
Citilab rep el premi Alan Turing al compromís social en la 25a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica
El guardó reconeix el projecte d’innovació educativa EduLab, que fomenta les vocacions STEAM i impulsa la introducció de la programació i la robòtica a les aules
El laboratori d’innovació social i digital de Cornellà de Llobregat ha sigut premiat amb el guardó Alan Turing en la 25a edició de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, la gran trobada anual del món TIC que aglutina professionals, empreses, administració, associacions i institucions del sector i que està organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) a l’Auditori de Barcelona.
El premi Alan Turing posa en valor la institució com a impulsora d’un projecte innovador en l’àmbit de les TIC amb un aspecte social positiu, que aporta valor a la societat en els àmbits de la ciutadania, el medi ambient, l’educació, la cultura o la integració social a Catalunya.
Rocío García, tinenta d’alcalde i regidora delegada de les àrees d’Igualtat i Educació de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, i Javier González, director gerent del Citilab, han recollit el premi que reconeix la responsabilitat social del lab cornellanenc amb la posada en marxa del projecte EduLab. El guardó ha estat lliurat per José García Fanjul, secretari del Consejo de Colegios de Ingeniería Informática, i Yolanda Arasa, directora general de la divisió de Catalunya de Sopra Steria, la consultora europea líder en transformació digital.
García, en el seu discurs d’agraïment, ha volgut destacar la importància que té que s’hagi premiat un projecte que trenca la bretxa digital: “Una ciutat de prop de 90.000 habitants va creure que havia d’obrir les portes a la tecnologia i va somiar que la tecnologia havia d’estar a l’abast de tothom, que no podia deixar ningú fora del progrés”.
La tinenta d’alcalde i regidora delegada de l’Ajuntament de Cornellà va concloure el seu parlament assegurant que l’EduLab havia nascut sota aquesta premissa i amb la ferma voluntat de formar els ciutadans i les ciutadanes del futur.
El projecte EduLab: programació, robòtica, STEAM, continguts curriculars i metodologies innovadores a l’aula
El projecte EduLab neix amb la voluntat d’introduir l’ensenyament de la programació i la robòtica com a llenguatge transversal a les escoles, impulsar les vocacions STEAM i traslladar a la comunitat educativa el concepte i la metodologia de laboratori viu i obert, fomentant que professorat, alumnat i famílies integrin la innovació per tal de millorar l’educació.
Citilab treballa en aquest àmbit des de la seva fundació l’any 2007. El projecte EduLab està fonamentat en els valors de la democratització de la innovació i el pensament computacional, la universalitat del coneixement i el compromís amb les persones.
En el projecte EduLab, el claustre i el professorat dels centres i l’equip del Citilab dissenyen conjuntament activitats que suposen un doble aprenentatge per nenes i nens: treballen continguts curriculars (els continguts clau que contribueixen al desenvolupament de competències pròpies de cada assignatura de l’educació formal) a través de la programació i la robòtica.
El projecte pilot es va posar en marxa per primera vegada durant el curs 2016-2017 a l’Escola Dolors Almeda de Cornellà de Llobregat. Ja en aquell moment, l’alumnat va treballar amb el primer robot provisional del Citilab, encarregant-se de la seva construcció, programació i customització, i també es van realitzar projectes amb diversos entorns de programació visual per blocs.
Des del curs 2018-2019 i fins l’actualitat, l’EduLab és present a sis escoles públiques de Cornellà: l’Escola Abat Oliba, l’Escola Anselm Clavé, l’Escola Ignasi Iglésias, l’Escola Martinet, l’Escola Mediterrània i l’Escola Suris. En el marc del projecte, que està concebut per desenvolupar-se al llarg de dos anys, l’equip del Citilab ha format a professorat en programació i robòtica i ha codissenyat activitats educatives amb els docents, que després s’han aplicat a les aules, arribant a al voltant 3.000 nenes i nens de totes les edats, des de Cicle Infantil fins a Cicle Superior, i fent servir un gran ventall de llenguatges: Scratch, ScratchX Snap!, Snap! 4 Arduino o MicroBlocks.
El robot Fantàstic del laboratori d’innovació social i digital de Cornellà de Llobregat ha sigut el gran aliat de la comunitat educativa al llarg d’aquests dos anys i un element clau en la consolidació del projecte. Aquest robot ha sigut construït pel Citilab comptant amb la contribució d’emprenedors, professionals de primer nivell mundial i la comunitat educativa, i té un disseny obert i de baix cost per tal de ser fidels al principi d’apropar la tecnologia a tothom.
La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica
La Nit és un acte institucional que se celebra des de l’any 1995 i que es considera el punt de partida de les activitats del sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a Barcelona, una oportunitat per a lliurar guardons de prestigi i la primera trobada de networking de l’any.
Aquest projecte té el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.
This Post Has 0 Comments