skip to Main Content
Sénior: La Vida Que No Cesa - Manel Domínguez (2022)

Citilab acull la celebració del primer aniversari de la publicació de ‘Sénior’, un assaig sobre el rol de la gent gran en l’era de la longevitat

El llibre, publicat l’any 2023, parteix d’una investigació sobre el SeniorLab, la comunitat d’envelliment actiu i capacitació tecnològica del Citilab

El laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat acollirà el pròxim 22 de febrer a les 18:00 hores l’acte de celebració del primer aniversari de la publicació de ‘Sénior. La vida que no cesa’, un assaig de Manel Domínguez, doctor en Comunicació Social, publicat per Editorial Diéresis, que té com a punt de partida una investigació acadèmica sobre el SeniorLab del Citilab i que es converteix en una lectura que estableix coneixement i criteri per defensar la revolució de les persones sènior i per combatre l’edatisme, és a dir, la discriminació que pateix la gent gran.

Inscriu-te a l’acte de celebració del primer aniversari de ‘Sénior’ al Citilab

La celebració de la primera edició del llibre, publicat el gener de 2023, tindrà lloc el dijous 22 de febrer de 2024 a les 18 hores a la sala d’actes Vicenç Badenes del Citilab i comptarà amb la participació de l’autor, Manel Domínguez, doctor en Comunicació Social, Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat, i els representants de la comunitat del SeniorLab del Citilab.

A les 18:00 hores començaran els diversos parlaments i a partir de les 19:00 hores tothom està convidat a fer un refrigeri relacional i a intercanviar perspectives sobre la lectura i sobre aquest «canvi social provocat per l’eclosió de la “nova majoria” demogràfica de sèniors», una realitat sobre la qual es reflexiona en profunditat al llibre.

Totes les persones que vulguin assistir a l’acte s’hi poden inscriure omplint el següent formulari. Les primeres 15 persones que confirmin la seva assistència a través de la inscripció nominal seran obsequiades amb el llibre, que s’entregarà presencialment el dia de l’esdeveniment. A més, durant l’acte, tothom qui ho vulgui podrà adquirir-lo in situ.

‘Sénior’, la sinopsi del llibre

«Els majors de 65 anys seran el 21% de la humanitat el 2050. L’objectiu identitari que ens uneix a tots aquests sèniors se centra en una voluntat de viure sense estereotips que ens anul·lin. 

‘Sénior’ ofereix una nova perspectiva del conflicte intergeneracional que s’acosta davant del declivi demogràfic, l’augment de l’esperança de vida i el decreixent rol dels joves. A través de la investigació directa, de l’anàlisi dels avenços científics més punters en medicina i del debat d’idees amb els principals experts intergeneracionals en gerontologia, l’autor proposa un canvi de paradigma: deixar de limitar-nos a la visió assistencial de la fins ara anomenada “tercera edat” i potenciar l’envelliment actiu dels “sèniors”.

Domínguez dibuixa els principals escenaris als quals condueix la “nova longevitat” i suggereix camins per a l’empoderament de les persones sèniors, en particular a través de la seva participació decidida en el món digital. Basant-se en una investigació de cinc anys que va donar peu a la seva tesi doctoral, aprofundeix en un cas pioner mundialment, el SeniorLab, una iniciativa de capacitació tecnològica de persones grans, sorgides en el laboratori d’innovació barcelonès Citilab, de Cornellà de Llobregat. L’autor planteja l’extensió d’aquests “laboratoris”, en els quals la tecnologia sigui una aliada dels sèniors, com a estratègia per millorar la seva connexió amb el món actiu i evitar que quedin aïllats o marginats en una societat propensa a l’edatisme.»

Des de l’Editorial Diéresis es vol posar èmfasi en la gran acollida que ha rebut el llibre, que ja ha llançat la segona edició, després que la primera s’esgotés al cap de 4 mesos després de la seva publicació. «Ha sigut un dels èxits editorials d’assaig del 2023, fet que demostra l’interès pel món dels sèniors en el nou context social.»

Manel Domínguez, l’autor

«Manel Domínguez (Barcelona, 1951) és doctor en Comunicació Social. Professor emèrit del Departament de Comunicació i Director del Màster Universitari en Comunicació Digital i Noves Tecnologies de la Universitat Abat Oliba CEU de Barcelona. Ha sigut director de mitjans, president de companyies de comunicació i innovació i Delegat per la Societat del Coneixement de la Diputació de Barcelona. Seleccionat el 1996 i 1999 per l’International Visitor Leadership Program (IVLP) del Departament d’Estat d’EE.UU.

Entre les seves fites més destacades sobresurt la creació de COM Ràdio a Barcelona, que va ser la primera xarxa radiofònica via satèl·lit, generadora de continguts per a més de 100 emissores locals (actualment anomenada La Xarxa). Ha guanyat nombrosos premis i reconeixements, i ha dut a terme activitats professionals als Estats Units, Índia, Xina, Cuba, Mèxic, Guatemala, Colòmbia i Israel.»

El SeniorLab, la comunitat del Citilab que ha motivat la investigació reflectida a ‘Sénior’

El SeniorLab és una iniciativa que parteix de la idea que la gent gran pot contribuir de forma innovadora al disseny i construcció de la societat digital i del coneixement, aportant la seva experiència i la seva memòria com un bé patrimonial. 

Partint d’aquesta premissa, els i les membres de la comunitat del SeniorLab exploren les seves pròpies capacitats d’innovació i demostren que la gent gran pot ser -i és!- un agent actiu en el procés de disseny i construcció de la societat del coneixement, fonamental en el context d’innovació tecnològica.

A través de la realització de treballs sobre patrimoni immaterial i memòria, emprant metodologies participatives i innovadores i fent ús de diversitat d’eines tecnològiques i digitals, els i les sèniors del Citilab han conformat un grup de treball pioner que demostra dia a dia el paper tan rellevant de la gent gran també en l’era de la digitalització i la hiperconnexió. 

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar