skip to Main Content
2a Edició De La Jam TR 2019

La salut torna a ser l’àmbit que desperta més interès per a fer recerca entre l’alumnat de batxillerat de Cornellà

Dilluns 11 i dimarts 12 de febrer, Citilab va celebrar la segona Jam de Treballs de Recerca de Cornellà. Un total de 56 estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut Miquel Martí i Pol van definir les seves propostes de treballs de recerca al lab de Cornellà, la majoria centrades en salut, indústria i innovació, igualtat, pau i justícia.

Ara ja són 121 els alumnes de Cornellà que han definit i acostat la investigació del seu treball de recerca al Citilab, després d’implicar-se en unes dinàmiques innovadores d’inspiració i treball col·laboratiu. El primer centre en participar a la primera edició de la Jam TR va ser l’Institut Esteve Terradas i Illa el passat mes de gener.

Per tal de fer possible la relació de temes locals amb reptes globals, l’alumnat va relacionar les temàtiques que havien escollit  pels seus treballs de recerca amb algun dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), les metes globals plantejades per la ONU per protegir el planeta que van ser explicades durant la primera jornada al Citilab.

Cada alumne va exposar davant dels seus companys quin era el tema que volia investigar i, seguidament, argumentava amb quin Objectiu de Desenvolupament Sostenible vinculava la seva proposta.

La salut és l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible que va despertar més interès entre els nois i les noies a l’hora de fer investigació, igual que ja es va detectar en la 1a edició de la Jam de Treballs de Recerca. Aquest cop, l’àmbit de la salut va reunir al voltant de 25 propostes de treballs de recerca: un 44,64% del total de les propostes presentades, un 10% més que en la passada edició.

La nutrició, les lesions esportives i l’Alzheimer són alguns dels temes més sonats dins d’aquest àmbit.

Indústria, innovació i infraestructura és el segon ODS que va agrupar més propostes de treballs de recerca (9 en total) i, alhora, el que inclou més varietat de temàtiques.

Els canvis en la indústria automobilística, l’èxit del videojoc The Legend Of Zelda o la indústria musical són alguns exemples de les propostes que va fer l’alumnat.

2a edició Jam TR 2019 - Objectius de Desenvolupament Sostenible

Igualtat de gènere’ i ‘Pau, justícia i institucions sòlides’ són els dos Objectius de Desenvolupament Sostenible que van reunir 7 propostes de treballs de recerca cadascun.

La inserció de la dona al món laboral, l’apoderament de les dones en el món tecnològic, el paper de la dona en les obres de Chrétien de Troyes o els micromasclismes a l’institut són alguns dels títols de les recerques plantejades per l’alumnat que s’emmarquen en l’ODS d’igualtat de gènere.

D’altra banda, la prohibició de la llengua catalana durant el Franquisme, la manipulació de la informació a les emissores de televisió o l’anàlisi del problema entre Israel i Palestina són altres propostes que impacten directament en l’ODS de ‘Pau, justícia i institucions sòlides’.

La diferència principal respecte la primera edició de la Jam de Treballs de Recerca és que, en aquesta edició l’educació no ha estat un dels àmbits més escollits per l’alumnat de l’Institut Miquel Martí i Pol per a centrar els seus treballs de recerca. En canvi, ‘Salut i benestar’ i ‘Igualtat de gènere’ tornen a ser els dos Objectius de Desenvolupament Sostenible que més interessen a l’hora de fer investigació.

A banda de definir les temàtiques dels seus treballs de recerca i dissenyar la metodologia d’investigació, l’alumnat de 1r de batxillerat també es va implicar en una dinàmica d’auto-consciència. A través de la roda de valors i motivacions, noies i nois van deixar per escrit els temes els preocupen, motiven i importen, des de l’àmbit personal fins el local i global.

2a edició Jam TR 2019 - Roda de valors

Per començar, els joves van expressar els assumptes que destaquen de Cornellà. La mobilitat i bona comunicació de la ciutat gràcies al transport públic, el medi ambient, la presència de l’Splau i el servei de biblioteques i d’aules d’estudi van ser els aspectes positius més destacats per l’alumnat. D’altra banda, la seguretat al carrer i les problemàtiques relacionades amb el vandalisme i els robatoris són les preocupacions que tenen en comú més joves de l’Institut Miquel Martí i Pol.

A l’hora de parlar de les problemàtiques globals, més del 70% de l’alumnat va manifestar la seva preocupació per les desigualtats i pel medi ambient (destacant especialment l’impacte del canvi climàtic). La pobresa i la salut van ser els conceptes més repetits per més del 70% dels estudiants, seguits de l’educació, la pau i la justícia.

2a edició Jam TR 2019 - Roda de valors

En la roda de valors i motivacions, l’alumnat també va manifestar les seves ambicions i interessos formatius. Els idiomes, les modalitats esportives, el màrqueting, l’administració i direcció d’empreses, l’educació primària, el dret i el periodisme són els estudis que més interès desperten en els joves del centre cornellanenc.

A les xarxes socials del Citilab vam seguir les jornades a través del hashtag #JamTR i a les històries d’Instagram. A continuació pots recuperar les publicacions que vam fer al nostre compte de Twitter!

Aquesta iniciativa forma part d’un programa per donar suport i posar en valor els treballs de recerca que realitzen cada any al voltant de 300 estudiants de batxillerat de Cornellà. El programa està impulsat pel Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat, els instituts de Cornellà i el Citilab comptant amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà.

L’experiència es repetirà els dies 7 i 8 de març amb l’alumnat de l’Institut Maria Aurèlia Campany de Cornellà, els dies 13 i 14 amb l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí i el 19 i 20 de març amb l’Institut Joan Miró, també de Cornellà.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar