Descripció
El projecte Tecnoatenció és un servei de prevenció, orientació i tractament dels efectes de l’ús inadequat de les noves tecnologies, fent especial incidència en la població infantil i juvenil. Avui en dia és pràcticament impossible pensar en una realitat sense Internet, telefonia mòbil, videojocs i tot tipus de tecnologies amb les que interactuem de manera quotidiana. Els efectes positius són palesos: l’agilitació de tràmits i gestions, l’accés a una quantitat gairebé il·limitada d’informació, la possibilitat de comunicar-se amb persones separades per una gran distància física en temps real… Tot això és, sens dubte, una revolució en la manera de viure, tant des de l’oci com en el món laboral.
Malgrat aquests aspectes positius, les tecnologies per si mateixes no són ni beneficioses ni perjudicials per als usuaris, sinó que això depèn més aviat de l’ús que se’n faci. Tot i que la inclusió de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a la nostra societat i les nostres vides és relativament recent, l’experiència en altres països i els estudis actuals realitzats en aquest àmbit semblen indicar que l’ús inadequat de les noves tecnologies pot acabar provocant una dependència o addicció.
Per tant, Tecnoatenció posa l’èmfasi en la distinció de l’ús de les TIC i l’abús, el que es podria considerar una dependència o addicció, amb l’objectiu de promoure l’ús responsable de les noves tecnologies, alertar del possibles riscos i detectar possibles situacions problemàtiques.
Objectius
Tecnoatenció vol preveure patologies associades a l’ús inadequat de les noves tecnologies, afavorint-ne l’ús responsable i oferint eines per diferenciar un ús raonable d’un que pot ser de risc. En el cas de detectar aquestes o altres patologies, les deriva als recursos de la comunitat i assessora les famílies per evitar conflictes generacionals, en el context d’ús de la tecnologia.
Resultats
El projecte Tecnoatenció imparteix xerrades divulgatives sobre ciberaddiccions i cyberbullying dirigides a joves de l’últim curs de primària, secundària, famílies, AMPA, professors de centres educatius i altres col·lectius en funció de la demanda. Fins al 2018, més de 7.600 persones han assistit a aquestes xerrades divulgatives.
D’altra banda, disposa d’un servei d’atenció personalitzada per tractar aquestes possibles addiccions, per casos d’assetjament tecnològic o per què les famílies puguin plantejar els seus dubtes. Per a concertar visites amb una psicòloga especialitzada, escriviu a “tecnoatencio @ e-citilab.eu“
Participants
Tecnoatenció s’adreça a tots els sectors de la població: infants-adolescents, joves, adults i gent gran per tal de prevenir, orientar i tractar els efectes de l’ús inadequat de les noves tecnologies. En aquest sentit, els beneficiaris del projecte són la ciutadania de Cornellà de Llobregat en general i les famílies, AMPAS i docents de centres educatius en particular, ja que podran disposar d’eines per a la gestió de patologies o comportaments de risc vinculats a les noves tecnologies.
Amb la col·laboració de


Més informació
tecnoatencio@citilab.eu
Recursos
Notícies relacionades
Citilab forma part d’un programa internacional per fomentar la democratització de la programació visual i creativa amb Scratch
El laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat s’involucra en una experiència col·laborativa…
Aquest setembre, reprèn el ritme amb les formacions del Citilab: l’oferta formativa és ben diversa i per a tots els públics!
Les inscripcions s’obriran el 13 de setembre a les 9:00 hores Des…
Citilab disposa d’un espai Aula Mentor destinat a la formació en línia en el marc del programa del Ministeri d’Educació i Formació Professional
El programa Aula Mentor ofereix formació en línia per a millorar les…
Activitats relacionades
Opensurf
Els serveis d’Opensurf i aules d’estudi del Citilab estan oberts de dilluns…
Aules d’estudi
Els serveis d’Opensurf i aules d’estudi del Citilab estan oberts de dilluns…
Inicia’t
Formació bàsica en l’ús de l’ordinador i dels dispositius mòbils, coneixements bàsics…