skip to Main Content
Taula De Llum - Projecte Espais Sensorials 2024

Citilab dissenya una taula de llum interactiva de baix cost per facilitar la creació d’espais sensorials

Aquest prototip pioner es presentarà el pròxim dissabte 25 de maig a la Jornada de Programació i Robòtica Educatives

El laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat ha dissenyat i construït un prototip pioner de taula de llum, una eina educativa que fomenta l’experimentació dels infants i que fa possible que nenes i nens s’impliquin en activitats didàctiques manipulatives, sensorials i artístiques. 

La taula de llum desenvolupada pel Citilab destaca per dos factors innovadors: és un prototip de baix cost (amb l’objectiu que sigui reproduïble i accessible) i permet la interacció directa de l’alumnat.

Descobreix el prototip de taula de llum interactiva, accessible, reproduïble i cornellanenca a la Jornada Programa

La taula de llum interactiva, que Citilab presentarà el pròxim 25 de maig a la setzena edició de la Jornada Programa, està formada per 24 cel·les de llums de colors, sensibles al tacte, que permet generar llum blanca -com una taula clàssica-, però que també incorpora activitats interactives amb llums, colors, sons i música

A més de l’estimulació sensorial, el laboratori ciutadà de Cornellà vol promoure el pensament computacional i apropar la fabricació digital a nenes i nens del primer cicle d’educació infantil. L’alumnat de l’Escola Bressol Cel Blau de Cornellà de Llobregat ha testat la taula en primícia sota l’observació crítica de l’equip del Citilab.

El prototip s’ha construït amb mirada maker, de manera que s’ha emprat material de baix cost, s’ha construït al voltant de la placa electrònica ED1 (desenvolupada al Citilab) i es programa amb l’entorn de programació visual MicroBlocks. L’objectiu és que aquesta taula sigui reproduïble i molt més accessible; i que només sigui un primer prototip que doni pas a la creació d’altres dispositius que conformen espais o sales sensorials.

Democratitzant l’accés als espais sensorials per posar-los a l’abast d’infants, alumnat amb necessitats educatives especials o gent gran 

El disseny i la construcció de la taula de llum és un primer pas que permet avançar cap a una meta més àmplia: la democratització dels espais sensorials, que són entorns d’investigació i experimentació actius, adaptats i accessibles que compten amb eines, dispositius i materials que permeten l’estimulació sensorial a partir de, per exemple, la il·luminació, el so o el moviment. 

Citilab, partint d’aquesta voluntat de fer més accessibles aquests espais didàctics i d’estimulació, vol desenvolupar altres dispositius que formen part d’aquests entorns educatius amb l’objectiu que més centres (educatius, municipals…) disposin d’aquestes eines per tal que més persones (infants, nenes i nens amb necessitats educatives especials i fins i tot gent gran amb necessitats d’estimulació cognitiva) puguin fer-ne ús i beneficiar-se’n.

Mou-te i col·labora amb MicroBlocks i OctoStudio al taller de la Jornada Programa

A més de presentar la taula de llum i el projecte d’espais sensorials més accessibles, Citilab també dinamitzarà un taller durant la Jornada Programa d’aquest pròxim 25 de maig. 

La particularitat del taller és que es treballarà la col·laboració entre les persones participants i l’activitat física, quelcom que no és gaire habitual en tallers sobre programació i robòtica.

Connectant el món de les plaques electròniques de MicroBlocks i el món virtual dels mòbils o les tauletes amb OctoStudio i fent servir sensors capaços de detectar el moviment, es durà a terme una activitat lúdica que farà que les persones participants, a més de programar, hagin de pensar, col·laborar entre elles i moure’s per resoldre un repte comú.


Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Logos - Ajuntament de Cornellà i AMB (2024)

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar