skip to Main Content
Jam TR 2021 - Institut Joan Miró

La salut, la reducció de les desigualtats i la innovació són els temes que més interessen a l’alumnat de 1r de batxillerat de l’Institut Joan Miró per fer recerca

Els estudiants comencen a treballar en el desenvolupament del seu projecte d’investigació en la tercera edicó de les Jams de Treballs de Recerca del Citilab

L’Institut Joan Miró de Cornellà de Llobregat ha estat el primer centre educatiu que ha participat en les Jams de Treballs de Recerca del 2021, les jornades d’inspiració i codisseny dels projectes d’investigació que desenvolupen els estudiants de batxillerat per tancar aquesta etapa formativa no obligatòria.

Una seixantena de nois i noies de 1r de batxillerat del centre ja han realitzat el prototip del seu treball de recerca en aquesta tercera edició de les JamTR que, tal com avançàvem el passat 2 de març, ha tingut un format nou: l’activitat s’ha celebrat a les aules de l’institut respectant els grups bombolla i els participants han comptat amb suport virtual per facilitar la comprensió de les activitats i la resolució de dubtes a través d’un xat en directe.

Més del 70% dels temes escollits pels joves estan relacionats amb la salut, les desigualtats i la innovació 

A banda d’acompanyar els estudiants de batxillerat en l’elecció d’un tema que els motivi per a realitzar una recerca de qualitat i que, a través d’aquesta, generin coneixement nou i original, Citilab procura que els joves entenguin que la seva investigació té un impacte i que els resultats que obtenen són rellevants

Per aquest motiu, se’ls convida a reflexionar i a relacionar la seva temàtica de recerca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), els 17 reptes globals plantejats per l’ONU per a millorar el planeta en el marc de l’Agenda 2030. Així, els joves comprenen que la seva recerca local i acotada és un granet de sorra que contribueix i s’emmarca en assumptes d’interès global.

D’entre totes les temàtiques proposades pels estudiants de l’Institut Joan Miró en les Jams de Treballs de Recerca, més del 70% impacten en quatre ODS en concret: el 3 (‘Salut i benestar’), el 5 (‘Igualtat de gènere’), el 9 (‘Indústria, innovació i infraestructes’) i el 10 (‘Reducció de les desigualtats’).

  • L’esport (el futbol, el karate, el kung-fu o el crossfit), l’alimentació (el menjar sense processar, la cel·liaquia o l’alimentació dels esportistes) i la salut mental són els tres àmbits temàtics que més interessen a l’alumnat de l’Institut Joan Miró i que s’emmarquen en l’ODS de ‘Salut i benestar’, que un cop més ha estat el més popular en aquestes jornades.
  • A continuació, les temàtiques vinculades als ODS ‘Reducció de desigualtats’ i ‘Igualtat de gènere’ han sigut també molt aclamades per a fer investigació: la figura femenina en el món de la poesia, els estigmes de la dansa en la nostra societat, les diferències entre el futbol masculí i el futbol femení, l’economia de les persones immigrants o el racisme han sigut alguns dels temes proposats.
  • ‘Indústria, innovació i infraestructures’ ha sigut l’ODS que ha quedat en tercer lloc pel nombre de temàtiques de recerca vinculades. La importància de Ducati en el món del motor, l’estudi de tres empreses punteres del sector automobilístic, l’ús del Big Data per a la manipulació política o la física teòrica són alguns dels exemples de les temàtiques presentades per part de l’alumnat.
  • Les propostes relacionades amb el medi ambient i que, per tant, impacten en el conjunt d’ODS d’aquest àmbit (‘Aigua neta i sanejament’, ‘Energia assequible i no contaminant’, ‘Ciutats i comunitats sostenibles’, ‘Acció pel clima’, ‘Vida submarina’ i ‘Vida d’ecosistemes terrestres’) s’han situat en quarta posició tenint en compte l’interès mostrat. Els efectes de la contaminació acústica, l’evolució dels glaciars, l’estudi d’una vida autosuficient per a causar la mínima petjada ecològica o les conseqüències dels productes de neteja en el medi ambient han sigut alguns dels títols ideats pels joves.

L’Institut Maria Aurèlia Capmany, el segon centre implicat en posar fil a l’agulla als projectes a les Jams de Treballs de Recerca

Un cop acabades les jornades de la primera setmana de març a l’Institut Joan Miró, l’Institut Maria Aurèlia Capmany ha iniciat també aquesta col·laboració amb el Citilab durant els dies 9, 11, 12, 15 i 16 de març. Igual que en el cas anterior, el centre educatiu cornellanenc ha obert les seves portes per a poder realitzar les jornades amb les quatre classes de 1r de batxillerat.

L’Institut Miquel Martí i Pol i l’Institut Esteve Terradas i Illa també s’implicaran, per tercer any consecutiu, en aquest projecte de suport en la realització dels treballs de recerca impulsat pel Citilab amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat V.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar