneda, el tractament de les dades i la ciberseguretat rere el projecte Meta de Facebook, la comunicació inalàmbrica, els coets aeroespacials, l’evolució de la Fórmula 1, la influència de la tecnologia al món dels esports o la relació entre les matemàtiques i la física amb la música són algunes de les propostes de treballs de recerca, totes tan diverses, que estan emmarcades en l’àmbit de les indústries i les innovacions.

Jam de Treballs de Recerca 2022 amb l'Institut Joan Miró

La pau, la història, l’educació i la igualtat també són temàtiques que interessen a les noies i als nois de l’Institut Joan Miró

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible 16, 4, 5 i 10 (‘Pau, justícia i institucions sòlides’, ‘Educació de qualitat’, ‘Igualtat de gènere’ i ‘Reducció de les desigualtats’ respectivament) són les metes globals i els àmbits temàtics que també han acumulat forces propostes de treballs de recerca per part de l’alumnat del centre cornellanenc.

En primer lloc, les recerques sobre història (la Segona Guerra Mundial, la Guerra Civil Espanyola, el camp de concentració d’Argelers, la repetició dels patrons històrics o les grans guerres), emmarcades en l’ODS ‘Pau, justícia i institucions sòlides’ han sigut prou repetides.

Seguidament, l’educació també és un àmbit temàtic que desperta neguit i motiva als joves per fer investigació. Els efectes del funcionament del sistema educatiu en l’estat d’ànim dels adolescents de Cornellà de Llobregat, l’estudi de la discalculia (la discapacitat d’aprenentatge de les matemàtiques) i el dret a comptar amb un pla educatiu individualitzat, la utilitat dels treballs de recerca obligatoris a Catalunya o la interacció amb el cub de Rubik, les seves implicacions neurològiques i les seves aplicacions a l’aula són algunes de les propostes presentades durant aquesta última Jam de Treballs de Recerca.

La igualtat de gènere i la reducció de les desigualtats és un altre bloc temàtic present en els interessos de recerca de l’alumnat. L’estudi de perspectives filosòfiques que reflexionen i interpreten el gènere, la diferència salarial entre homes i dones en el món de l’esport, l’anonimat de les dones a la literatura catalana, les dones a les guerres o el racisme a l’esport són alguns dels títols planetejats pels estudiants de l’Institut Joan Miró.


Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Banner logo Ajuntament de Cornellà

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar