skip to Main Content
Greening For Change - Cornellà Green Leaf 2019

Experts europeus es reuneixen al Citilab per parlar sobre sostenibilitat urbana en el marc del premi Cornellà Green Leaf 2019

El passat dijous 7 i divendres 8 de febrer, Citilab va acollir la Conferència Internacional ‘Greening for Change’, unes jornades de debat i reflexió sobre sostenibilitat urbana que van ser organitzades per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona en el marc del premi Cornellà Green Leaf 2019.

Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat; Joanna Drake, directora general adjunta de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea; Josep Ramon Mut, diputat delegat d’urbanisme i habitatge de la Diputació de Barcelona; i Ramon Torra, gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; van obrir la jornada a la sala d’actes Vicenç Badenes del Citilab.

Greening for Change - Cornellà Green Leaf 2019
Fotografia: Guillem Urbà

Drake va fer l’entrega la placa commemorativa ‘Cornellà Green Leaf 2019’, el premi Fulla Verda Europea que ha concedit la Comissió Europea a la ciutat catalana i  al municipi holandès Horst aan de Maas per reconèixer el seu compromís ambiental.

Joanna Drake, que forma part del jurat que atorga les distincions Green Capital i Green Leaf, va declarar: “No ha sigut complicat concedir aquest premi a Cornellà de Llobregat”. Drake va assegurar que el municipi destaca per la gestió responsable de l’aigua, els residus i les emissions i, alhora, per la presència de zones peatonals i verdes així com carrils bici.

La primera ponència va córrer a càrrec de Mark Nieuwenhuijsen, professor de recerca en epidemiologia ambiental a l’Institut de Salut Global. La conferència va centrar-se en l’impacte que té l’entorn en la salut de la població, deixant una idea força: la importància que té viure en ciutats més dedicades a les persones i menys als vehicles per a millorar la salut dels seus habitants.

Greening for Change - Cornellà Green Leaf 2019

Seguidament, Virginia Vallvé, responsable tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cornellà, va presentar el projecte Cornellà Natura, una iniciativa estratègica del propi ajuntament que té l’objectiu de naturalitzar la ciutat: “naturalitzar per humanitzar”.

En les taules rodones que es van celebrar el mateix dijous es van debatre estratègies de desenvolupament urbà i mobilitat urbana sostenible comptant amb un gran ventall de ponents nacionals i internacionals.

Mireia Coello, arquitecta paisatgística, va explicar els tres punts clau del disseny urbà que poden millorar la sostenibilitat d’una urbs: reduir la temperatura, restituir el cicle natural de l’aigua i augmentar la biodiversitat i els ecosistemes. A continuació, es van donar a conèixer les experiències de sostenibilitat de Växjö (municipi holandès reconegut Green Leaf l’any 2018) i de Copenaghen (ciutat Green Capital de l’any 2014).

Ramon Torra, gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, va tancar la primera taula rodona llençant una reflexió: “És molt important centrar els esforços en crear polítiques de salut i educació, però no se’ns pot oblidar que també són essencials les polítiques d’habitatge i mobilitat”.

Greening for Change - Cornellà Green Leaf 2019

En la segona i última taula de debat, Esther Anaya, ambientòloga i investigadora, i Miquel Martí, arquitecte i enginyer de camins, canals i ports, van coincidir en una mateixa idea: “la mobilitat sostenible ha de ser impulsada des d’una perspectiva participativa, col·lectiva i social. Seguidament, representants de la belga Leuven (Green Leaf 2018) i de Lisboa (ciutat portuguesa que serà reconeguda Green Capital l’any 2020) van compartir les seves estratègies de mobilitat.

Un cop acabada la primera jornada, Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat i vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, va inaugurar l’exposició itinerant ‘Metròpolis de Ciutats’, que estarà disponible al Citilab fins el 21 de febrer. Per a conèixer tota la informació sobre aquesta mostra, feu clic aquí.

El segon dia de la Conferència Internacional ‘Greening for Change’ es va encetar amb una reflexió d’Enric Batlle, arquitecte i director del Màster Barcelona Landscape Architecture de la Universitat Politècnica de Catalunya, sobre la importància del consum de productes de quilòmetre zero: “El futur es construeix des de les accions personals. Si esperem que les problemàtiques ambientals es resolguin des de dalt, estem equivocats”. En clau humorística, sentenciava: “Si aquesta nit no sopem una truita de carxofes d’El Prat, ho estem fent malament”.

Durant la seva intervenció, Batlle va afirmar: “tot i que el 52% del territori metropolità és espai lliure i natural, existeix una percepció de manca de zones verdes” i, seguidament, va obrir un debat amb el públic que també va obtenir resposta a les xarxes socials: “per què existeix aquesta sensació?” “per la situació socio-econòmica de cada ciutadà?”, “per la mala distribució d’aquestes zones verdes?”

Després del debat i torn de preguntes, es va donar pas a la primera taula rodona del dia. Isabelle Anguelovski, investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona, va oferir una explicació sobre la infraestructura verda i blava. Més tard, es van presentar les experiències de les ciutats Mollet del Vallès (Green Leaf 2015) i l’eslovena Ljubljana (Green Capital 2016).

Greening for Change - Cornellà Green Leaf 2019

L’última taula rodona de la jornada va centrar-se en parlar sobre resiliència urbana i canvi climàtic. Elisa Sainz de Murieta, investigadora al Basque Center for Climate Change, va reflexionar sobre els efectes del canvi climàtic: “Les ciutats han de ser més resilients per adaptar-se als xocs ambientals que cada vegada són i seran més freqüents”.

En la mateixa línia, Sainz de Murieta va assegurar que les solucions que s’han d’aplicar per combatre el canvi climàtic han de ser robustes, flexibles per adaptar-se a noves situacions i han d’aportar co-beneficis: millores en diversos àmbits”.

Finalment, les jornades Greening for Change van concloure amb les experiències de les ciutats Green Capital i Green Leaf 2019: la ciutat noruega d’Oslo i l’holandesa Horst aan de Maas. En acabar, els participants van gaudir d’una visita guiada en bicicleta al Parc Riu Llobregat.

A través de les xarxes socials del Citilab es va fer un seguiment complet d’ambdós dies. Si voleu recuperar totes les piulades, podeu fer-ho a continuació:

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar