skip to Main Content
Citilab En La Jornada D'inauguració En Col·laboració Amb La Universitat Tecnològica De Panamà (UTP) 2022

Citilab-Cornellà internacionalitza el projecte EduLab a les escoles a través d’una col·laboració amb la Universitat Tecnològica de Panamà

120 nenes i nens dels districtes de San Miguelito, Colón i Panamà han après programació i robòtica a través de les activitats dissenyades i impartides pel laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat

Citilab ha establert una col·laboració internacional amb la Universitat Tecnològica de Panamà per transferir el model del laboratori ciutadà d’innovació social i digital i traslladar l’ensenyament de la programació i la robòtica a l’alumnat de quatre escoles de la ciutat en el marc del projecte ‘Espacio de Aprendizaje Comunitario e Innovación Tecno-Social (ESACINTES)’, que està liderat pel Centro de Investigación e Innovación Eléctrica, Mecánica y de la Indústria (CINEMI) de la Universitat Tecnològica de Panamà (UTP) i finançat per la Secretaría Nacional de Ciencia, Tecnología e Innovación (SENACYT).

L’objectiu del projecte ESACINTES és, a través d’aquesta cooperació transfronterera, crear un espai d’estímul i aprenentatge en comunitats en situació de pobresa urbana amb la voluntat d’impulsar la innovació social a través d’un aprenentatge obert, basat en metodologies actives i de desenvolupament comunitari. 

Així doncs, per explorar les possibilitats de transferència del model de laboratori ciutadà d’innovació social i digital, d’acord amb la pròpia naturalesa i voluntat del Citilab de democratitzar la innovació, s’han donat a conèixer les iniciatives, els projectes i les metodologies que es duen a terme al lab.

D’altra banda, Citilab ha introduit a les aules de les escoles públiques C.E.B.G. Louis Martínz i Escuela Bilingüe República de Colombia (ambdues del districte de San Miguelito), Colegio Abel Bravo (del districte de Colón) i Centro Educativo Bilingüe Chinas (del corregiment de La Garzas del districte de Panamà) l’ensenyament de la programació i la robòtica a través de metodologies pròpies de laboratoris d’innovació social i digital.

Citilab a escoles de Panamà 2022

Projectes educatius que combinen l’aprenentatge de la programació, la robòtica, l’alimentació saludable, el reciclatge i la salut

Seguint la metodologia pròpia del projecte EduLab a les escoles, que es va posar en marxa durant el curs 2016/2017 i que ja ha arribat a 10 escoles de Cornellà de Llobregat, s’han codissenyat activitats que han permès que nenes i nens hagin pogut experimentar un aprenentatge múltiple

Així, l’alumnat s’ha introduit en el món de la programació i la robòtica, tot combinant aquest contingut nou amb el treball d’altres necessitats curriculars i socials detectades i manifestades per les escoles panamenques. En aquest cas, l’alimentació saludable, el reciclatge i la salut han sigut els temes que han proposat els propis centres educatius

Per treballar l’alimentació saludable, el reciclatge i la salut, nenes i nens han desenvolupat històries interactives amb Scratch que tracten aquests temes, han muntat el robot Fantàstic i l’han programat perquè es mogués sobre catifes d’aprenentatge.

Capacitació en línia de programació, robòtica i dinàmiques innovadores per a la xarxa de dinamitzadors d’espais d’innovació tecnosocial

Aquesta col·laboració amb la Universitat Tecnològica de Panamà, que està basada en la transferència de coneixement i metodologies per l’impuls de la innovació social, es va iniciar amb la posada en marxa d’una capacitació en línia de programació i robòtica dirigida a futurs mediadors d’iniciatives tecnosocials de diversos districtes de Panamà.

Una trentena de participants es van familiaritzar amb entorns lliures de programació per blocs dinàmics (Scratch i MicroBlocks), es van introduir en la robòtica educativa i es van apropar a les dinàmiques de Design Thinking, disposant de kits de robòtica del Citilab a través dels quals van poder muntar i programar el Fantàstic, el robot cornellanenc que va sortir a veure món!


Aquesta iniciativa està impulsada amb la col·laboració de la Universitat Tecnològica de Panamà i la Secretaría Nacional de Ciencia, Tecnología e Innovación (SENACYT) i compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Banner logos Ajuntament de Cornellà i AMB

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar