skip to Main Content

L’Institut Francesc Macià de Cornellà participa per segon any consecutiu a la Jam de Treballs de Recerca amb una vuitantena d’estudiants

L’alumnat del centre vol fer recerca sobre salut, educació, innovació, indústries i infraestructures majoritàriament

Al voltant de 80 estudiants de l’Institut Francesc Macià de Cornellà de Llobregat ha participat en la nova edició de les Jams de Treballs de Recerca, les jornades innovadores d’inspiració i codisseny dels treballs de recerca que Citilab ofereix anualment als instituts públics de la ciutat per a recolzar l’alumnat de batxillerat en el desenvolupament dels seus projectes d’investigació. L’any 2022 fou la primera vegada que aquest centre educatiu va participar en aquesta iniciativa i aquest 2023 ha repetit l’assistència.

Així com gairebé la meitat de l’alumnat de l’Institut Esteve Terradas i Illa -el primer centre en participar en aquesta nova edició- ha manifestat la voluntat de fer recerca sobre temes de salut aquest any, tal com ho expliquem aquí, les i els estudiants de l’Institut Francesc Macià han mostrat un interès més diversificat en les temàtiques escollides per a fer els seus projectes d’investigació.

Treballs de recerca més diversos: la salut segueix sent un tema d’investigació protagonista, però també ho és l’educació, la innovació i les indústries

En les Jams de Treballs de Recerca l’alumnat defineix el tema sobre el qual vol investigar (per exemple: ‘Disseny d’un edifici sostenible a Cornellà de Llobregat’) i el vincula amb un o diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (seguint l’exemple anterior: ODS 11: ‘Ciutats i comunitats sostenibles’), prenent consciència així que la seva investigació local està alineada amb metes globals fixades per les Nacions Unides. 

‘Salut i benestar’, ‘Educació de qualitat’ i ‘Indústria, innovació i infraestructures’ són els ODS que han englobat més propostes de treballs de recerca per part de l’alumnat de l’Institut Francesc Macià. Cal destacar que cada ODS ha reunit un nombre de propostes similars.

Un 25, 95% de les noies i els nois del centre han escollit fer recerca sobre temes relacionats amb la salut. Els nanofàrmacs i la seva aplicació al futur, l’ús terapèutic del CBD o el tractament de la bradicàrdia amb potasi són algunes de les temàtiques triades.

ODS 3 Objectius de Desenvolupament Sostenible

Seguidament, el 24,67% de les propostes de recerca fetes per l’alumnat estan vinculades a l’educació. Aconseguint gairebé un empat amb el marc temàtic de la salut, les i els estudiants han mostrat interès per investigar, per exemple, les beques que existeixen per estudiar i jugar a bàsquet als Estats Units, l’impacte que tenen les faules en els nens i les nenes o els recursos literaris que s’empren en les cançons actuals.

ODS 4 Objectius de Desenvolupament Sostenible

Les propostes de treballs de recerca emmarcades en l’ODS 9 ‘Innovació, indústria i infraesctructures’ representen el 22,10% del total de les propostes fetes, quedant en tercera posició. El disseny d’un Vehicle Aeri No Tripulat, la programació d’una Intel·ligència Artificial o la creació d’un documental audiovisual sobre parkour són algunes de les idees de prototips fetes enguany per l’alumnat de l’Institut Francesc Macià.

ODS 9 Objectius de Desenvolupament Sostenible

Els treballs de recerca que tenen una mirada verda també tenen presència a les Jams de Treballs de Recerca. En el cas de l’Institut Francesc Macià, un 12,99% de les noies i els nois han mostrat interès en fer una recerca amb perspectiva mediambiental: disseny d’un habitatge sostenible, la moda sostenible o la contaminació acústica a Cornellà de Llobregat. 

ODS 6
ODS 7
ODS 11
ODS 13
ODS 14
ODS 15

Les investigacions sobre desigualtats han agrupat el 6,49% de les propostes fetes i, per acabar, els treballs de recerca vinculats als ODS ‘Pau, justícia i institucions sòlides’ i ‘Treball digne i creixement econòmic’ han reunit el 3,90% de propostes cadascun.

A partir de tota la feina feta a la Jam de Treballs de Recerca, l’alumnat pot iniciar amb més seguretat i informació la seva tasca de recerca, que conclourà el curs que ve, en el moment d’entrega i presentació del projecte d’investigació. Un projecte que, des del Citilab, es concep com quelcom molt més important que un entregable obligatori emmarcat en els estudis de batxillerat, es tracta de la “materialització” de coneixement ciutadà nou, de qualitat i original.


Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Banner logos Ajuntament de Cornellà i AMB

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar