skip to Main Content
IV Jornada D'Aproximació A La Violència De Gènere 2018

300 persones assisteixen a la IV Jornada d’Aproximació a la Violència de Gènere al Citilab

El servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del Baix Llobregat va organitzar el passat divendres 23 de novembre la quarta edició de la Jornada d’Aproximació a la Violència de Gènere al Citilab.

Tenint en compte que la jornada passada es va tractar des de el vessant de la sensibilització, detecció i prevenció, l’acte d’enguany es va centrar en oferir una perspectiva professional per tal d’aportar informació sobre les diverses disciplines implicades en un procés de violència de gènere.

En la primera part de la jornada, Montserrat Espuga, presidenta del CEA d’Atenció Primària de l’ICS, va parlar sobre bioètica i atenció primària, i va subratllar la importància de tenir en compte la vulnerabilitat, la confiança, la prudència, la temporalitat i el compromís a l’hora d’ajudar les pacients. La ponent va enaltir la tasca de tots els professionals afirmant que “les morts per violència de gènere són evitables” i assegurant que el seu paper és essencial quan aborden aquestes situacions.

Seguidament, Eva Ortiz Jiménez, psicòloga del CSMIJ Hospital Sant Joan de Déu, va exposar l’experiència de l’equip de salut mental infanto-juvenil amb el programa ‘Te vi’, mitjançant el qual tracten a infants i joves que han viscut violència domèstica. Ortiz va aportar una dada molt important: “entre el 30 i el 87% dels nens que són exposats a violència domèstica també pateixen un maltractament directe”.

La segona part de la jornada es va centrar en els mites sobre la sexualitat i la violència de gènere de la mà de Carmen Sánchez Martín, codirectora de l’Institut de Sexologia de Barcelona. Fent servir el tradicional conte de ‘La caputxeta vermella’, Sánchez Martín va identificar diferents mites sobre les víctimes, les agressions, els agressors, l’acompanyament i el tractament del tema. Com a conclusió va recalcar la importància de l’educació afectiva-sexual perquè els joves puguin viure relacions més igualitàries.

IV Jornada d'Aproximació a la Violència de Gènere 2018
Carmen Sánchez Martín, codirectora de l’Institut de Sexologia de Barcelona, durant la jornada

A continuació, Paola Sallés Farrera, advocada i assessora jurídica del CIRD Cornellà, i Maria Josep Feliu Morell, magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona, van aportar la seva visió des de la perspectiva jurídica, posant sobre la taula els drets de les dones i les mesures judicials de protecció dins del marc legal estatal i autonòmic.

La IV Jornada d’Aproximació a la Violència de Gènere va concloure amb una taula de referents comunitaris sobre bones pràctiques, centrada en la funció que fan durant l’assistència a les víctimes. Professionals dels àmbits de salut, el treball social i la psicologia van exposar les seves experiències i línies de treball.

L’esdeveniment va estar organitzat per l’ASSIR de la mà del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Direcció d’Atenció Primària Costa Ponent i el Servei d’Atenció Primària Baix Llobregat Centre de l’Institut Català de la Salut. A més, aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Dones de Cornellà, Fundació la Carena, CumLaude Lab i Aristo.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar