skip to Main Content
Jam TR 2021 - Institut Esteve Terradas I Illa

Els principals temes de recerca escollits per l’alumnat de l’Institut Esteve Terradas i Illa en les JamTR s’emmarquen en els ODS relacionats amb la salut, l’educació i la innovació

L’elecció de temes de recerca per part dels estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut Esteve Terradas i Illa de Cornellà de Llobregat ha canviat tímidament la tendència dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que reuneixen més propostes en les Jams de Treballs de Recerca respecte les eleccions fetes per les companyes i els companys de l’Institut Joan Miró i l’Institut Miquel Martí i Pol aquest 2021.

Salut i benestar

Hi ha una realitat que no varia i és que l’ODS ‘Salut i benestar’ segueix sent el que acumul·la més temàtiques proposades. Aquest fet confirma que tots els temes vinculats a la salut són els que més interessen i preocupen a l’alumnat. En el cas de l’Institut Esteve Terradas i Illa, un 38,88% de les propostes fetes pels estudiants de l’Institut Esteve Terradas i Illa tenen a veure amb aquest àmbit.

L’estudi de malalties com l’Alzheimer, l’ictus o el Queratecomo, la recerca sobre les conseqüències cerebrals de patir un accident de trànsit, les ments dels assassins en sèrie, el suïcidi al món policial, l’ansietat als adolescents d’avui dia o l’estat mental dels jugadors de la NBA, la investigació sobre el dopatge al món de l’esport i l’ús d’esteroides anabolitzats o un estudi sobre les vacunes de la Covid-19 són alguns dels exemples de treballs de recerca vinculats a la salut proposats per l’alumnat de l’Institut Esteve Terradas i Illa.

Educació de qualitat

El canvi de tendència que s’ha detectat en l’elecció de temes de recerca en aquest centre és que l’ODS ‘Educació de qualitat’ ha sigut el segon en reunir més propostes de treballs de recerca. Així doncs, les temàtiques vinculades a l’educació han sigut més nombroses que els temes relacionats amb la indústria i la innovació o les desigualtats, els àmbits que normalment es disputen la segona i tercera posició entre els àmbits de recerca més populars entre els joves a les Jams de Treballs de Recerca.

La comparació de l’educació nord-americana i l’educació espanyola o entre el sistema educatiu espanyol i el finlandès, la recerca sobre el fracàs escolar i els recursos per a nenes i nens amb TDAH o els efectes de la música o de la llum sobre el rendiment escolar i els problemes d’aprenentatge són algunes de les propostes emmarcades en aquest Objectiu de Desenvolupament Sostenible.

Indústria, innovació i infraestructures

Ara bé, l’ODS ‘Indústria, innovació i infraestructures’ no baixa del podi -tot i que no és cap competició- i continua sent un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que reuneix més temàtiques, ja siguin totes aquelles propostes de treballs que són innovadores i trencadores o també les que -evidentment- estan relacionades amb l’estudi d’indústries. En aquest cas, aquest àmbit ha reunit el 16,67% de les propostes fetes per l’alumnat del centre.

‘Com la Selecció Espanyola va aconseguir guanyar el mundial de futbol de l’any 2010?’ o ‘L’anàlisi de la pel·lícula The Avengers de Marvel i què passaria a la nostra societat si existíssin persones amb capacitats sobrehumanes’ són les propostes més sorprenents d’aquest tercer àmbit. Una recerca sobre l’accelerador de partícules o sobre les empreses que dissenyen videojocs amb components molt addictius per als consumidors són altres projectes que s’engloben en aquest ODS.

Medi ambient i desigualtats

Els treballs de recerca relacionats amb el medi ambient i amb la reducció de desigualtats resten en quarta i cinquena posició, amb un 9,25% i un 7,41% respectivament del total de les propostes presentades pels estudiants de l’Institut Esteve Terradas i Illa.

L’impacte del Fast Fashion en el medi ambient, l’efecte dels plàstics biodegradables en l’ecosistema marí, l’estudi de l’arquitectura biodinàmica o d’un cas del CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins) són alguns dels títols emmarcats en els diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible dedicats al medi ambient.

D’altra banda, l’estudi de la moda al segle XX i la comparació de les tendències entre homes i dones així com l’estudi de l’amor i la gelosia o la immigració a Cornellà de Llobregat són alguns exemples de propostes que impacten en els ODS ‘Reducció de desigualtats’ i ‘Igualtat de gènere’.


Les Jams de Treballs de Recerca s’impulsen des del Citilab comptant amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat V i, enguany, amb la participació de l’Institut Joan Miró, l’Institut Miquel Martí i Pol, l’Institut Esteve Terradas i Illa i l’Institut Maria Aurèlia Capmany.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar