skip to Main Content
Publicación Colaboratorio 2020

Citilab colidera una iniciativa internacional d’articulació dels ecosistemes d’innovació ciutadana en el marc de la crisi sanitària

Citilab ha coimpulsat el ‘Colaboratorio para pensarnos juntas’, una iniciativa de reflexió col·lectiva sobre com articular els ecosistemes d’innovació ciutadana de manera sostenida i sostenible per donar resposta als reptes socials provocats per la crisi sanitària de la COVID-19. La iniciativa es promou de forma col·laborativa entre agents de Madrid, València, Bilbao, Donostia, Barcelona i Cornellà de Llobregat.

Aquesta reflexió col·lectiva es desenvolupa en el marc de ‘Frena La Curva’, una plataforma ciutadana nascuda al març de 2020 que ha visibilitzat més de 900 iniciatives solidàries de cooperació i resiliència cívica impulsades durant la pandèmia a escala internacional per voluntariat, emprenedoria, activisme, organitzacions socials, maker i laboratoris d’innovació pública i oberta.

El Colaboratorio

‘Colaboratorio para pensarnos juntas’ neix al mes d’abril gràcies a l’empenta d’un grup motor format per Colaborabora (Bilbao), Medialab Prado (Madrid), Las Naves (València), Makeatuvida (Barcelona), Tabakalera Medialab (Donostia) i Citilab (Cornellà de Llobregat) i davant la detecció d’una necessitat compartida: activar una conversa col·lectiva sobre com es podria articular l’ecosistema d’innovació ciutadana d’una manera més sostenida i sostenible

Per tant, l’objectiu principal del Colaboratorio ha sigut, des d’un inici, unir agents actius de l’ecosistema d’innovació social (tant de l’àmbit nacional com internacional) i convidar-los a reflexionar de manera col·laborativa amb la voluntat d’aliniar esforços, compartir coneixement i recursos, generar i connectar comunitats, desenvolupar infraestructures i projectes comuns, qualificar processos i avaluar resultats. 

El Colaboratorio es va desenvolupar durant la convocatòria de Desafíos Comunes, una crida que va fer Frena La Curva a l’abril per promoure la realització de projectes col·laboratius que fessin front al futur més immediat després del confinament.

Logo Colaboratorio para pensarnos juntas 2020

Treball col·laboratiu, voluntari i telemàtic

Per fer-ho, el grup motor va dissenyar un procés virtual dividit en sis etapes temporals batejades amb sis conceptes clau: proposar, compartir, concretar, avançar, concloure i presentar. Cada etapa d’aquest procés estava descrit i delimitat en el temps en la pàgina web del Colaboratorio.

Per començar, totes les persones participants interessades en col·laborar en aquesta reflexió col·lectiva van enviar 53 textos sintètics amb les seves reflexions, idees i propostes personals i individuals. La segona etapa, estretament vinculada a la primera, va consistir en posar en comú totes aquestes idees personals, publicant-les a la pàgina web del Colaboratorio i motivant la lectura i l’intercanvi de perspectives.

Superant aquestes dues primeres fases reflexives, el grup motor del Colaboratorio va convocar la primera trobada en línia, en la qual es van compartir impressions després de la lectura de més de 53 textos, van acordar els temes principals que vertebrarien les converses i van conformar els grups de treball.

Durant dos dies, més d’un centenar d’agents vinculats a l’ecosistema d’innovació social de diversos punts del món es van connectar des de casa (des de diversos punts del món), trobant-se virtualment per tractar diversos temes en aquests grups de treball: la bretxa digital, les dades obertes, l’educació, el treball, l’envelliment actiu, l’espai públic, la formació, el gènere, el món maker, el medi ambient, la mobilitat, la participació, la pobresa, la reorganització del teletreball i el teletreball, entre d’altres. 

Les conclusions extretes d’aquests col·loquis en línia es van compartir en una última trobada en línia i oberta al públic en streaming. Aquesta “cloenda”, però, no va tenir res a veure amb el final de la iniciativa, sinó més aviat el contrari: va ser el punt de partida per començar a treballar després de definir col·laborativament les necessitats i els reptes per articular aquests ecosistemes innovadors.

Publicació del relat col·lectiu ‘¿Y si nos enredamos? Colaboratorio para pensarnos juntas’

‘¿Y si nos enredamos? Colaboratorio para pensarnos juntas’ és la publicació que ha nascut com a resultat del treball fet des del mes d’abril de 2020. És un relat col·lectiu, redactat principalment pel grup motor, recollint el testimoni d’aquesta feina col·laborativa feta en línia durant el període de confinament sobre l’articulació d’ecosistemes d’innovació ciutadana.

Podeu consultar la publicació entrant a la pàgina web de Coneixements del Citilab o fent clic a continuació:

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar