skip to Main Content

400 estudiants de Cornellà intercanviaran coneixement a la cinquena Jornada de Recerca de Ciutat

Les autores i els autors dels 25 millors treballs de recerca de la ciutat exposaran les seves investigacions davant l’alumnat de primer de batxillerat dels 5 instituts públics de la ciutat

Arriba la cinquena edició de la Jornada de Recerca de Ciutat, que se celebrarà el pròxim divendres 19 de maig al Citilab i que aplegarà prop de 400 estudiants dels 5 instituts públics de Cornellà de Llobregat al Citilab.

Al llarg del matí, les estudiants i els estudiants de segon de batxillerat -que són les autores i autors dels 25 millors treballs de recerca (seleccionats pels mateixos centres educatius cornellanencs)- exposaran les seves investigacions davant de l’alumnat de primer de batxillerat.

La Jornada de Recerca de Ciutat visibilitza i dona valor al coneixement nou, original i de qualitat creat per joves de Cornellà i obre un espai d’intercanvi de coneixement que té un doble benefici: d’una banda, s’empodera l’alumnat de segon de batxillerat en el seu rol d’investigadors i oradors i, d’altra banda, es fomenta l’observació i l’aprenentatge de l’alumnat d’un curs inferior dotant-los de referents. Tot això en un context de diàleg, escolta activa i moviment fora de l’aula.

Els 25 millors treballs de recerca de Cornellà del curs 2023/2024

La mielitis, el trastorn TDAH, la síndrome alcohòlica fetal, la botànica medicinal, els efectes de la contaminació acústica a Cornellà i l’afectació de les pantalles al cervell d’infants i adolescents són les investigacions que es presentaran en la Jornada de Recerca de Ciutat i que estan emmarcades en la temàtica de la salut.

Pel que fa a l’educació, hi ha quatre treballs de recerca que aborden aquesta temàtica: la Intel·ligència Artificial aplicada a l’educació, la dislèxia, l’ensenyament de la llengua anglesa a les escoles catalanes, l’eurocentrisme en la història explicada als centres educatius de Catalunya i la Colúmbia Francesa de Canadà.

En el marc de la sostenibilitat, hi ha tres treballs centrats en aquest àmbit: la creació d’un edifici a Cornellà que integri energies renovables i materials sostenibles, el disseny d’un sistema de reciclatge domèstic i la construcció d’un edifici innovador, sostenible i feminista a Barcelona.

I precisament parlant de feminisme, les dues investigacions amb perspectiva de gènere que es presentaran a la jornada -a més d’aquest últim treball de recerca mencionat sobre arquitectura- són, d’una banda, l’evolució del rol de la dona espanyola i, per altra, l’origen de la iconografia de la bruixa i l’evolució del paper de la dona a la literatura.

També hi ha quatre projectes que plantegen la creació de prototips des del punt de vista tecnològic: l’aplicació d’ultrasons en un prototip multifuncional, la impressió 3D, el desenvolupament d’una aplicació multiplataforma i el disseny aerodinàmic d’un UAV (Vehicle Aeri No Tripulat) d’ala voladora. En un context cultural, però sent també un prototip, en la jornada també s’exposarà el procés de creació d’una cinematografia de terror.

Les dues investigacions vinculades més estretament a la ciència tracten sobre els nanofàrmacs i la química dels sabons.

Per acabar, tres dels treballs de recerca seleccionats com els millors d’enguany estudien temes socials concrets: la lluita del barri de Can Peguera de Barcelona, la relació entre polícies de Cornellà i adolescents i, finalment, la imatge de Simón Bolívar en la política de Veneçuela.

Coneixement obert al Mapa de Coneixement de Cornellà

Totes les persones interessades poden consultar els 25 treballs de recerca íntegres (i també els treballs de recerca seleccionats dels anys anteriors) accedint al Mapa de Coneixement de Cornellà.

D’altra banda, en el compte de X (Twitter) del Citilab també s’estan publicant diàriament petits vídeos de presentació enregistrats per les mateixes autores i els mateixos autors dels treballs de recerca que s’exposaran en la Jornada de Recerca de Ciutat. 

 

Dos torns d’exposicions i d’intercanvi de coneixement organitzats en funció dels interessos de l’alumnat

Igual que en les darreres edicions, la Jornada de Recerca de Ciutat convoca els instituts cornellanencs (l’Institut Esteve Terradas i Illa, l’Institut Francesc Macià, l’Institut Maria Aurèlia Capmany, l’Institut Miquel Martí i Pol i l’Institut Joan Miró) en dos torns horaris per fer possible l’assistència de tot l’alumnat de primer de batxillerat: de 9 a 11 hores i de 12 a 14 hores.

L’alumnat de primer de batxillerat que assistirà com a públic en cada exposició ha escollit lles presentacions dels treballs de recerca a les quals vol assistir en funció dels seus interessos.


La Jornada de Recerca de Ciutat s’impulsa des del Citilab i el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat V.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Banner logo Ajuntament de Cornellà 2024

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar