Jam De Treballs De Recerca 2019

Treballs de recerca sobre salut, desigualtats, institucions sòlides i medi ambient en les últimes edicions de la Jam de Treballs de Recerca

Citilab ha celebrat la quarta i cinquena edició de la Jam de Treballs de Recerca de Cornellà durant aquest mes de març. Els dies 13 i 14, 35 alumnes de 1r de batxillerat de l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí van participar en aquestes jornades de disseny i prototipatge dels treballs de recerca. A continuació, els dies 19 i 20 de març, van ser els 57 estudiants (també de 1r de batxillerat) de l’Institut Joan Miró de Cornellà.

En cada edició de la Jam TR, l’alumnat relaciona les seves propostes de treballs de recerca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, les metes globals plantejades per la Organització de les Nacions Unides. D’aquesta manera, noies i nois comprenen l’impacte global que tenen les accions més petites i els reptes locals.

L’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia ha sigut el primer centre públic de Sant Joan Despí en participar en aquesta dinàmica d’inspiració i suport en el procés d’elaboració dels treballs de recerca que l’alumnat de Catalunya realitza i presenta a 2n de batxillerat.

‘Salut i benestar’ és l’ODS que ha reunit més propostes d’investigació amb molta diferència: un 37,14% sobre el total de temes. L’autoestima, el suïcidi, l’impacte del sol sobre la pell, les intoleràncies alimentàries o la recerca sobre malalties com el Síndrome de Down o la Meningitis Bacteriana són alguns exemples dels treballs de recerca emmarcats dins d’aquest àmbit d’interès.

L’ODS que l’ha seguit és Indústria, innovació i infraestructura, amb un 14,28% de les propostes presentades pels estudiants. Alguns dels temes plantejats per l’alumnat són: l’enginyeria civil, la bioinformàtica, la creació d’un bar diferent al Baix Llobregat o el desenvolupament d’un videojoc.

L’Institut Joan Miró ha sigut el quart i últim centre públic de Cornellà que s’ha implicat en la Jam de Treballs de Recerca, després de les experiències de l’Institut Esteve Terradas, l’Institut Miquel Martí i Pol i l’Institut Maria Aurèlia Capmany.

En aquesta cinquena edició, la varietat d’interessos de l’alumnat ha sigut més notable, de manera que no hi ha hagut un únic ODS protagonista.

Tot i així, ‘Reducció de desigualtats’ i ‘Igualtat de gènere’ han sigut els Objectius de Desenvolupament Sostenible que han reunit més propostes de treballs de recerca: un 17,54% del total. El racisme cap a la cultura asiàtica, l’impacte de la prostitució i la indústria pornogràfica, el racisme el món de l’esport, l’homofòbia, la violència de gènere, el paper de les dones en la ciència i l’esport femení són alguns títols presentats pels alumnes.

Les investigacions sobre medi ambient han crescut molt significativament en aquesta edició de la Jam TR. Un 15,79% de les propostes han impactat directament en els següents ODS: ‘Ciutats i comunitats sostenibles’, ‘Vida terrestre’, ‘Vida submarina’ i ‘Producció i consum responsables’. Investigacions sobre ètica animal i veganisme, el maltractament animal a les granges, la contaminació i l’impacte dels plàstics i els microplàstics en la vida submarina o les malalties estranyes en els mamífers són alguns exemples de recerques.

Si vols recuperar totes les publicacions que s’han fet a les xarxes socials al llarg de les cinc edicions, cerca el hashtag #JamTR a Twitter i visita el nostre compte d’Instagram!

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar