skip to Main Content
5a Jam De Treballs De Recerca 2019

La salut, la innovació i la reducció de desigualtats són els ODS que més interessen a l’alumnat de 1r de batxillerat de Cornellà

Més de 240 estudiants de quatre instituts públics de Cornellà dissenyen el prototip dels seus treballs de recerca al Citilab

L’alumnat de 1r de batxillerat de l’Institut Esteve Terradas i Illa, l’Institut Miquel Martí i Pol, l’Institut Maria Aurèlia Capmany i l’Institut Joan Miró de Cornellà han participat en les diverses edicions de la Jam de Treballs de Recerca. D’altra banda, l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia ha sigut el primer centre de secundària de Sant Joan Despí que també s’hi ha involucrat.

En total, més de 280 estudiants del Baix Llobregat han assistit a aquestes jornades d’inspiració i disseny dels seus treballs de recerca al Citilab. Durant dos dies, s’han implicat en activitats innovadores que han fomentat la reflexió, el treball col·laboratiu, l’expressió oral i la interacció entre alumnat, professorat i professionals del món de la recerca i del lab de Cornellà.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible que han despertat més interès

En les cinc edicions de la Jam de Treballs de Recerca, els ODS que han reunit més propostes de temes de recerca de l’alumnat han sigut:

  • ‘Salut i benestar’
  • ‘Indústria, innovació i infraestructures’
  • La unió dels ODS: ‘Reducció de desigualtats’ i ‘Igualtat de gènere’
  • ‘Pau, justícia i institucions sòlides’
  • ‘Educació de qualitat’
  • El conjunt de reptes que vetllen pel medi ambient: ‘Ciutats i comunitats sostenibles’, ‘Producció i consum responsables’, ‘Vida d’ecosistema terrestres’, ‘Vida submarina’, ‘Acció pel clima’ i ‘Energia assequible i no contaminant’

En què ha consistit cada #JamTR?

Per començar la jornada, els alumnes han completat les òrbites d’interessos, motivacions i preocupacions; un esquema visual que captava el món interior de cada estudiant, des de les seves ambicions més personals fins a reptes globals.

L’alumnat ha assistit a xerrades inspiradores sobre la investigació, la innovació i els Objectius de Desenvolupament Sostenible amb la finalitat d’introduir-se en el món de la recerca, l. En cas de no tenir els temes de recerca pensats, els alumnes han participat en una activitat de pluja d’idees i lectura de titulars de premsa relacionats amb els ODS.

El primer dia de Jam ha acabat amb la primera presa de decisions. Cada estudiant ha escrit en un paper el tema en el qual vol centrar el seu treball de recerca i l’ha vinculat amb un o diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible, connectant així la seva recerca local amb un repte global.

En aquest moment, l’alumnat ha pogut conèixer els interessos de la resta de companys i companyes per primera vegada.

En el segon dia d’activitat, els joves s’han dedicat a concretar tota la seva investigació: la pregunta de recerca, l’objectiu general i els objectius específics, la hipòtesi i la metodologia de recerca, entre d’altres. Durant tot aquest procés d’interrogants, l’alumnat ha comptat amb l’ajuda de dinamitzadors, col·laboradors i docents.

Aquesta activitat està emmarcada en el programa de col·laboració entre el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat, els instituts públics de la ciutat de Cornellà (l’Institut Esteve Terradas, l’Institut Maria Aurèlia Capmany, l’Institut Cornellà, l’Institut Miquel Martí i Pol i l’Institut Francesc Macià), l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí i el Citilab.

La iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar