skip to Main Content
Jam TR 2021 - Institut Miquel Martí I Pol

Gairebé la meitat dels estudiants de l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà vol fer un treball de recerca sobre alguna temàtica vinculada a la salut

60 estudiants de 1r de batxillerat elaboren el prototip del seu projecte d’investigació participant en les jornades sobre recerca del Citilab

Una seixantena d’alumnes de l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà de Llobregat ha participat en una Jam de Treballs de Recerca que, arrel de les noves mesures sanitàries actualitzades a mitjans del mes de març de 2021, s’ha pogut celebrar al Citilab garantint totes les mesures de seguretat: prenent la temperatura dels participants abans d’accedir a les instal·lacions, treballant en un espai polivalent amb ventilació constant i respectant la separació dels dos grups bombolla del centre educatiu.

Els estudiants han reflexionat sobre els seus interessos, preocupacions, motivacions i aspiracions just abans de centrar-se en el treball de recerca. Després, han escollit la seva temàtica de recerca -que serà la que desenvoluparan en el projecte d’investigació que han de lliurar el proper curs- i, a través de diverses dinàmiques participatives, han concretat i acotat la seva recerca per a poder seguir treballant-hi de manera autònoma.

La salut segueix sent l’àmbit temàtic que més interessa als joves 

En el moment d’escollir el tema que treballaran en el seu projecte de recerca i sobre el qual faran una àmplia investigació, els alumnes participants en les Jams de Treballs de Recerca vinculen aquesta temàtica a un o diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible, els 17 reptes globals que planteja l’ONU per a assolir la prosperitat al món en l’Agenda 2030.

D’aquesta manera, els joves prenen consciència que, tot i que el seu treball de recerca serà una investigació que seguirà els criteris SMART (perquè ha de ser específica, mesurable, assolible, realista i acotada en el temps), també serà coneixement nou que pot estar aliniat amb grans metes mundials i que, per tant, té un impacte local i global.

En el cas de l’Institut Miquel Martí i Pol, el 48% de les propostes de treballs de recerca tracten un tema relacionat amb l’ODS de ‘Salut i benestar’. La nutrició, les lesions esportives, la salut mental (ansietat, estrés, autoestima…) i l’estudi sobre diverses malalties (leucèmia, càncer de mama, papiloma humà, malària, escoliosis, celiaquia o diabetis) són algunes de les temàtiques triades pels joves.

ODS 3 - Salut i benestar

Seguidament, els temes vinculats a l’ODS ‘Indústria, innovació i infraestructures’ i al conjunt d’ODS relacionats amb el medi ambient (que són: ‘Aigua neta i sanejament’, ‘Energia assequible i no contaminant’, ‘Ciutats i comunitats sostenibles’, ‘Producció i consum responsables’, ‘Acció pel clima’, ‘Vida submarina i ‘Vida d’ecosistemes terrestres) han empatat en nombre de propostes, reunint 8 propostes cadascun. Això vol dir que un 13% de l’alumnat tractarà una temàtica relacionada amb la innovació, les indústries i les infraestructures i que un altre 13% dels joves del centre faran una investigació en clau ambiental

‘Educació de qualitat’ ha sigut el quart Objectiu de Desenvolupament Sostenible que més propostes de treballs de recerca ha reunit. L’ensenyament de les matemàtiques, la importància d’impartir educació sexuals als infants i el nivell d’anglès de l’alumnat de Cornellà són tres exemples de temes presentats pels estudiants. 

ODS 4 - Educació de qualitat

Tenint en compte que no hi ha cap Objectiu de Desenvolupament Sostenible que tingui a veure amb l’àmbit cultural i, per contra, hi ha alumnes que volen fer un treball de recerca sobre una temàtica vinculada a alguna disciplina artística, Citilab també té en compte aquestes eleccions. En el cas de l’Institut Miquel Martí i Pol, s’han proposat quatre temes d’investigació en clau cultural: Barcelona i les novel·les de postguerra, poemes sobre la Guerra Civil Espanyol, història de l’art teatral i l’estudi sobre l’obra ‘L’art de la guerra’ i la seva aplicació a la societat.

Les coses que més importen als estudiants sobre la seva ciutat, Cornellà de Llobregat

Una de les dinàmiques de la Jam de Treballs de Recerca consisteix en què l’alumnat plasmi el seu univers personal sobre un full de paper, compartint així les seves motivacions, preocupacions i interessos, tant des de l’individualitat com la comunitat i des de l’òptica local fins la global. 

A l’hora de parlar sobre la seva ciutat, Cornellà de Llobregat, els joves destaquen amb molta diferència la importància que té el centre comercial Splau, el riu Llobregat, el Castell de Cornellà, la Plaça de la Sardana i la Plaça de l’Església. Per tant, molts joves coincideixen en què un dels aspectes que més els agrada del municipi és tant l’ambient comercial com els llocs emblemàtics o que configuren la identitat de la ciutat. En aquesta línia, alguns estudiants mostren un fort sentiment de pertinença dels seus barris, redactant frases com: “Almeda és un país” o “Riera City”.

El transport públic també és una de les paraules que més escriuen els estudiants, evidenciant així la importància que té per a ells el fet que Cornellà estigui ben comunicada, però també s’esmenta la preocupació per la seguretat als carrers i alguns reclamen més presència policial.

L’Institut Maria Aurèlia Capmany i l’Institut Esteve Terradas i Illa també han participat en la tercera edició de la Jam de Treballs de Recerca

L’alumnat de primer de batxillerat d’aquests dos centres educatius també ha viscut l’experiència #JamTR durant les últimes setmanes del mes de març. Properament publicarem els resultats d’aquestes noves jornades de co-disseny dels treballs de recerca.

Aquesta iniciativa s’impulsa amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat V i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar