skip to Main Content
Jam TR Esteve Terradas 2020

La salut, la innovació i les desigualtats són els Objectius de Desenvolupament Sostenible que més interessen a l’alumnat de l’Institut Esteve Terradas i Illa

Els estudiants de primer de batxillerat s’impliquen en la primera Jam de Treballs de Recerca del 2020 per aprendre a fer investigació de qualitat

Una seixantena d’alumnes de primer de batxillerat procedents de l’Institut Esteve Terradas i Illa ha donat el tret de sortida a la nova edició de la Jam de Treballs de Recerca de Cornellà.

 Durant aquests 16 i 17 de febrer, els participants han treballat la inspiració com a vehicle de decisió i concreció del tema del projecte d’investigació que presentaran durant el segon curs de batxillerat i que suposarà un 10% de la nota final d’aquest. Així doncs, finalitzat el segon dia de la jornada, l’alumnat ha sortit per la porta del centre amb el tema dels seus treballs de recerca sota el braç.

Per a fer-ho possible, l’alumnat ha deixat la seva activitat habitual a l’aula durant dos dies per implicar-se en unes dinàmiques innovadores d’inspiració, disseny i treball col·laboratiu al Citilab.

Durant el primer dia de la Jam de Treballs de Recerca, l’alumnat ha participat en diverses activitats que tenien l’objectiu de despertar la seva inspiració i convidar-los a reflexionar sobre les temàtiques que més els apassionen i motiven.

Així doncs, els joves van emplenar la roda d’habilitats i competències, un esquema que els ajuda a escoltar-se a ells mateixos i ser conscients del seu món interior a través d’unes òrbites d’interessos, motivacions, preocupacions i des de les seves ambicions més personals fins a reptes globals. D’aquesta manera, deixen constància sobre què els interessa i/o preocupa de la vida, de la seva ciutat i del món en general, i pensen en com relacionar aquestes preocupacions amb el seu objecte d’investigació. 

La seguretat i el medi ambient com a preocupacions principals dels adolescents

Els participants a la jornada tenen preocupacions molt diverses pel que fa a la seva ciutat, Cornellà de Llobregat. La seguretat i el civisme van ser els temes més mencionats: per un 39% i un 37% de l’alumnat participant, respectivament. Les segueixen el medi ambient, amb 15 mencions, seguida dels esports, amb 11. També es troben en ment d’aquests alumnes les activitats lúdiques i d’oci, així com el transport públic o el comerç local

Pel que respecta a l’àmbit global, el 68% de l’alumnat comparteix una preocupació principal: el canvi climàtic.  A més, les desigualtats existents al món, així com la pau i la pobresa ocupen les següents places del rànquing de preocupacions, amb 35, 29 i 20 mencions, respectivament. Els participants també mencionen les discriminacions, els animals, la salut o l’educació

Jam TR Esteve Terradas 2020

Investigacions locals amb un impacte global

En la Jam de Treballs de Recerca, l’alumnat ha descobert els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), els reptes globals de l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Per tal de comprendre com les accions més petites i els reptes locals poden aportar el seu gra de sorra a escala global, els joves van vincular els seus treballs de recerca a un o diversos ODS.

Els temes més escollits pels alumnes per fer recerca són els que estan relacionats als ODS ‘Salut i benestar’ (un 27% dels treballs), Indústria, innovació i infraestructura’ (també un 27%) i el bloc de desigualtats, en el qual agrupem els ODS ‘Igualtat de gènere’ i ‘Reducció de les desigualtats’ (un 23%). 

Els ODS ‘Pau, justícia i institucions sòlides’, el bloc de medi ambient (que agrupa ‘Producció i consum responsables’, ‘Vida submarina’, ‘Acció pel clima’ i ‘Ciutats i comunitats sostenibles’) així com ‘Educació de qualitat’ i ‘Producció i consum responsables’ van tenir una presència secundària entre els participants. 

Jam TR Esteve Terradas 2020

Donat per finalitzat un primer dia destinat a la inspiració i la reflexió, l’alumnat de l’Institut Esteve Terradas va dedicar el segon dia de la Jam de Treballs de Recerca a concretar els seus projectes d’investigació. 

A través d’un esquema adaptat del Model Canvas, cada estudiant ha definit la seva pregunta de recerca, l’objectiu general del treball i els objectius específics, així com la hipòtesi, la metodologia a seguir i els agents locals que necessiten per a completar la seva investigació. Finalitzada la dinàmica, l’alumnat ha presentat de manera individual el seu Canvas, que és l’esquelet del seu futur projecte de recerca, davant dels companys, els docents i els professionals del món de la recerca i del lab de Cornellà. 

Alguns dels participants han volgut compartir la seva experiència positiva en aquestes dinàmiques, destacant l’ajuda de dinamitzadors, col·laboradors i docents, però també dels seus companys, a l’hora de definir el seu treball de recerca i el camí més adient a seguir per tal de respondre les seves preguntes, hipòtesis i objectius, entre d’altres. A més, han definit la Jam de Treballs de Recerca com una oportunitat per a treballar de forma participativa tots plegats i agilitzar els processos de tutorització i recerca de fonts d’informació que requereixen aquests projectes.

Tots els centres educatius de Cornellà de Llobregat que ja van participar en l’edició anterior de la Jam de Treballs de Recerca han volgut repetir l’experiència enguany.

L’Institut Miquel Martí i Pol serà el següent en participar en aquestes dinàmiques col·laboratives els propers dijous 30 i divendres 31 de gener de 2020. D’altra banda, s’espera la participació durant el mes de febrer de l’Institut Maria Aurèlia Capmany, els dies dijous 13 i divendres 14, i de l’Institut Joan Miró, els propers dimecres 19 i dijous 20. 

L’activitat s’emmarca en el programa de col·laboració entre el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat, els instituts públics de la ciutat de Cornellà (l’Institut Esteve Terradas, l’Institut Maria Aurèlia Capmany i l’Institut Miquel Martí i Pol) i Citilab. Aquesta iniciativa busca donar suport i posar en valor els treballs de recerca de la ciutat.

La iniciativa, a més, compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar