skip to Main Content
BiblioLab 2019 - Sessió Amb SeniorLab

Les primeres idees sobre nous usos i serveis de les biblioteques del futur afloren amb els joves i els sèniors de Cornellà

Citilab ha celebrat les dues primeres sessions de pluja d’idees i mapeig col·laboratiu amb la ciutadania de Cornellà en el marc del projecte BiblioLab, una iniciativa que impulsa l’experimentació i l’ús de metodologies innovadores, creatives i col·laboratives amb la finalitat de col·laborar en la transformació dels usos i serveis de les biblioteques.

La primera trobada a la Biblioteca Central de Cornellà ha comptat amb la participació de joves implicats en diverses entitats o centres educatius de la ciutat (com l’Institut Esteve Terradas i Illa, l’Institut Maria Aurèlia Capmany i el Centre de Recursos per Associacions Juvenils) i amb diversos representants de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà.

Els participants han plantejat les següents propostes d’usos per tal de repensar els espais de les biblioteques:

 • Activitats per combatre mals hàbits.
 • Activitats de ioga i relaxació.
 • Espai per jugar a jocs de taula.
 • Activitats dedicades a la tecnologia, els videojocs, la robòtica.
 • Decathlons acadèmics: competicions escolars.
 • Tallers d’art, poesia, escriptura i màgia.
 • Iniciatives per oferir suport a persones que tenen problemes a través d’un canal anònim: bullying, soledat…
 • Espai per a fer entrevistes per a la realització de treballs de recerca.
 • Representació d’espectacles amateurs.

En aquest moment de reflexió sobre aquests serveis municipals, els joves han arribat a la conclusió que les biblioteques han de ser espais d’intercanvi de coneixement intergeneracional, d’expressió i d’acollida.

Per acabar la sessió, els participants han identificat agents i entitats locals que podrien ser clau per aquest procés de transformació de les biblioteques.

La segona sessió del BiblioLab de Cornellà ha consistit en una conversa oberta amb els Citilabers majors de 55 anys i els responsables de la Xarxa de Biblioteques de Cornellà.

En la primera part del debat, els membres del SeniorLab han explicat la naturalesa de la seva comunitat que fomenta l’envelliment actiu i el coneixement: recerca, reflexió, treball col·laboratiu, tecnologia i creativitat. Els representants de les biblioteques de Cornellà han volgut conèixer la manera de treballar del grup així com les activitats i els projectes resultants.

A continuació, els sèniors també han aportat reflexions sobre el futur de les biblioteques, manifestant la percepció que les biblioteques haurien de disposar d’un canal de comunicació o altaveu més potent per a donar a conèixer les seves activitats a la ciutadania i, especialment, a la gent gran.

Algunes de les propostes que van sorgir durant el debat van ser:

 • Mostra de projectes ciutadans (com els treballs del propi SeniorLab).
 • Formació en competències informacionals per combatre l’excés d’informació d’Internet: aprendre a distingir i contrastar la informació.
 • Biblioteca humana: persones com a font d’informació i coneixement al servei de l’usuari, més enllà dels llibres i els documents.
 • Més debats i converses amb escriptors i escriptores.
 • Més espais de conversa de llarga durada.

Aquesta iniciativa té l’objectiu de posar en valor el coneixement, teixir comunitats i fomentar la cocreació a la ciutat de Cornellà i està emmarcada en el programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar