skip to Main Content
Jocs Educatius

Descripció

JamToday és la primera xarxa europea dedicada al disseny aplicat de jocs. El projecte aplega actors europeus molt diversos i de diferents sectors per a la implementació sostenible i l’adopció d’una nova generació de jocs educatius a tot Europa. A JamToday hi participen clústers creatius, companyies de videojocs, instituts de recerca i d’educació i institucions del sector públic, entre altres, amb el propòsit d’establir un eix de treball comú i en xarxa en la creació de jocs educatius.

JamToday organitza periòdicament les “Game Jam“, grans jornades competitives per jugar (i alhora productives sessions de treball), que han esdevingut un poderós instrument per estimular la innovació en la creació, el desenvolupament i el desplegament de jocs educatius.

Les “Game Jam” són, en síntesi, esdeveniments de desenvolupadors de jocs on es desenvolupen prototips de joc en un curt espai de temps, generalment entre 24 i 48 hores. En molts aspectes es pot comparar una Jam a una “hackathon”, un esdeveniment on un grup de gent es reuneix un període de temps fix i treballa conjuntament en un projecte.

Les “GameJam” ofereixen la possibilitat de convertir una idea en una solució potencialment innovadora, al voltant de temes específics, mentre que al mateix temps s’ofereix l’oportunitat d’explorar-ne el procés de desenvolupament. A més, cada “GameJam” se celebra de forma simultània a punts diversos d’Europa. El Citilab, que ja ha acollit més d’una “GameJam”, té accés al kit metodològic per organitzar-ne i l’experiència i les instal·lacions per fer d’aquest format una experiència molt potent i d’èxit.

Objectius

JamToday té com a objectiu últim la implementació de jocs per a millorar l’ensenyament i l’aprenentatge. Es tracta, per tant, de fer transparent el procés de creació dels jocs i d’establir mecanismes que potenciïn i facilitin l’estimulació i la transmissió de coneixements i d’experiències a través del joc. A més, JamToday promou la trobada i la interacció entre les diferents persones que es troben involucrades en el procés de disseny i d’implementació del joc amb l’aprenentatge de l’usuari com a finalitat. D’aquesta manera s’estableix, també, el pont que uneix els jocs aplicats amb els seus camps d’aplicació.

Cada any, JamToday es centra en un tema en particular i:
• Organitza “Game Jam” a diversos llocs d’Europa.
• Defineix una tasca comuna en consulta amb experts en la temàtica dirigida.
• Proporciona un marc per avaluar els resultats de les “Game Jam” i el seu impacte potencial.
• Proporciona un marc per a la transferència dels jocs en contextos d’aprenentatge.

Resultats

De resultes de les “Game Jam”, JamToday organitza anualment un festival paneuropeu entorn d’un dels temes principals. El 2014 es va centrar en la millora de les competències en TIC (com l’aprenentatge d’habilitats de codificació o la creació de jocs); el 2015, en l’adopció d’estils de vida més saludables (per exemple, l’alimentació saludable o la transformació de comportaments antisocials); i el 2016, en l’aprenentatge de les matemàtiques.

JamToday té projecció regional, nacional i europea, de manera que vol proporcionar també un model replicable de bones pràctiques en el disseny d’ambients de transformació i de mètodes i eines que hagin estat validades des de diverses perspectives.

Participants

El projecte s’adreça, en primer lloc, als centres que formen els futurs professionals tant de la indústria tecnològica, com de l’àmbit de l’educació, o dels videojocs.

En un segon nivell, el projecte s’adreça als educadors que estiguin oberts a incloure l’ús de videojocs educatius a l’aula. L’any 2015 la temàtica dels jocs que es van desenvolupar era centrada en els hàbits saludables. Per tant, els jocs desenvolupats poden ajudar a treballar els bons hàbits a l’escola o en aquelles institucions que es dediquin a fer divulgació o sensibilització en determinades àrees.

Finalment, el projecte també s’adreça als experts de la indústria dels videojocs de tota Europa, que es poden posar en contacte a partir de la xarxa creada pels 60 membres europeus JamToday.

Amb la col·laboració de

Consorci

Logo Enti i UB
Jam Today

Més informació

Recursos

Vídeo Presentació Documentació

Notícies relacionades

Activitats relacionades

SUES, aules d'estudi a Cornellà

Aula d’estudi

L’aula d'estudi és un servei obert a la ciutadania de dilluns a…

SUES, aules d'estudi a Cornellà

Opensurf

L'Opensurf és un servei obert a la ciutadania de dilluns a diumenge,…

Inicia't - Formació bàsica TIC

Consulta i practica – Servei de suport i consulta en màteria TIC

'Consulta i practica' és un servei permanent de suport i consulta en…

Back To Top
Cercar