skip to Main Content
Jam De Treballs De Recerca 2024

La salut és l’àmbit que més interessa als estudiants de batxillerat de Cornellà a l’hora de fer recerca i investigació

370 estudiants de primer de batxillerat dels 5 instituts públics de Cornellà han participat a les Jams de Treballs de Recerca del Citilab, confirmant que la salut continua sent la temàtica més popular quan es tracta de fer investigació

A l’inici d’aquest 2024 s’ha celebrat la sisena edició de les Jams de Treballs de Recerca, que enguany ha reunit 370 estudiants de primer de batxillerat de Cornellà que s’han implicat en aquestes dinàmiques innovadores i col·laboratives dissenyades pel Citilab amb l’objectiu de definir i acotar les investigacions que duran a terme pels seus treballs de recerca.

Així doncs, tot l’alumnat de primer de batxillerat de tots els instituts públics de Cornellà de Llobregat ha viscut la mateixa experiència participant en aquesta activitat educativa significativa: ha sortit de l’aula per treballar en diverses dinàmiques col·laboratives pròpies dels laboratoris ciutadans amb la finalitat de dissenyar la seva recerca, que ha estat escollida segons els seus interessos i acotada de manera realista.

D’aquesta manera, noies i nois s’han introduit en el món de la investigació de manera rigorosa a través d’una metodologia diferent, que no té res a veure amb la dinàmica habitual de l’institut. A banda de treballar d’una manera participativa, viuen un procés d’aprenentatge que posa el focus en la seva motivació i en la importància que té que facin recerca sobre temes que els resultin apassionants, però que, a més, posa èmfasi en el rol de l’alumnat: no només són estudiants, sinó que són investigadors (“recercaires”) i creadors actius de coneixement. Un coneixement que serà nou, original i de qualitat, i, per tant, quelcom molt valuós.

Tot aquest procediment el viuen acompanyats i acompanyades del professorat de cada centre, però també disposen de l’assessorament de professionals del món dels laboratoris ciutadans (l’equip del Citilab), de l’àmbit educatiu (el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat V) i del món de la investigació de l’àmbit universitari (el grup d’investigació CompRED de la Universitat Autònoma de Barcelona).

Salut, innovació, educació, igualtat, justícia i medi ambient: els grans temes protagonistes de les Jams de Treballs de Recerca del 2024

L’alumnat de l’Institut Esteve Terradas i Illa, Francesc Macià, Joan Miró, Maria Aurèlia Capmany i Miquel Martí i Pol verbalitzen en la primera sessió de cada Jam de Treballs de Recerca els temes d’investigació sobre els quals volen centrar els seus treballs de recerca. Aquestes propostes les relacionen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides) amb la voluntat que cada estudiant prengui consciència que els seus interessos estan alineats amb metes globals que interpel·len als governs del món, el sector privat i la societat civil

Enguany, la salut, la innovació i les indústries, l’educació, la igualtat, la justícia i el medi ambient han sigut els àmbits de recerca que més han interessat als estudiants de batxillerat.

El 38,64% de l’alumnat participant a la Jam de Treballs de Recerca del 2024 -que cal recordar que són més de 350 estudiants- ha expressat la seva voluntat de fer recerca sobre temes relacionats amb la salut. D’aquesta manera, per sisè any consecutiu, es confirma el fet que la salut és un dels temes que més interessen -i amb diferència- als joves de Cornellà quan es tracta de fer recerca.

Sent un tema tan ampli, s’han analitzat les subtemàtiques més repetides per part dels i les estudiants dels cinc instituts públics de Cornellà i s’ha conclòs que les investigacions relacionades amb l’esport i l’activitat física, la salut mental, la nutrició i l’estudi de malalties molt concretes són les propostes més populars.

Les lesions esportives, la salut mental dels esportistes d’elit i els efectes de la nutrició, del dopatge o de la suplementació alimentària a l’hora de realitzar activitat esportiva són alguns exemples de treballs de la primera família temàtica.

Els efectes de la pressió acadèmica en la salut mental de l’alumnat, els trastorns de la conducta alimentària, l’estudi de la ment criminal i la criminologia, la dependència emocional o l’ansietat són propostes d’investigació relacionades amb la salut mental, la psicologia i la psiquiatria.

La síndrome de Marfan, l’Anèmia de Fanconi, l’Alzhèimer, el linfoma de Hodgkin, els trastorns de l’espectre autista (TEA), la Immunodeficiència Combinada Greu (IDCG), el càncer o la síndrome de Rett són algunes de les malalties específiques que certs estudiants han mencionat per a fer recerca.

Com a curiositat d’enguany, la importància de la salut bucodental i els efectes dels components de la cosmètica són dues temàtiques molt específiques que han generat interès i s’han repetit a l’hora de manifestar propostes.

Un any més, les temàtiques innovadores o centrades en la recerca sobre diversitat d’indústries i infraestructures també són les més proposades per part dels joves, representant el 21,83% del total dels treballs de recerca. 

En el marc d’aquest Objectiu de Desenvolupament Sostenible (Indústria, innovació i infraestructura) es reuneixen propostes d’allò més diverses, des d’artístiques i culturals fins a científiques i tecnològiques. Una singularitat dels treballs de recerca que formen part d’aquesta família temàtica és que, en molts casos, aquests treballs no només plantegen dur a terme una investigació des de la teoria, sinó que proposen el desenvolupament pràctic de prototips

Les temàtiques més innovadores que s’han plantejat enguany, són per exemple, la creació d’un nou llenguatge de programació que resolgui necessitats no cobertes pels llenguatges existents, la redacció d’un relat a partir de les cançons de la cantant Taylor Swift, la creació de música a través de la Intel·ligència Artificial i la investigació de si aquesta genera els mateixos efectes en les persones, el desenvolupament d’un llança-teranyines o la generació d’un nou llenguatge de comunicació entre persones.

L’estudi del desenvolupament tecnològic de les centrals nuclears, l’efecte de l’ús de les tecnologies i la gestió eficient de la informació en el rendiment global dels equips de Fòrmula 1, l’evolució de l’arquitectura i les aportacions al llarg de la història, la comparació entre l’aviació supersònica i l’aviació comercial o l’enginyeria de ponts són propostes relacionades amb l’aplicació de la innovació i/o la investigació centrada en indústries o infraestructures.

Les investigacions sobre l’àmbit educatiu ocupen la tercera posició dels blocs d’interessos de l’alumnat de Cornellà de Llobregat, però ja s’observa un nombre de propostes significativament inferior si es compara amb les xifres dels àmbits temàtics anteriors.

Així, un 10,62% d’estudiants ha proposat temes com, per exemple, la investigació sobre la inclusió de l’alumnat amb necessitats educatives especials a les aules, els efectes de la lectura primerenca en l’adolescència, l’aplicació de la filosofia per gestionar la frustració i altres problemes acadèmics, la disciplina Machine Learning o el desinterès acadèmic.

Els treballs de recerca vinculats a la investigació del funcionament de les institucions per qüestions de pau i justícia, a la recerca en clau d’igualtat, a la investigació en qüestions relacionades amb el medi ambient i, per acabar, en la recerca sobre el treball o l’economia han reunit el 8,55%, el 7,08%, el 6,78%, el 6,48% respectivament del total de les propostes presentades per l’alumnat.

Això vol dir, doncs, que la pau, la justícia, la igualtat, el medi ambient, el treball i l’economia són àmbits temàtics que han despertat un volum d’interès relativament similar en l’alumnat de Cornellà.

Tenint en compte que el sector cultural no té representació en cap dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i des del Citilab es considera quelcom clau en la societat, s’ha fet un recompte de totes les propostes que, tot i tenir relació amb qualsevol dels 16 ODS, també tenen vinculació amb la cultura i l’art.

Així doncs, de totes les propostes manifestades aquest 2024, un 15,93% dels treballs de recerca plantegen temàtiques que estan relacionades amb la cultura.

L’anàlisi del llibre ‘La Història Interminable’ des del punt de vista filosòfic, la creació d’un univers ficcional per a una nova història, la investigació dels efectes que té la música per a persones que pateixen Alzhèimer, la comparació entre el tracte que reben els actors i les actrius al món del cinema, la creació d’un podcast des de zero, la recerca sobre el Toc de Corn de Cornellà i les festes majors o bé la investigació sobre si la comunitat LGTB està ben representada a la televisió són algunes de les propostes que formarien part d’aquesta família temàtica.

Fer recerca sobre casa nostra, sobre Cornellà

Alguns dels estudiants han arribat a concretar tant les seves investigacions que han plantejat dur a terme recerques que tenen un claríssim impacte local. En les Jams de Treballs de Recerca s’anima l’alumnat a fer investigacions de qualitat, originals, realistes i concretes, de manera que centrar-se en la seva ciutat acaba sent una gran opció per l’alumnat.

L’estudi sobre els efectes econòmics que tindrà per Cornellà el fet d’acollir el mundial de futbol masculí o la recerca sobre les millores i adaptacions que s’hauran de d’efectuar a la ciutat per acollir tot el públic extranger, la recerca sobre l’educació especial que s’ofereix a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge a Cornellà, els problemes de descans i pressió acadèmica que pateix l’alumnat de l’Institut Joan Miró o l’ús de la tecnologia per a produir energia i afavorir la mobilitat sostenible a la nostra ciutat són alguns exemples de treballs de recerca que se centren en Cornellà de Llobregat.


Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Banner logo Ajuntament de Cornellà 2024

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar