skip to Main Content
XII Jornada De Programació I Robòtica Educatives - JPRE20

350 espectadors i 30 ponències en línia en l’edició virtual de la XII Jornada de Programació i Robòtica Educatives

El passat divendres 22 de maig de 2020 es va celebrar la dotzena Jornada de Programació i Robòtica Educatives, la primera edició realitzada en un format completament virtual. Durant més de 4 hores, des de quarts de 10 del matí i fins passades les 14 hores del migdia, es va fer una emissió en directe de tot el programa a través de tres canals de YouTube del Citilab: xerrades, taula rodona, presentacions d’experiències educatives…

Mar Camacho, directora general d’innovació, recerca i cultura digital del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i Javier González, director gerent del Citilab, van ser els encarregats d’inaugurar la jornada connectant-se en viu des de casa. 

En el seu discurs de benvinguda, Camacho va assegurar que la Jornada Programa “és una de les primeres jornades que seguim impulsant ara que estem sortint d’aquest escenari de contingència, de confinament i de màxima extraordinarietat”, agraïnt l’esforç de l’organització i la participació d’escoles i docents. En la mateixa línia, durant el seu torn, Javier González va voler subratllar que “queda demostrat que aquest projecte comú de democratitzar la programació i la robòtica, és imparable”.

Ètica, tecnologia, programació i robòtica

Seguidament, Carme Torras, novel·lista i professora de recerca a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, del CSIC i la UPC, va oferir una xerrada inicial sobre l’ètica de la tecnologia i la robòtica. Podeu consultar la guia didàctica de la seva novel·la de ciència-ficció ‘La mutació sentimental’ fent clic en aquest enllaç i teclejant la clau d’accés al document: bobala.

Entorn aquesta mateixa temàtica va girar el debat de la taula rodona que es va desenvolupar a continuació i que enguany va comptar amb la participació de dones estretament vinculades al món STEAM. Karma Peiró, periodista especialitzada en internet, les TIC i el periodisme de dades, Carme Rovira, responsable d’innovació educativa al Tecnocampus de Mataró, i novament Carme Torras, van deixar reflexions i punts de vista d’allò més interessants en aquesta sessió que va moderar Nina Coll, tècnica d’innovació educativa al Citilab.

La por dels docents i les famílies per la introducció de robots a les aules, la personalització de l’aprenentatge a través de la tecnologia, els efectes de la introducció de la robòtica en l’educació pel que fa a les habilitat cognitives i afectives de l’alumnat, els riscos i les oportunitats de delegar tasques en els robots, la necessitat de comptar amb l’alfabetització tecnològica com una assignatura transversal, la normalització dels perfils acadèmics i professionals híbrids que superin les dues branques tradicionals que divideixen les lletres i les humanitats de les STEAM o la privadesa i les dades personals van ser algunes de les qüestions que es van tractar en aquesta interessant conversa virtual entre les expertes.

Intercanvi d’experiències educatives de programació i robòtica

A partir de les 11 hores del matí es van iniciar els tres tracks de ponències que es van emetre de manera paral·lela a través de tres canals de YouTube del Citilab. En el track 1 es van impartir 10 ponències sobre propostes educatives enfocades a cicle infantil i a educació primària, el track 2 va compartir amb 10 presentacions més sobre experiències orientades a l’alumnat d’educació secundària (ESO) i batxillerat, i, finalment, en el track 3 es van desenvolupar les xerrades sobre propostes educatives més genèriques.

L’Institut Escola Gornal de l’Hospitalet de Llobregat, l’Escola Mossèn Albert Vives de La Seu d’Urgell, l’Escola Sant Roc d’Olot, l’Escola Cal·lípolis de Vila-seca, L’Escola La Candela de Valls, l’Escola Doctor Alberich i Casas de Reus, Edukem-nos de Vilassar de Mar, l’Escola Mare de Déu de Montserrat d’Olesa de Montserrat, l’Àrea de Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya i la Salle Palamós van ser els participant del primer track de la Jornada Programa.

Podeu recuperar les ponències que recullen experiències educatives per l’alumnat més petit, moltes de baix cost, fent ús de llenguatges de programació i recursos molt diversos, emmarcades en aparadors no competitius, tenint com a punt de partida la motivació, la inspiració i els interessos de nenes i nens, afavorint l’aprenentatge dialògic i cooperatiu, treballant per projectes, fomentant les competències digitals i l’autonomia dels infants, fent ús de la tecnologia com a eina d’equitat, impulsant la creativitat a través d’eines digitals però també manualitats, afavorint la cerca d’informació i la gamificació.

El Col·legi Santo Ángel de Gavà, L’Escola Virolai de Barcelona, el Tecnocampus de Mataró de la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut Milà i Fontanals de Barcelona, l’Escola Avenç de Sant Cugat del Vallès, l’Institut El Foix de Santa Margarida i els Monjos, l’Institut Pompeu Fabra de Martorell, l’Institut Vinyes Velles de Montornès del Vallès, l’Institut Príncep de Viana de Barcelona i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya van ser els deu ponents del segon track.

Actualitzar l’assignatura de tecnologia de l’ESO incoporant la programació i la robòtica, no perdre de vista que l’objectiu és el desenvolupament cognitiu de l’alumnat, l’ús de tecnologies de fabricació digital en l’educació, la combinació de presencialitat a l’aula i virtualitat, l’ús de la programació i la robòtica per afavorir la integració en centres de secundària d’alta complexitat són algunes de les propostes que han sorgit en aquestes ponències.

L’Institut Cendrassos de Figueres, el Fab Lab Barcelona (dues ponències: ‘Jugant Amb La Llum‘ i ‘Mesurant El Nostre Entorn‘), l’Àrea de Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya (dues ponències: ‘La pàgina de programació i robòtica: Els mini reptes de l’Scratch‘ i ‘Reptes amb l’App Inventor, l’Escola Projecte de Barcelona, la Universitat de Girona, Rocío Lara, el Col·legi Mare de Déu dels Àngels de Barcelona i el Citilab de Cornellà de Llobregat han sigut els encarregats d’impartir les ponències del tercer i últim track.

El potencial de la Intel·ligència Artificial en l’educació, activitats vivencials per entendre el funcionament de les màquines, la importància del prototipatge i el testeig en entorn reals connexió amb el món real, confinament creatiu a través de la programació visual per blocs, innovació social o l’impuls de l’assignatura de RobÈtica són algunes de les claus de les 10 últimes presentacions.

A més de l’emissió en directe a través de YouTube, Twitter també va anar ple de piulades i des del Citilab es va fer seguiment de tota l’evolució de la jornada, que podeu consultar en aquest Moment: 

 

Aquesta jornada està organitzada per la Generalitat de Catalunya i el Citilab, comptant amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar