skip to Main Content
Colaboratorio IC Al SummerLab 2021 A Donostia

Cocreació i treball col·laboratiu amb agents del territori per situar la innovació ciutadana a l’agenda pública

El laboratori ciutadà de Cornellà, com a coimpulsor del Colaboratorio IC, s’ha implicat en el SummerLab 2021 a Donostia

Citilab ha participat al SummerLab 2021, un espai de trobada cooperatiu temporal organitzat a Tabakalera Medialab, el laboratori de creació i experimentació de Donostia, amb l’objectiu d’accionar el debat i la creació al voltant de temàtiques relacionades amb el pensament crític, la tecnodiversitat, la cultura post digital, la innovació ciutadana i l’aprenentatge en comú.

Després d’haver fet una reflexió col·lectiva a través del ‘Colaboratorio para pensarnos juntas’ durant el primer confinament, la voluntat principal d’aquesta estada a Donostia ha sigut seguir articulant l’ecosistema d’innovació ciutadana, posant focus aquesta vegada en posar la innovació ciutadana a l’agenda pública i institucional.

Línies de treball i reptes del treball col·laboratiu

Com a resultat de tres dies de feina intensa per part del grup motor (Colaborabora de Bilbao, Las Naves de València, Tabakalera Medialab de Donostia i Citilab de Cornellà de Llobregat)  i membres del Colaboratorio IC, s’han detectat diverses línies de treball clau per avançar en aquesta meta de col·locar la innovació ciutadana al centre de l’agenda pública:

• Prestar atenció en el llenguatge que s’empra per tal que la innovació ciutadana sigui un concepte comprensible per a tothom, fent ús d’una descripció en la qual tots els agents implicats s’hi sentin representats. 

Crear un repositori de bones pràctiques d’innovació ciutadana, un directori d’agents i un glosari terminològic que ajudi a explicar millor què és, qui som i què fem. És a dir, s’insisteix en aquesta voluntat de sensibilització i proximitat.

• Demostrar el potencial transformador de la innovació ciutadana a través d’indicadors. Mesurar per objectivar l’impacte de la innovació ciutadana.

• Garantir que s’inclogui la ciutadania en els processos d’innovació de manera horitzontal, fent que sigui partícep de la resolució de reptes com una regla del joc indiscutible.

• Integrar el model de la quintuple hèlix, que inclou la ciutadania i el territori com a agents del sistema d’innovació, superant el model tradicional de la triple hèlix (que situa únicament l’administració, la universitat i i l’empresa com a agents principals).

• Actuar en l’entorn educatiu i la formació com a via transversal per extendre la innovació ciutadana com una forma d’aprendre, investigar i actuar (en diversos àmbits i formats, a diferents nivells del sistema educatiu i, per tant, arribant a tècnics de l’administració, a la ciutadania, al teixit social…) 

• Interrelacionar la innovació ciutadana amb la participació democràtica, transversalitzant àmbits temàtics i nivells territorials i, per exemple, combinant fases de prototipatge amb pressupostos participatius. 

• Definir un pla d’interlocucació amb agents que poden ser pertinents i prioritaris per a superar escales territorials i situar la innovació ciutadana a l’agenda pública i institucional.

• Articular el Colaboratorio IC com una xarxa federada que inclogui tots els agents involucrats en la innovació ciutadana.


Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Banner logos Ajuntament de Cornellà i AMB

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar