skip to Main Content
SummerLab 2019

Una vuitantena de persones participen al SummerLab del Citilab: intercanvi de coneixement entre alumnat i professionals de Cornellà

Des del dimarts 25 fins el divendres 28 de juny, Citilab va celebrar el SummerLab: quatre dies dedicats a l’intercanvi de coneixement ciutadà en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030.

Al voltant de 80 persones, alumnat de 1r de batxillerat i professionals de diversos àmbits, van participar en aquestes jornades d’entrevistes i coneixement organitzades per la Diputació de Barcelona i el Citilab, comptant amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Eloi Juvillà, cap de la Secció de Suport Territorial i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona, Urbano Martínez, director del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat, Montse Riera, coordinadora pedagògica de l’Institut Esteve Terradas i Illa de Cornellà, Javier González, director gerent del Citilab, i Empar Polo, responsable del projecte ThinkLab del Citilab, van inaugurar la jornada.

En el discurs de benvinguda, Javier González va posar en valor la iniciativa de relacionar els treballs de recerca de la ciutat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i va voler agrair la participació voluntària de tots els assistents. “Només pel fet de trobar-nos avui aquí ja fem realitat l’ODS 17: crear aliances per assolir els nostres objectius. Gràcies per fer-ho possible!”.

En el seu torn, Empar Polo va assegurar que cal visibilitzar el coneixement nou que neix a la ciutat gràcies als treballs de recerca, fent que aquestes investigacions fetes per l’alumnat surtin de l’aula i puguin ser útils i d’interès per a la ciutadania. 

 ‘Salut i benestar’, ‘Indústria, innovació i infraestructura’, ‘Igualtat de gènere’, ‘Reducció de desigualtats’, ‘Pau, justícia i institucions sòlides’, ‘Educació de qualitat’ i ‘Energia assequible i no contaminant’ són els sis Objectius de Desenvolupament Sostenible que van recollir més propostes de recerca durant les cinc edicions de les Jams de Treballs de Recerca del Citilab i que, per tant, van despertar més interès entre l’alumnat de 1r de batxillerat. Per aquest motiu, van ser els sis ODS protagonistes d’aquestes jornades d’intercanvi de coneixement.

ODS SummerLab 2019

El primer dia de SummerLab va reunir una trentena de persones que es van entrevistar al Citilab amb l’objectiu d’aportar contingut a treballs de recerca relacionats amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 3 ‘Salut i benestar’.

Metges i metgesses, infermeres, psicòlogues, psiquiatres i tècnics de l’Ajuntament de Cornellà van parlar amb estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut Esteve Terradas i Illa, l’Institut Maria Aurèlia Capmany i l’Institut Miquel Martí i Pol sobre una gran diversitat de temes: malalties, salut mental, fàrmacs, drogues, genètica, eutanàsia

La segona tarda de SummerLab va reunir les propostes de recerca més creatives, relacionades amb l’ODS 9 ‘Indústria, innovació i infraestructrura’: projectes sobre curtmetratges, criptografia, animació, cinema de terror, art i somnis… Paral·lelament, aquesta jornada es va realitzar a la Biblioteca Central de Cornellà, on es va crear un espai relacional on els joves també es van poder trobar amb diversos experts de l’àmbit artístic i creatiu.

El tercer dia es va centrar en treballar les investigacions relacionades amb els ODS 5 i 10 ‘Igualtat de gènere’ i ‘Reducció de desigualtats’. Diverses representants de l’Àrea d’Igualtat i de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Cornellà i del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones van atendre l’alumnat per parlar del masclisme en l’àmbit familiar i en les relacions de parella o del poliamor.

Finalment, l’últim dia de SummerLab va acollir els estudiants que realitzen els seus treballs de recerca sobre periodisme, religió, filosofia, ètica i política; tots ells relacionats amb els ODS 4 i 16 ‘Educació de qualitat’ i ‘Pau, justícia i institucions sòlides’.

El SummerLab s’ha organitzat amb la voluntat de donar suport a la generació de nou coneixement a les ciutats que sorgeix gràcies a la realització dels treballs de recerca dels estudiants de batxillerat dels instituts de Cornellà. Alhora, també ha volgut posar en valor tot el coneixement que ja existeix dins del municipi, fent-lo visible a través del Mapa de Coneixement de la ciutat, impulsat des del Citilab.

Aquesta iniciativa ha estat co-organitzada en el marc de la Setmana de la Co-innovació, per la Diputació de Barcelona i Citilab, amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Les entitats col·laboradores són Cornellà Valors, Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat, Creu Roja, Consell Comarcal del Baix Llobregat, Innobaix, Hospital Universitari de Bellvitge, Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Unió de Cooperadors de Gavà, Ajuntament de Gavà, Centre de Promoció Econòmica del Prat de Llobregat, Ajuntament del Prat de Llobregat, Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, CoboiLAB, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu Innova, Ajuntament de Sant Joan Despí, PromoDespí, Ajuntament de Viladecans, Fundació Ciutat de Viladecans, i2cat i l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar