skip to Main Content
Jornada D'Ecosistema 2019 - ActivaLab

Citilab col·labora en l’impuls del laboratori ciutadà de l’esport i l’activitat física del Baix Llobregat

L’ActivaLab és un projecte del Consell Esportiu del Baix Llobregat que, en la seva primera etapa, s’ha desenvolupat com a Pla Estratègic

El projecte, iniciat al 2019, ha mantingut l’activitat durant tota la pandèmia, fet que ha permès avançar en les reflexions necessàries per definir el futur de l’activitat física i l’esport durant els propers anys al Baix Llobregat des d’una perspectiva consultora tradicional, de la mà del referent nacional en matèria d’estratègia en política esportiva Juanma Murua.

La col·laboració entre el Consell Esportiu del Baix Llobregat, Citilab i Murua ara s’obre a una nova etapa que permetrà impulsar una eina de transformació al territori, tot incorporant la col·laboració i el compromís de la ciutadania a l’hora de definir els reptes de futur en aquest àmbit: la construcció del laboratori ciutadà de l’esport i l’activitat física obert a la comarca, l’ActivaLab.

ActivaLab: innovació social i activitat física a la comarca

Des d’un inici, aquest nou projecte va voler afrontar el repte d’encaixar la innovació social i l’activitat física per tal de configurar un ecosistema esportiu comarcal obert. Així, va contemplar la necessitat de comptar amb l’estructura d’un lab de comarca que actués com a espai d’intersecció per a convertir l’àmbit esportiu en un eix motor capaç d’incidir en les polítiques socials del Baix Llobregat, aportant propostes d’innovació ciutadana amb potencial transformador.

Citilab participa a la iniciativa amb l’objectiu de proporcionar l’experiència i la metodologia pròpia d’un laboratori d’innovació ciutadà de referència per tal de crear aquest nou lab comarcal d’idees i propostes, l’espai que permetrà fer aquest encaix entre la innovació social i l’activitat física tot comptant amb els agents de la quàdruple hèlix: administració, empreses, sector educatiu i ciutadania.

Treball col·laboratiu per a l’impuls del nou projecte comarcal

Des del 2019 les tres organitzacions han treballat conjuntament en el codisseny d’aquest nou Pla Estratègic, que ha estat vertebrat en 7+1 àrees temàtiques alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquests eixos vinculen l’activitat física i l’esport amb diversos àmbits de caràcter social, que són: la salut, l’educació, el medi ambient, la cohesió social, la igualtat, el desenvolupament econòmic i la governança. I a aquestes 7 àrees temàtiques se li suma 1 eix transversal: la innovació.

A finals del 2019, el grup motor va reunir una vuitantena d’agents experts de l’àmbit de l’administració i l’esport d’arreu de la comarca en una Jornada d’Ecosistema que es va celebrar al Citilab amb l’objectiu de donar el tret de sortida al disseny del Pla Estratègic, tot destacant de manera conjunta els principals reptes comarcals que havia d’afrontar el projecte.

Durant el 2020 i fins aquest mes de març del 2021, tenint en compte l’impacte de la crisi sanitària, s’han desenvolupat 7 trobades arreu de la comarca que han comptat amb la participació de representants municipals així com agents de l’ecosistema d’innovació oberta del territori. Les 7 sessions de treball s’han celebrat a 7 localitats diferents del Baix Llobregat i cadascuna s’ha centrat en un dels eixos fonamentals esmentats anteriorment.

Viladecans va inaugurar la primera jornada per parlar sobre desenvolupament econòmic i activitat física i Castelldefels va ser el segon punt de trobada en el qual es va tractar l’impacte de la pràctica esportiva en el medi ambient. A Sant Boi de Llobregat es va treballar la cohesió social en el món de l’esport i, seguidament, a Esplugues de Llobregat es va parlar sobre la importància de la igualtat i d’incorporar la perspectiva de gènere en l’àmbit esportiu. El Prat de Llobregat va reflexionar sobre l’activitat física des de la vessant de la salut, Martorell es va centrar en vincular l’educació en valors des de l’esport i, finalment, Sant Feliu de Llobregat va reflexionar sobre el model de governança que es vol instaurar al Baix Llobregat a través d’aquest Pla Estratègic.

Sessions ActivaLab: 2019, 2020 i 2021

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar