skip to Main Content
Jam De Treballs De Recreca 2023 - Institut Esteve Terradas I Illa

Més de 310 estudiants de primer de batxillerat de Cornellà de Llobregat dissenyaran els seus treballs de recerca al Citilab

Arriba la cinquena edició de les Jams de Treballs de Recerca, les jornades de treball per a l’alumnat de batxillerat dels instituts públics de la ciutat

L’Institut Esteve Terradas i Illa de Cornellà de Llobregat ha sigut el primer centre educatiu de la ciutat que ha participat en la primera Jam de Treballs de Recerca del 2023. Amb la participació d’aquest institut, s’ha inaugurat la cinquena edició d’aquestes jornades d’inspiració i disseny dels projectes d’investigació de l’alumnat de batxillerat, unes sessions de treball participatives dissenyades pel Citilab i consolidades entre els centres educatius públics de Cornellà després de 4 anys de participació.

Una seixantena d’estudiants de primer de batxillerat a l’Institut Esteve Terradas i Illa ha assistit al laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat durant dos matins per a participar en dinàmiques educatives col·laboratives a través de les quals han definit el tema de recerca i han dissenyat la investigació que duran a terme per a fer realitat els seus projectes. L’alumnat d’enguany compta amb el suport del grup d’investigació CompREd, de la Universitat Autònoma de Barcelona, dedicat a la recerca en l’àmbit de les Ciències de l’Educació.

Citilab no només acompanya l’alumnat i el professorat en el procés de realització dels treballs de recerca, sinó que té en compte els interessos de les persones joves de la ciutat i posteriorment visibilitza el coneixement que generen a través dels seus treballs.

Jam de Treballs de Recreca 2023 - Institut Esteve Terradas i Illa

El 47% de l’alumnat de primer de batxillerat de l’Institut Esteve Terradas vol fer recerca sobre temes relacionats amb la salut

Durant la Jam de Treballs de Recerca, celebrada els dies 24 i 27 de gener de 2023, les noies i els nois de l’Institut Esteve Terradas han verbalitzat quins són els temes que volen investigar i amb quins Objectius de Desenvolupament Sostenible estan relacionades les seves temàtiques de recerca d’impacte local.

El 47,37% de l’alumnat, és a dir, gairebé la meitat de les i els estudiants de primer de batxillerat d’aquest institut, ha manifestat la voluntat de fer recerca sobre temes relacionats amb la salut.

La salut mental i la psicologia (ansietat, malalties mentals, l’efecte de les drogues en la salut mental…), malalties i patologies concretes (el càncer, l’alzhèimer, la fibromialgia, la mielitis…) i l’esport (la psicologia a l’esport, els efectes de la pràctica d’activitat física o l’entrenament de pes a l’adolescència i els seus efectes en el creixement…) són els grups temàtics principals vinculats a l’ODS 3: ‘Salut i benestar’.

Molt per sota, el següent Objectiu de Desenvolupament Sostenible que ha agrupat més propostes de treballs de recerca és ‘Indústria, innovació i benestar’. El 15,79% de les propostes emmarcades en aquest ODS són molt diverses: des d’investigacions relacionades amb la robòtica, la programació o la tecnologia digitals 3D fins a propostes com l’estudi dels motors de combustió, la comparació de cotxes de gasolina i cotxes elèctrics o la recerca sobre la indústria musical.

Seguidament, el 12,28% dels temes triats tenen a veure amb el medi ambient i el 10,53% amb l’ODS ‘Pau, justícia i institucions sòlides’. L’administració energètica, la contaminació als pobles petits, les tortugues marines o la tecnologia adaptada a la biologia marina són algunes de les propostes en clau ambiental i, d’altra banda, la recerca sobre moviments migratoris del Marroc a Barcelona, el terrorisme o les guerres a Orient Mitjà són temes emmarcats en aquest reclam de pau.

Temàtiques vinculades amb les desigualtats i l’educació se situen en les darreres posicions, obtenint el 7,02% i el 5,26% dels temes de recerca proposats respectivament.


Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Banner logos Ajuntament de Cornellà i AMB

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar