skip to Main Content

Descripció

Citilab ha participat en el projecte europeu Phereclos, que està emmarcat en el programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, una iniciativa que té l’objectiu d’establir aliances entre escoles i altres actors de la societat (com universitats, organitzacions governamentals i no governamentals, empreses, organitzacions benèfiques, museus o altres proveïdors de coneixement) per formar “clústers d’educació local”, ens en els quals s’establiran diàlegs i activitats conjuntes de l’educació formal i no formal.

A través de la iniciativa TEMP (Transational Education Mentoring Partnership), el projecte Phereclos preveu la col·laboració d’equips multinacionals i fa una selecció d’aquest partenariat, que poden ser des de voluntaris, organitzacions benèfiques, univeritats, escoles o altres institucions d’arreu del territori europeu. Així, Citilab ha sigut escollit per formar part d’un dels equips, treballant col·laborativament amb l’associació austríaca OSEDA, creadora de TurtleStitch, i amb les entitats holandeses Montessori Lyceum Amsterdam i Stichting Scratchweb.

En aquest context de col·laboració internacional, Citilab ha elaborat una col·lecció de materials i experiències desenvolupades amb TurtleStitch, un entorn de programació en línia basat en el llenguatge de programació educatiu Snap!. Aquest, permet crear patrons per a brodar amb màquines de cosir, i és una eina fàcil d’utilitzar, ja que no requereix cap coneixement previ sobre programació.

Objectius

Els objectius generals de Phereclos són els següents:

  • Establir “clústers locals d’educació”, afavorint així la cooperació entre escoles i altres organitzacions per l’impuls d’iniciatives educatives conjuntes.
  • Afavorir l’experimentació, el diàleg i l’elaboració d’activitats pedagògiques codissenyades, ja siguin d’educació formal o d’educació no formal.
  • Acompanyar, tutoritzar i avaluar les diverses experiències de col·laboració per tal d’oferir un model transferible.
  • Desenvolupar una “biblioteca de bones pràctiques” sobre clústers locals d’educació oberta i un kit d’eines innovadores per a la formació de professorat.

En el marc d’aquest projecte, els objectius de Citilab a través de la seva aportació són:

  • Impulsar l’aprenentatge de la programació i de la programació per blocs entre nenes i nens d’arreu.
  • Divulgar l’ús d’entorns de programació per blocs oberts, com TurtleStitch.
  • Fomentar el desenvolupament competencial de l’alumnat a través d’activitats diverses: el raonament lògic, la creativitat, la imaginació…

Resultats

Turtlestitch al Citilab

Aquesta és una col·lecció de materials i experiències sobre TurtleStitch al Citilab-Cornellà.

TurtleStitch és un entorn de programació en línia basat en el llenguatge de programació educatiu Snap!. Aquest permet crear patrons per a brodar amb màquines de cosir. És fàcil d’utilitzar, i encara que no requereix cap coneixement previ sobre programació, és molt potent creant patrons originals de brodat. També és útil per a dissenyadors, ja que permet experimentar amb estètiques generatives i brodat de precisió, i com a eina per a tallers innovadors en els que es combini una introducció a la programació amb un resultat material.

Guies d’activitats

Al Citilab hem dut a terme alguns tallers utilitzant TurtleStitch com a eina principal. A partir d’aquests tallers hem creat guies d’activitats perquè es puguin reproduir. Els tallers s’han realitzat amb públic divers; alumnes, docents, adults i famílies.

Taller – Cuidem les abelles

L’objectiu del taller és fomentar l’interès i la motivació sobre els llenguatges de programació fent servir TurtleStitch. A més al taller treballem el tema “Vida terrestre”, el 15è objectiu dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el que es vol consicenciar sobre la pèrdua de biodiversidad.

Per aconseguir-ho, centrarem el tema del taller en la conservació de les abelles. Aquestes són les principals agents pol·linitzadors i per això es convida als participants del taller a programar dissenys de flors amb TurtleStitch per, a més de brodar-les i emportar-se-les com a record, compartir-les en un mur virtual com a homenatge a aquesta finalitat.

Guia de l’activitat – Cuidem les abelles

Taller – Adorn de Nadal

La ràpida evolució tecnològica i el canvi climàtic són dos reptes que la societat ha d’afrontar per poder adaptar-se així a l’entorn en el que es viu. Per això, buscar noves formes de crear materials i conservar aquells que són naturals és actualment una pràctica habitual.

En relació a aquest fet, empoderar els ciutadans a treballar la creativitat és una bona pràctica per entrenar-los cap aquest món canviant que es presenta. L’experiència que es relata a continuació combina la tradició i la innovació, utilitzant la costura i la tecnologia.

Guia de l’activitat – Adorn de Nadal

Traduccions targetes bàsiques

Basades en les targetes originals de nivell bàsic disponibles a la web de TurtleStitch, hem generat una versió de Google Drive per tal que sigui fàcil d’editar. En aquest moment tenim la versió en català i en castellà. No dubteu en compartir les traduccions en el vostre idioma.

Versió en català

Targetes de diferents formes de pètal

Aquestes són les targetes creades per facilitar la programació de diferents formes per pètals de flors al taller “Cuidem les abelles”.

Targetes de forma de pètals

Targetes de figures nadalenques

Targetes de suport al taller “Adorn de Nadal”.

Targetes de figures nadalenques

Targetes d’exemple tipus de punt de brodat

Targetes de mostra sobre alguns tipus de punt, dels que hi ha disponible al Turtlestitch, una vegada brodats.

Targetes de patrons de costura

Juliol 2020 – Tecnoestiu – Cuidem les abelles

Famílies i tallers d’estiu.

Tecnohivern 2020

Març 2021 – Taller estudiants de grau de la Universitat de Girona

Les estudiants del grau de Mestra d’Educació Infantil i Primària de la UdG, dins l’assignatura “Pensament computacional”, van realitzar un taller per conèixer aquesta tecnologia.

Taller UdG

Maig 2021 – Taller JPRE21

Taller per a docents i professionals del sector a la JPRE 21 (Jornada de Programació i Robòtica, organitzada conjuntament pel Citilab i el Departament d’Educació de la Generalitat).

Turtlestich a la JPRE21

Juliol 2021 – Personalitza la teva samarreta

Activitat que s’ha realitzat en el marc del casal d’estiu organitzat amb l’entitat de lleure “Club SanFeliu-Sant Ildefons” amb adolescents de Cornellà de Llobregat.

Casal d’estiu SanFeliu-Sant Ildefons

Juliol 2021 – Col·laboració Snap!Con 2021

Col·laboració a la presentació “TurtleStitch: The Power of Diversity” a la Snap!Con 2021.

TurtleStitch: The Power of Diversity

Octubre 2021 – TurtleStitch per adults

Taller per adults interessats en la costura (dissenyadors de roba, estudiants de disseny,ciutadania en general). Aquest es va realitzar en el marc dels tallers de noves tendències que es realitzen al Citilab.

Brodat digital per adults

Desembre 2021 – Escola La Paralleda, Santa Oliva

Taller de dos dies per a alumnes, docents i persones adultes a l’Escola La Parellada del municipi de Santa Oliva, Tarragona.

Tallers a Santa Oliva

Turtlestitch en el Citilab

Esta página es una recopilación de materiales y experiencias con Turtlestitch realizadas por el Citilab.

Turtlestitch está basado en un entorno web de programación visual para educación (Snap!) que genera patrones para máquinas de bordar. Es fácil de usar, no requiere conocimientos previos de programación, pero a la vez, permite generar bordados complejos pare este tipo de máquinas.

Es útil para que los diseñadores experimenten con la estética generativa y el bordado de precisión, así como una herramienta para talleres innovadores que combinan una introducción a la programación con un resultado físico.

Guías de actividades

En Citilab hemos hecho varias actividades utilizando Turtlestitch como herramienta principal. En base a estas experiencias, hemos creamos guías de actividad que se pueden reproducir en diferentes espacios y una diversidad de público, como estudiantes, profesores, adultos o familias.

Taller – Cuidemos las abejas

El objetivo del taller es fomentar el interés y la motivación por la programación y es ahí donde los los participantes descubren Turtlestitch. Además, en el taller se trabaja la «Vida en los ecosistemas terrestres», el propósito 15 de los 17 Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS), en concreto, sobre el freno a la pérdida de biodiversidad. Para lograrlo, se enfoca el tema del taller en la conservación de las abejas. Las abejas son las principales polinizadoras y por ello invitaremos a los participantes del taller a programar y compartir flores en un muro virtual como tributo a este propósito.

Guía de la actividad – Cuidemos las abejas

Taller – Adorno de Navidad

Actualmente el desafío de la ciudadanía es cuidar el planeta buscando nuevas formas de construir cosas y mejorar procesos. Una de las formas para capacitar a los ciudadanos en experiencias creativas, es encontrar una utilidad durante el desarrollo de la actividad. En esta experiencia se mezcla tradición e innovación, combinando costura con tecnología. Este taller tiene como objetivo crear una tarjeta de Navidad o un objeto de decoración del árbol de Navidad. El método que usamos en este taller es juntar diferentes formas para crear un nuevo diseño original.

Guía de la actividad – Adorno de Navidad

Traducción de las tarjetas básicas

Basándonos en las tarjetas originales para principiantes del sitio web de TurtleStitch, generamos una versión en formato Google Drive más fácil de editar. Por el momento tenemos versión en catalán y español. No dudes en compartir las traducciones en tu idioma.

Versió en català

Tarjetas formas de pétalo

Tarjetas creadas para ayudar en la programación de diferentes formas de pétalos de flores en los taller Cuidar las abejas.

Tarjetass de pétalos

Tarjetas elementos navideños

Tarjetas de soporte para el taller Adorno de Navidad.

Tarjetas elementos navideños

Tarjetas de tipos de costura

Tarjetas destinadas a mostrar los diferentes tipos de costura que se pueden hacer con Turtlestitch.

Ejemplos de puntadas

Julio 2020 – Tecnoestiu – Cuidar las abejas

Talleres para familias y casales en verano.

Mejores momentos del Tecnoestiu 2020

Enero 2021 – Tecnohivern – Adorno navideño

En invierno, hicimos un taller dedicado a la temporada navideña. La idea era construir una pieza de tela con un bordado navideño, para colgar en el árbol de Navidad. Fue un taller en línea debido a las restricciones de COVID-19.

2021 Marzo – Taller para estudiantes de la Universidad de Girona

Taller en línea para alumnos de la mención TIC de la UDG

Taller UdG

Mayo 2021 – Taller en la JPRE21

Taller en línea para docentes y profesionales en la JPRE21(Jornada anual sobre programación y robótica educativa, organizada por el Citilab y el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya)

Taller de Turtlestich en la JPRE21

Julio 2021 – Personaliza tu camiseta

Actividad incluida en el campamento tecnológico de verano, organizado junto al Esplai Sant Feliu de Cornellà. Los participantes personalizaban una camiseta con un bordada diseñado con Turtlestitch

Talleres de verano Sanfeliu-Sant Ildefons

Julio 2021 – Colaboración en la Snap!Con 2021

Colaboración en la presentación TurtleStitch: The Power of Diversity en la Snap!con 2021.

TurtleStitch: The Power of Diversity

Octubre 2021 – TurtleStitch per adults

Taller per adults interessats en la costura (dissenyadors de roba, estudiants de disseny,ciutadania en general). Aquest es va realitzar en el marc dels tallers de noves tendències que es realitzen al Citilab.

Bordado digital para adultos

Diciembre 2021 – Escola la Paralleda, Santa Oliva

Talleres durante 2 días para estudiantes, docentes y adultos en la Escola la Parellada en el pueblo de Santa Oliva.

Talleres Escola la Parellada, Santa Oliva

Turtlestitch at Citilab

This is a collection of materials and experiences around TurtleStitch at Citilab-Cornellà.

TurtleStitch builds on a browser-based educational programming language (Snap!) to generate patterns for embroidery machines. It is easy to use, requiring no prior knowledge in programming, yet powerful in creating novel patterns for embroidery. It is useful for
designers to experiment with generative aesthetics and precision embroidery as well as a tool for innovative workshops combining an introduction to programming with a haptic output.

Lesson plans

At Citilab we did some workshops using Turtlestich as main tool. From these workshops we created lesson plans that can be reproduced in different spaces and a diversity of audience, like students, teachers, adults or families.

Workshop – Taking care of bees

This workshop aims to encourage interest in and motivation toexplore the practice of coding. The participants will discover Turtlestitch. In addition, in the workshop they work on “Life on Land”, the 15th goal of the 17 Sustainable Development Goals (SDGs), specifically, on the halt biodiversity loss.

Thus, we will focus the topic of the workshop on the conservation of bees. Bees are the major pollinators and for this reason, we will invite workshop participants to program and to share flowers on a virtual wall as a tribute to this purpose.

Lesson plan – Taking care of bees

Workshop – Christmas ornament

Currently the challenge for citizens is to take care of planet with looking for new ways to create things and to change processes. In this way, to empower citizens to find creativity activities it’s a good practice to feel successful doing it. On this experience mixes tradition and innovation, combining sewing with technology.
This workshop aims to create a Christmas Card or Christmas tree decoration.

The method we use in this workshop is to put together different shapes in order to create a new original design.

Lesson plan – Christmas ornament

Beginners cards translations

Based on the original beginners cards from Turtle stitch website, we generate a version in Google Drive format easier to edit. By the moment we have Catalan and Spanish version. Feel free to share the translations in your language.

Catalan version | Spanish version

Petal shape cards

Cards were created to help the programming of different shapes for flower petals in the Take care of bees workshops.

Petal shape cards

Christmas figures cards

Support cards for Christmas ornament workshop

Christmas figures cards

Stitch patterns cards

Cards intended to show the different stitching types that can be made with Turtlestitch.

Stitch patterns cards

2020 July – Tecnoestiu – Take care of bees

Families and non-formal learning workshops in the summertime.

Best moments of Tecnoestiu 2020

January 2021– Tecnohivern – Christmas Tree

In winter, we did a workshop dedicated to the Christmas season. The idea was to build a piece of fabric with a Christmas embroidery, to hang on the Christmas tree. It was an online workshop because COVID-19 restrictions.

Christmas ornament

March 2021 – Workshop for degree students of UDG (Girona University)

Workshop UDG

May 2021 – JPRE21 Workshop

Online workshop for teachers and professionals at JPRE21 (Annual robotics and programming meeting organized by Citilab and Education Department or Regional Government)

Turtlestich at JPRE21

July 2021 – Customize your t-shirt

Activity inside the summer camp organized with the non-formal education entity “Club Sanfeliu-Sant Ildefons” from Cornellà.

Summer camp Sanfeliu-Sant Ildefons

2021 July – Snap!Con 2021 collaboration

Collaboration in the Snap!Con 2021 presentation TurtleStitch: The Power of Diversity

TurtleStitch: The Power of Diversity

October 2021 – Turtlestitch for adult people

Bordado digital para adultos

December 2021 – Escola la Paralleda, Santa Oliva

Two days of workshops for students, teachers and adult people at Escola la Parellada at Santa Oliva municipality.

Escola la Parellada workshops

Participants

Les accions impulsades en el marc d’aquest projecte han tingut impacte en alumnat de primària, de secundària, joves universitaris (estudiants d’Educació Primària amb menció TIC a la Universitat de Girona), adults i docents de Primària, i també gent gran.

Amb la col·laboració de

Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut del conveni de subvenció núm. 824630.

 

Aquest projecte està emmarcat en el següent programa

Vídeos

Més informació

Back To Top
Cercar