3a Edició De La Jam De Treballs De Recerca 2019

La innovació, la reducció de desigualtats i la salut són els àmbits d’interès destacats en la tercera edició de la Jam de Treballs de Recerca

La nova edició de la Jam de Treballs de Recerca celebrada el passat dijous 7 i divendres 8 de març al Citilab ha comptat amb la participació de 73 estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut Maria Aurèlia Capmany de Cornellà. Tot i que en aquesta nova edició la salut es troba entre els tres àmbits que desperten més interès en l’alumnat, la innovació i la igualtat han reunit més propostes de treballs de recerca.

Com en les altres edicions, els joves han relacionat les temàtiques que han proposat per a investigar en el treball de recerca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), els reptes globals plantejats per la Organització de les Nacions Unides. D’aquesta manera, han entès l’impacte de les petites accions personals, connectant els reptes locals amb les grans metes globals que pretenen construir un món millor.

Indústria, innovació i infraestructures és l’ODS que ha despertat més interès en l’alumnat, reunint un 26,6% de les propostes presentades. Alguns dels temes presentats i directament relacionats amb la innovació són: la recerca de noves maneres de llegir un còmic, la tradició i la innovació en la pintura moderna, les formes d’il·lustrar un conte, el futur de la creativitat en l’“streetwear”, la impressió 3D a gran escala, la tecnologia d’un tanc o el finançament col·lectiu a través d’internet (el “crowfunding”).

L’Institut Maria Aurèlia Capmany és l’únic institut públic de Cornellà que imparteix el batxillerat artístic i és per això que moltes de les temàtiques de recerca relacionades amb la innovació són propostes d’investigació sobre modalitats artístiques.

3a edició de la Jam de Treballs de Recerca 2019

Els ODS Reducció de desigualtatsiIgualtat de gènere han reunit el 19,35% de les propostes de treballs de recerca. La investigació del col·lectiu feminista Pussy Riot, la hipersexualització de les nenes a través de la moda i el maquillatge, l’esclavitud i el racisme en la música mainstream, la discriminació cap a les persones amb discapacitat i en situació de dependència o l’acceptació de la dona en el món del boxa són alguns dels títols presentats.

Finalment, Salut i benestar ha estat l’ODS que ha agrupat el 16,93% de les temàtiques plantejades pels joves. A diferència de les primeres dues edicions de la Jam de Treballs de Recerca, aquest cop no ha sigut l’àmbit que ha despertat més interès entre l’alumnat, però continua sent un ODS que motiva als joves de Cornellà.

Novament s’han tornat a presentar propostes sobre la influència de l’esport en la salut i la investigació de l’Alzheimer, temes que són recurrents en cada edició de la Jam TR.

La cosmètica nociva per a la salut, la desnutrició infantil, els efectes dels tatuatges en la pell o l’impacte de la intel·ligència artificial en la medicina són altres exemples de propostes de treballs de recerca emmarcades en aquest ODS.

El seguiment d’aquestes jornades d’inspiració i disseny dels treballs de recerca de l’alumnat de Cornellà es pot recuperar a Twitter a través del hashtag #JamTR o a les publicacions i històries destacades de l’Instagram del Citilab.

Aquesta iniciativa forma part d’un programa per donar suport i posar en valor els treballs de recerca que realitzen cada any al voltant de 300 estudiants de batxillerat de Cornellà. El programa està impulsat pel Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat, els instituts de Cornellà, l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí i el Citilab comptant amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà.

L’activitat es tornarà a celebrar els dies 13 i 14 amb l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí i el 19 i 20 de març amb l’Institut Joan Miró de Cornellà de Llobregat.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar