skip to Main Content
Jam TR 2019 Amb Institut Esteve Terradas

La salut, l’educació i la igualtat de gènere: els temes protagonistes de la primera Jam de Treballs de Recerca de Cornellà

Els passats 17 i 18 de gener, una seixantena d’alumnes de 1r de batxillerat de l’Institut Esteve Terradas i Illa es van reunir al Citilab per participar en la primera edició de la Jam de Treballs de Recerca de Cornellà.

Aquestes jornades intensives centrades en els treballs de recerca han fet possible que els joves hagin definit el tema dels projectes que hauran de presentar durant el segon curs de batxillerat i que suposarà un 10% de la nota total.

Per a fer-ho, l’alumnat s’ha implicat en unes dinàmiques innovadores d’inspiració, disseny i treball col·laboratiu fora de l’aula.

Jam TR 2019

El primer dia de la Jam de Treballs de Recerca, nois i noies van participar en diverses activitats que tenien l’objectiu de despertar la seva inspiració i convidar-los a reflexionar sobre les temàtiques que més els apassionen i motiven. L’alumnat va començar completant l’espiral de valors: un esquema en el qual van deixar escrits els seus interessos, habilitats i reptes personals així com les seves preocupacions i propostes des de l’àmbit local fins al global.

Els temes de la ciutat de Cornellà que més interessen i/o preocupen als joves són la sanitat i l’educació, els temes que van ser els més mencionats: per un 66% i un 50% de l’alumnat respectivament. A continuació, altres temàtiques que també van quedar plasmades a l’espiral de valors van ser l’esport, el masclisme i la igualtat de gènere, la seguretat i el bandalisme, el medi ambient i el bullying.

Espiral de valors - Jam TR 2019

Després d’escoltar unes breus ponències sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i sobre la ciència ciutadana i la innovació social, els joves van presentar davant de tots els seus companys dues propostes de temàtiques per investigar en el seu treball de recerca: un tema que ja havien definit prèviament a classe i una segona temàtica que van escollir aquell mateix dia.

Aquestes dues temàtiques les van relacionar amb algun dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostible, connectant així reptes locals amb globals. Els temes que més han motivat i escollit els alumnes són els que corresponen als ODS de ‘Salut i benestar’ (un 34% dels treballs), ‘Educació de qualitat’ (un 17%) i ‘Igualtat de gènere’ (un altre 17% del total de TR).

Seguidament, els altres ODS que també van tenir més presència varen ser ‘Indústria, innovació i infraestructura’, ‘Pau, justícia i institucions sòlides’, ‘Treball digne i creixement econòmic’, ‘Energia assequible i no contaminant’, ‘Reducció de desigualtats’ i, finalment, ‘Vida submarina’.

Objectius de Desenvolupament Sostenible - Jam TR 2019

Després d’un primer dia d’inspiració, l’alumnat de l’Institut Esteve Terradas va dedicar el segon dia de la Jam de Treballs de Recerca de Cornellà a concretar els seus projectes d’investigació. Així, a través de dinàmiques, cada estudiant va definir la seva pregunta de recerca, els objectius i la hipòtesi, el disseny i la metodologia de recerca i els agents locals que necessita per a fer la investigació.

Tota aquesta informació del plantejament del seu treball de recerca el van sintetitzar en un esquema adaptat del Model Canvas que cada alumne va presentar individualment davant dels companys, els docents i els recercaires del lab de Cornellà.

Alumnes presentant el model Canvas - Jam TR 2019

L’alumnat ha valorat molt positivament l’experiència, destacant com a valor afegit el fet de treballar de manera dinàmica i participativa amb els companys i, a més, comptar amb el suport constant de professionals de diverses àrees. D’altra banda, els docents han assegurat que aquestes dues jornades intensives dedicades als TR estalvien una gran quantitat d’hores de tutoria i fan possible que els joves tinguin contacte amb d’altres professionals que els poden ajudar encara més en la seva recerca.

L’èxit d’aquesta primera edició ha fet possible que l’experiència es repeteixi amb d’altres centres educatius de Cornellà de cara als mesos de febrer i març: l’11 i 12 de febrer de febrer amb els estudiants de l’Institut Miquel Martí i Pol i el 21 i 22 de febrer amb l’alumnat de l’Institut Joan Miró.

D’altra banda, l’Institut Maria Aurèlia Capmany també de Cornellà preveu la seva participació durant el mes de març i s’explora la propera participació de tres instituts de Sant Joan Despí.

Aquesta iniciativa forma part d’un programa per donar suport i posar en valor els treballs de recerca de Cornellà i està impulsat pel Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat, els instituts de Cornellà i el Citilab comptant amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà.

A les xarxes socials del Citilab vam seguir les jornades a través del hashtag #JamTR. A continuació pots recuperar les publicacions que vam fer al nostre compte de Twitter!

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar