skip to Main Content
Formació A Entrenadors I Entrenadores De La UE Cornellà

Una quarantena d’entrenadors i entrenadores de la Unió Esportiva Cornellà es formen per prevenir l’assetjament i el ciberbullying a l’entorn esportiu

La formació està impulsada pel Citilab en el marc del projecte Salut Digital, que se centra en vetllar pel benestar emocional de joves esportistes de la ciutat

Al voltant de 40 entrenadors i entrenadores que formen part del planter de la Unió Esportiva Cornellà s’impliquen aquest mes de desembre en una formació intensiva que pretén capacitar els i les participants en matèria de prevenció de l’assetjament i el ciberbullying entre infants i adolescents fora de l’àmbit escolar, és a dir, a l’entorn esportiu.

L’objectiu de la sessió és que els i les professionals prenguin consciència sobre el fet que, més enllà de la seva importantíssima tasca centrada en potenciar i entrenar les habilitats tècniques i esportives dels jugadors i les jugadores de futbol de l’entitat, cada entrenador i cada entrenadora també té un rol imprescindible com educador o educadora.

Per aquest motiu, la formació ofereix contingut teòric que convida a reflexionar sobre les relacions que s’estableixen entre persones en contextos molt diversos, els rols de poder que sorgeixen en els grups, la definició d’assetjament i els elements que s’han de produir per considerar que una persona està patint bullying, els rols que s’estableixen en una situació d’assetjament… i tot plegat amb la finalitat que entrenadors i entrenadores tinguin més coneixement per observar i treballar la part intangible i emocional dels seus jugadors i les seves jugadores, a part de la part estrictament esportiva.

La formació està impartida per Eines i b-resol i està impulsada pel Citilab en el marc del projecte Salut Digital, una iniciativa innovadora en fase pilot que destaca per tres aspectes clau: l’anticipació, l’entorn no lectiu i el canvi d’òptica vers les persones implicades en una situació d’assetjament. 

A més de dotar entrenadors i entrenadores de coneixement, Citilab també posa a disposició de l’entitat dues eines que poden fer servir per resoldre situacions de risc: l’aplicació b-resol i un joc de cartes original sobre assetjament i ciberbullying. L’app b-resol és un canal de comunicació virtual i anònim que permet que infants, adolescents i famílies traslladin a les entitats inquietuds i observacions sobre comportaments, relacions o situacions de risc. D’altra banda, el joc de cartes, dissenyat exclusivament pel projecte Salut Digital, potencia la sensibilització dels joves a través de la gamificació i es converteix en una eina d’identificació i nautralització d’actituds i dinàmiques de risc dins dels equips esportius.

El projecte del laboratori ciutadà de Cornellà tracta la problemàtica de l’assetjament i el ciberassetjament de manera anticipada, i, per tant, parla de prevenció i d’observació de situacions de risc per evitar problemàtiques molt més complexes i serioses. D’altra banda, també ofereix un canvi d’òptica clau que rau en el fet de centrar l’atenció no només en la víctima i en l’agressor, sinó també en tots els infants i adolescents que, en una situació d’assetjament, assumeixen en rol d’observadors i observadores. Finalment, també és significatiu el fet que s’abordi aquesta problemàtica social fora de l’àmbit escolar reglat i que es tingui en compte que en l’àmbit extraescolar es desenvolupen noves relacions i canvis de rol entre infants i adolescents.

La Unió Esportiva Cornellà i la seva fundació mostren el seu compromís amb aquesta tasca de prevenció de tot tipus de violències entre infants i adolescents a l’entorn esportiu oferint espai, temps i implicació dels seus entrenadors i entrenadores perquè aquests es capacitin adequadament en la matèria.

El Club Bàsquet Cornellà també vetlla per la salut (digital) dels seus jugadors i les seves jugadores implicant-se en dinàmiques gamificades

Tal com s’ha visibilitzat darrerement en aquest vídeo, el Club Bàsquet Cornellà ja fa prop de 3 mesos que ha obert les portes dels seus entrenaments al Citilab amb l’objectiu que jugadors i jugadores de diverses categories es sensibilitzin sobre l’assetjament i el ciberbullying participant en dinàmiques gamificades dissenyades pel propi laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat amb el suport de l’equip d’Eines.

Implicant-se en diferents jocs breus amb rerefons didàctic, infants i adolescents entenen que és molt important prendre partit davant d’una situació de risc o d’assetjament i, novament, es procura conscienciar des de l’òptica de la prevenció amb l’objectiu de reforçar els rols de defensors que tant importants són quan es produeixen violències cap a una víctima.


Aquesta iniciativa rep el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Banner logo Ajuntament de Cornellà

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar