skip to Main Content
cultura de la innovació
cultura de la innovació

Trobada durant la setmana de la co-innovació

La Cornellà Band en concert

Enregistrament de la Cornellà Band en concert

Esdeveniment Jazz&Beer a Cornellà

Col·laboració amb el Festival Jazz&Beer de Cornellà

Espai verd de Cornellà - Finalista en el Premi Green Leaf 2017 pel compromís amb el medi ambient

Vídeo elaborat per a l'Espai verd de Cornellà - Finalista en el Premi Green Leaf 2017 pel compromís amb el medi ambient

Captura del mapa d'agents d'innovació elaborat amb la XISC

Mapeig d'agents de la innovació amb la XISC

Descripció

“I tu, què vols fer?” Aquesta és la primera pregunta que el Citilab vol fer a qualsevol persona, organització o institució amb qui entra en relació. L’interès pels desitjos de l’altri i la cerca de punts comuns es vertebra a través del Col·laboratori, projecte que vol impulsar la presència i la tasca de laboratoris ciutadans d’innovació mitjançant la metodologia de les 3H (heads, hearts & hands on = ments, cors i mans a l’obra). D’aquesta manera, el Citilab pretén ajudar a la ciutadania a implicar-se en la resolució innovadora dels seus propis problemes.

La metodologia Living lab entén que cal connectar els agents que poden catalitzar els processos d’innovació oberta amb els actors en el sistema de l’administració pública per tal de superar el model de relacions existent i construir aliances amb els diversos agents amb potencial innovador a la ciutat. Els models clàssics definien els sistemes d’innovació entre els mons de l’administració, l’empresa i la recerca i deixaven fora els agents socials en general i a la ciutadania en particular. Aquí ens proposem fer el contrari. Utilitzar un model de quàdruple hèlix que inclou als actors ciutadans i els dona una posició molt més central.

Citilab com a laboratori ciutadà té experiència amb la participació de la ciutadania a projectes d’innovació des de 2007. Aquests han proporcionat un ampli ventall de projectes amb la participació de la ciutadania en els processos de cocreació de la innovació social. Les experiències participatives representen un model experimental per a usar, provar, perfeccionar o desenvolupar mètodes i eines que permeten la cocreació sota una mentalitat de laboratori vivent.

Aquesta metodologia s’aplica tant a l’àmbit intern com a l’extern. D’una banda, es construeix un protocol de recepció i d’acollida al Citilab, basat en el diàleg, amb el qual podem conèixer millor els ciutadans per saber qui són, què volen i què necessiten a més d’informar-los sobre què els pot oferir el Citilab. De l’altra, s’atenen les peticions de suport o col·laboració dels agents del territori, tant a la ciutat de Cornellà com a la comarca del Baix Llobregat i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Per fer-ho possible, es programen visites, reunions de consultoria i/o col·laboració en projectes de cara a la construcció de col·laboratoris en tots aquests territoris.

Objectius

Els objectius del Col·laboratori són:

  • Fomentar la cultura de la innovació col·laborativa, dins i fora del Citilab
  • Apostar per nous marcs d’organització, governança i relació amb la ciutadania
  • Atendre les necessitats, els desitjos i els problemes de la comunitat
  • Potenciar la coresponsabilitat i la creació de consensos

Resultats

Dins del propi Citilab, el Col·laboratori porta endavant projectes com l’Opensurf, el SUCOM i el SUES amb l’objectiu de treballar i oferir eines a la ciutadania per potenciar el seu talent i les seves idees.

A més, el projecte treballa per fomentar la construcció de laboratoris ciutadans al Baix Llobregat, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a Catalunya en general.

En l’àmbit comarcal, el Citilab col·labora amb la Xarxa d’Innovació Social i Col·laborativa (XISC) per tal d’impulsar l’economia col·laborativa al Baix Llobregat.

A més, ha participat en la proposta comarcal d’un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) del Consell Comarcal del Baix Llobregat per treballar la formació d’agents d’innovació local amb l’objectiu d’enfortir els laboratoris ciutadans de la comarca.

A escala metropolitana, s’ha co-impulsat i traspassat l’ÀreaLab a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, una xarxa de laboratoris ciutadans metropolitans que doni suport a les noves polítiques d’innovació en els 36 municipis de l’àrea.

Participants

El Col·laboratori és un projecte obert a tota la ciutadania de Cornellà del Llobregat, de la comarca del Baix Llobregat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Amb la col·laboració de

Logotip Ajuntament de Cornellà

Més informació

Recursos

Setmana Co-Innovació 2016

Projectes relacionats

Making Off Del "Llença't Al 8!"

Suport a la comunitat (SUCOM)

Emprenedoria, Participació
SUES, Aules D'estudi A Cornellà

Aules d’estudi – SUES

Educació, Formació, Joves
Opensurf

Opensurf

Competències digitals, Formació, Gent gran, Infants, Joves, Participació

Noticies relacionades

Activitats relacionades

Inicia't - Formació bàsica TIC

Consulta i practica! – Servei de suport i consulta en màteria TIC (en línia)

El servei de suport i consulta en matèria TIC també té un…

Inicia't - Formació bàsica TIC

Consulta i practica! – Servei de suport i consulta en màteria TIC

'Consulta i practica' és un servei permanent de suport i consulta en…

Joves mentores i mentors de Scratch 2022

Programació avançada amb Scratch

Formació presencial de durada anual. Aprenentatge de programació avançada per a nenes…

Back To Top
Cercar