skip to Main Content
Jam De Treballs De Recerca Amb L'Institut Miquel Martí I Pol 2020

El 56% dels estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut Miquel Martí i Pol volen investigar sobre temes de salut en el seus treballs de recerca

Dijous 30 i divendres 31 de gener, una cinquantena d’alumnes de l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà de Llobregat van participar en una nova edició de la Jam de Treballs de Recerca, la dinàmica d’inspiració i codisseny dels seus projectes d’investigació.

ODS 3 – ‘Salut i benestar’

D’entre totes les propostes de treballs de recerca presentades durant les jornades, més de la meitat dels estudiants (el 56,52%) van escollir temàtiques d’investigació vinculades a ‘Salut i benestar’, l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. La recerca sobre trastorn psicològics (com el trastorn múltiple de la personalitat, l’anorèxia o la ludopatia), l’estudi de diverses malalties (el càncer o la malaltia de von Willebrand) i la indagació sobre els efectes de les drogues en les persones són alguns dels temes recurrents dels treballs plantejats pels joves.

Jam de Treballs de Recerca 2020 - Institut Miquel Martí i Pol

ODS 9 – ‘Indústria, innovació i infraestructura’

El segon Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) que va reunir més propostes de treballs de recerca va ser el número 9, ‘Innovació, indústria i infraestructura’. 

El 21,74% dels alumnes de 1r de batxillerat de l’Institut Miquel Martí i Pol van triar temàtiques que són més variades i que impacten en aquesta meta global, ja sigui pel seu component innovador o per centrar-se en la recerca sobre algun sector industrial. El desenvolupament de videojocs, la domòtica, la Internet de les Coses o les armes de destrucció massiva són exemples d’aquestes temàtiques més tecnològiques i innovadores.

Altres ODS

Així doncs, les propostes de treballs de recerca vinculades a aquests dos ODS (‘Salut i benestar’ i ‘Indústria, innovació i infraestructura’) ja van representar quasi el 80% dels prototips de projectes que es van desenvolupar en la Jam de Treballs de Recerca. El 20% dels estudiants restants van plantejar investigacions vinculades a ‘Pau, justícia i institucions sòlides’ (un 8,69% del total de propostes), el conjunt d’ODS sobre medi ambient (que va significar un 6,52% d’entre tots els treballs escollits), Treball decent i creixement econòmic’ (sent un 4,35% del total) i, finalment, ‘Reducció de desigualtats’ (un 2,17%).

En la primera Jam de Treballs de Recerca del 2020, en la qual hi va participar l’alumnat de 1r de batxillerat de l’Institut Esteve Terradas i Illa, ‘Salut i benestar’ també va ser l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible que va reunir més propostes de treballs de recerca, però amb un percentatge significativament inferior que el de l’Institut Miquel Martí i Pol, un 26,78%.

A més, en aquest cas, les temàtiques sobre salut van empatar amb les temàtiques relacionades amb l’ODS ‘Indústria, innovació i infraestructura’, sumant 15 treballs de recerca cadascun dels dos objectius. D’aquesta manera, la meitat dels estudiants de l’Institut Esteve Terradas i Illa estaven repartits entre aquests dos àmbits d’impacte.

Una de les diferències més notables entre les preferències de recerca dels dos centres és el fet que l’alumnat de l’Institut Esteve Terradas i Illa va fer un total de 13 propostes relacionades amb la recerca sobre desigualtats (el conjunt d’ODS ‘Igualtat de gènere’ i ‘Reducció de desigualtats’), configurant així el 23,21% dels temes presentats i, per tant, sent el tercer àmbit amb més impacte de la Jam de Treballs de Recerca. En canvi, a l’Institut Miquel Martí i Pol només se’n va fer una. 

Jam de Treballs de Recerca 2020

Igual que va fer l’alumnat de l’Institut Esteve Terradas en les primeres jornades, els joves de l’Institut Miquel Martí i Pol també van compartir els seus interessos i les seves preocupacions sobre la seva vida, el seu futur, la seva ciutat i el planeta en general.

A l’hora de parlar de la ciutat de Cornellà de Llobregat, els estudiants dels dos centres valoren positivament el transport públic i les possibilitats d’oci, activitats lúdiques i comercials del municipi i, alhora, també comparteixen la preocupació per la seguretat, el civisme i la brutícia. A diferència de l’Institut Esteve Terradas i Illa, l’alumnat de l’Institut Miquel Martí i Pol també va voler destacar l’educació de la ciutat i les festes locals de Cornellà.

Pel que fa a les preocupacions globals, el centenar de joves de primer de batxillerat dels dos instituts també tenen grans coincidències: el canvi climàtic, la pobresa i les desigualtats són els assumptes que consideren més importants. Com a punt de diferència, els estudiants de l’Institut Miquel Martí i Pol també mencionen l’economia com un altre tema d’interès a nivell global. 

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar