skip to Main Content
Universitat D'Estiu De Les Dones

La 15a edició de la Universitat d’Estiu de les Dones se celebra al Citilab: de l’1 al 5 de juliol

Totes les persones interessades s’hi poden inscriure a través del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) fins el 27 de juny

Citilab acull una nova edició de la Universitat d’Estiu de les Dones, la iniciativa impulsada per la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat que s’emmarca en la Càtedra UB de perspectiva de gènere i feminismes Ciutat de Cornellà.

‘Ciència i gènere: una mirada des de les científiques i les ciències’, ‘Corre com una nena! L’impacte dels estereotips i els rols de gènere en l’activitat física i la pràctica esportiva en dones’, ‘Esclavituds, passat i present: una mirada des de Catalunya i amb perspectiva de gènere’ i ‘Genètica, biomedicina i dones’ són el nom dels quatre cursos d’aquesta quinzena edició.

La Universitat d’Estiu de les Dones és oberta a tothom, s’adreça a persones que vulguin complementar els seus estudis o, senzillament, enriquir el currículum personal. Per poder-hi accedir no es requereix cap requisit especial, més enllà de la curiositat, les ganes d’aprendre i l’interès per adquirir aquesta mirada de gènere sobre les matèries que s’hi imparteixen. Els cursos, a més, s’inclouen dins de l’oferta formativa d’Els Juliols de la UB, i permeten obtenir dos crèdits.

Els quatre cursos i les sessions conjuntes de l’UED

La visibilització de les dones dedicades a la ciència, l’androcentrisme de la ciència, la visió ecofeminista d’interdependència i ecodependència, la divulgació científica i la química, la biologia, la geologia i la física amb perspectiva de gènere són els temes clau del curs ‘Ciència i gènere: una mirada des de les científiques i les ciències’.

Corre com una nena! L’impacte dels estereotips i els rols de gènere en l’activitat física i la pràctica esportiva en dones’ és el curs que tracta aspectes com els efectes i la influència dels estereotips en la pràctica esportiva en dones, l’impacte en la salut femenina (i, en concret, la salut menstrual), la nutrició, les dones amb discapacitat a l’esport, les violències sexuals a l’àmbit esportiu i l’esport com a eina terapèutica.

L’esclavitud i el tràfic de persones esclavitzades al món, l’impacte en les societats africanes, l’esclavitud amb perspectiva de gènere, les dones africanes i afrodescendents les migracions i la servitud domèstica, dones activistes i sindicalistes i el llegat de l’esclavitud i del comerç d’esclaus (enfocant l’anàlisi als territoris de Cuba, Puerto Rico, Espanya i Catalunya) són els temes que vertebren el curs ‘Esclavituds, passat i present: una mirada des de Catalunya i amb perspectiva de gènere’.

Finalment, al curs anomenat ‘Genètica, biomedicina i dones, es tractaran qüestions com la fiosologia i el metabolisme de cada sexe, la memòria i el cervell de les dones, l’aportació de la dona a la biomedicina, la fertilitat i la infertilitat, la invisibilització de les dones en la ciència i genètica forense, entre altres qüestions.

A més dels quatre cursos, s’ofereixen dues sessions conjuntes per a tothom: la inaugural, que consisteix en la conferència ‘Les dones en la comunicació: presents sense presència’, a càrrec d’Irene Yúfera, lingüista, consultora en comunicació i professora de la UB. I la de clausura, que versarà sobre ‘Dones filòsofes’, a càrrec de Núria Sara Miras Boronat, també professora de la UB i especialista en filosofia política.


Aquesta iniciativa està organizada per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i la Universitat de Barcelona (UB).

Ajuntament de Cornellà i UB logos

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar