skip to Main Content
Lll Edició De Les Jams De Treballs De Rercerca (JamTR 2021)

Les Jams de Treballs de Recerca del 2021 confirmen, per tercer any consecutiu, els temes que interessen als joves de Cornellà a l’hora de fer recerca: salut, innovació i desigualtats

Més de 240 estudiants de primer de batxillerat de la ciutat han participat en aquesta nova edició de les jornades d’inspiració i investigació del Citilab

‘Salut i benestar’, ‘Indústria, innovació i infraestructures’, ‘Reducció de desigualtats’ i ‘Igualtat de gènere’ són els Objectius de Desenvolupament Sostenible que, un any més, aglutinen més propostes de treballs de recerca en la tercera edició de la #JamTR.

L’essència de les Jams de Treballs de Recerca de Cornellà de Llobregat

Aquestes jornades impulsades pel Citilab tenen l’objectiu de servir d’inspiració a l’alumnat de 1r de batxillerat de la ciutat perquè, a través de la seva implicació en dinàmiques innovadores i després de dos dies de treball col·laboratiu, obtinguin el disseny del seu prototip de projecte d’investigació, és a dir, l’esquelet del seu futur treball de recerca. 

Així doncs, a més de concretar els aspectes més importants de la seva investigació (com la pregunta de recerca, els objectius, la hipòtesi, la metodologia, els contactes i les fonts necessàries…), també vinculen la temàtica de la seva recerca a un o diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible. D’aquesta manera, els joves coneixen els 17 reptes globals plantejats per l’ONU en l’Agenda 2030 amb la voluntat d’assolir un món millor i comprenen que la seva investigació té un impacte local i global (glocal): pot convertir-se en un projecte important per a la ciutat i, a més, pot estar relacionat amb línies d’acció d’escala mundial.

lll edició de les Jams de Treballs de Rercerca (JamTR 2021)

Els temes de recerca que més motiven als més de 240 estudiants de batxillerat

Les temàtiques relacionades amb la salut de les persones (i, per tant, tots els temes que es vinculen amb l’ODS ‘Salut i benestar’) són les més populars entre els joves en aquesta edició i també en les anteriors, tant al 2020 com al 2019. Enguany, el 34,15% de les propostes de treballs de recerca tenen a veure amb la salut.

‘Indústria, innovació i infraestructures’ és l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible que, també en cada edició, és el segon àmbit que reuneix més propostes fetes per l’alumnat. En aquest cas, tots els treballs de recerca que plantegen una investigació trencadora i/o que se centren en la recerca d’indústries o infraestructures, es vinculen a aquest ODS. En el cas d’aquesta tercera edició, el 24,39% de les propostes tenen impacte en l’ODS ‘Indústria, innovació i infraestructures’.

Els temes de treballs de recerca que es relacionen amb els ODS ‘Igualtat de gènere’ i ‘Reducció de desigualtats’ també han sigut, per tercer any consecutiu, el tercer àmbit temàtic més popular. Un 12,19% dels estudiants han plantejat temàtiques de recerca relacionades amb les desigualtats.

Enguany, ‘Educació de qualitat’ i el conjunt d’ODS sobre medi ambient han empatat en nombre de propostes fetes pels nois i noies de 1r de batxillerat dels quatre centres educatius participants. Així doncs, els treballs de recerca sobre educació i medi ambient han significat el 21,94% de les propostes fetes: un 10,97% cadascun, que els situa en quarta posició de popularitat.

A la cua, i amb un nombre de propostes acumulades més baixes, ‘Pau, justícia i institucions sòlides’ i ‘Treball digne i creixement econòmic’ són els Objectius de Desenvolupament Sostenible que han quedat en cinquena i sisena posició respectivament. Els treballs relacionats amb l’ODS ‘Pau, justícia i institucions sòlides’ són el 4,88% del total i les propostes vinculades a l’ODS ‘Treball digne i creixement econòmic’ són el 2,44%.

Donat el fet que no existeix en Objectiu de Desenvolupament Sostenible que tingui a veure amb l’àmbit cultural, Citilab té en compte totes les propostes d’estudiants que volen fer recerca en clau cultural i artística. Enguany, en aquesta tercera edició de les Jams de Treballs de Recerca, els temes de recerca que tenen a veure amb l’art i la cultura han sigut el 15,05% del total.

Representació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en funció del nombre de propostes de treballs de recerca presentades en les JamTR 2021

Les Jams de Treballs de Recerca s’han celebrat per tercer any consecutiu comptant amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat V i amb la participació de quatre centres de secundària públics de Cornellà de Llobregat: l’Institut Joan Miró, l’Institut Miquel Martí i Pol, l’Institut Esteve Terradas i Illa i l’Institut Maria Aurèlia Capmany.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar