skip to Main Content
Projecte EduLab - Projecte Nivell Sonor Amb L'Escola Martinet

Les escoles públiques de Cornellà arriben a la fase final de la creació de projectes educatius STEAM amb EduLab

Les sis escoles de Cornellà de Llobregat que aquest curs participen en el projecte EduLab a les escoles per introduir l’ensenyament de la programació i la robòtica a l’Educació Primària arriben a les últimes sessions de creació de projectes amb l’equip del Citilab.

L’Escola Anselm Clavé, l’Escola Martinet i l’Escola Mediterrània són els tres centres educatius que ja han completat totes les sessions i que, per tant, han acabat els seus projectes. Però la feina no acaba aquí: les escoles aplicaran tots els coneixements STEAM apresos treballant de manera autònoma durant la resta del curs.

Des de principis d’any, coincidint amb l’inici del segon trimestre escolar, l’alumnat dels col·legis públics de la ciutat van començar els seus propis projectes personalitzats. Cada projecte ha fet possible que l’alumnat aprengui programació, robòtica, electrònica i tecnologia i, alhora, assoleixi els continguts curriculars de les diverses assignatures o de matèria adaptada a les necessitats educatives de cada centre.

Per fer possible aquest doble aprenentatge, nenes i nens han creat des de zero aplicacions, jocs o dispositius fent ús de diversos entorns de programació visual per blocs, com Scratch, microBlocks o Snap!. Cada plataforma, joc o enginy dissenyat per l’alumnat permet treballar els continguts educatius que el professorat ha considerat adequats.

D’aquesta manera, nenes i nens s’impliquen tant en el desenvolupament tècnic com en la dotació de contingut del seu propi recurs educatiu. El disseny de la part tècnica permet que l’alumnat aprengui programació i desenvolupi el pensament computacional i, en segon lloc, la creació del contingut que dota l’eina fa possible que els estudiants també treballin la matèria curricular que pertoca.

Cada projecte el desenvolupen totes les classes d’un mateix curs de Cicle Mitjà o Cicle Superior. Així, cada classe participa en tres sessions de formació d’1 hora i mitja amb l’equip del Citilab, i la col·laboració del professorat, en la qual es va avançant en el disseny de l’eina.

Desplegueu cada secció si voleu conèixer els projectes enllestits!

L’enginy que indica el nivell sonor que hi ha l’aula, realitzat per l’alumnat de 4t de l’Escola Martinet, és un exemple dels projectes educatius que s’ha completat durant la segona setmana de març.

Aquesta eina és una petita caixa de cartró decorada que conté una placa ED1 i un micròfon. A través de la programació feta per l’alumnat amb MicroBlocks, la placa mostra tres expressions facials en funció del soroll que detecta el sensor del micròfon. Si el volum de la classe és l’adequat, la placa regala un somriure. Si el soroll de l’aula comença a pujar, la placa avisa a l’alumnat mostrant una cara més seriosa. Finalment, si l’enginy detecta massa xivarri, la placa dibuixa una cara trista.

Els enginys han estat desenvolupats des de zero pels estudiants en un total de 3 sessions dinamitzades per l’equip del Citilab: una primera sessió d’introducció amb Scratch, una segona sessió de desenvolupament del prototip amb MicroBlocks i una tercera sessió de customització de l’enginy.

L’objectiu d’aquesta eina és conscienciar a l’alumnat de la importància de reduir la contaminació sonora a l’aula i fomentar el bon comportament, la responsabilitat i l’autonomia de nenes i nens.

Les càmeres del Citilab han estat presents en l’última sessió del projecte per conèixer l’experiència de les nenes i els nens de 4t de Primària. No t’ho perdis!

A més del projecte per controlar el nivell sonor a l’aula, l’alumnat de 5è de l’Escola Martinet també ha completat el projecte ‘PassaParaula’ amb Snap!. Amb una estètica inspirada en el famós concurs televisiu, el joc té un format de preguntes i respostes que permet que els estudiants treballin qualsevol contingut curricular.

L’Escola Anselm Clavé i l’Escola Mediterrània són els altres dos centres educatius de Cornellà que ja han acabat els seus projectes en el marc d’EduLab.

D’una banda, l’alumnat de 5è de l’Escola Anselm Clavé ha creat un viatge espacial virtual amb Scratch. Una nau espacial viatja d’ordinador en ordinador per conèixer les característiques de cada planeta del Sistema Solar.

Les classes de 4t també han conclòs el seu projecte sobre la formació de la Terra: un joc de cartes virtual dissenyat amb Scratch que permet que nens i nenes ordenin cronològicament les etapes de l’evolució de la Terra.

L’alumnat de 3r de l’Escola Mediterrània tenia la necessitat de crear una eina per millorar i aprendre a multiplicar. Així doncs, han creat un joc amb Snap! en el qual, després d’escriure una multiplicació, un personatge calcula el resultat i el mostra visualment: avançant el mateix nombre de caselles que indiqui el resultat de la multiplicació.

Finalment, la classe de 5è ha dissenyat un recurs didàctic amb Snap! per ajudar a millorar la velocitat lectora de l’alumnat de Cicle Inicial. L’alumnat ha de llegir el màxim nombre de paraules que apareixen a la pantalla en un minut de temps.

Treball autònom de les escoles després del tancament de projectes

Un cop acabats tots els projectes amb l’equip del Citilab, Edulab preveu la continuació de l’ús de la programació i la robòtica per part de l’escola però de manera autònoma.

Després de mesos de formació del professorat, co-disseny d’activitats amb l’equip del Citilab i desenvolupament de projectes amb l’alumnat, els col·legis poden aplicar tot el coneixement après. D’aquesta manera, el projecte EduLab fa un pas més en l’impuls de l’ensenyament de la programació com a llenguatge transversal per desenvolupar el pensament crític i creatiu a les escoles.

EduLab 2019 - Reunió amb el professorat de l'Escola Mediterrània

Aquesta iniciativa rep el suport de l’Ajuntament de Cornellà.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar