Pòster Scratch Conference 2018 - Comunitat Catalana

Les iniciatives educatives innovadores de Cornellà a l’Scratch Conference 2018

Citilab presenta l’EduLab a Boston, el projecte que fomenta l’ensenyament de la programació transversal a les escoles cornellanenques

Els dies 26, 27 i 28 del passat mes de juliol part de l’equip del Citilab va participar a l’Scratch Conference 2018, la trobada anual d’educadors, desenvolupadors i investigadors de la comunitat d’Scratch que va tenir lloc al MIT Media Lab, el laboratori de l’Institut Tecnològic de Massachusetts, als Estats Units.

Els membres de l’equip de l’àrea educativa del Citilab van participar en la presentació de pòsters en la qual van exposar les experiències educatives innovadores impulsades des de Cornellà de Llobregat.

En el marc d’EduLab, el projecte nascut al Citilab amb l’objectiu de fomentar l’ensenyament de la programació com a llenguatge transversal, es va donar a conèixer la consolidació d’aquesta iniciativa i la seva aplicació als col·legis d’educació primària de la ciutat. Després de posar en marxa la prova pilot a l’Escola Dolors Almeda de Cornellà, el resultat ha sigut satisfactori de manera que enguany oferirà servei a sis escoles públiques cornellanenques.

En aquesta exposició també es van destacar les estratègies, eines i recursos utilitzats i/o creats a Cornellà per tal d’aplicar noves formes creatives de programar i aprendre. La programació amb botons de direcció amb l’EduBot, la programació icònica per blocs amb Snap Junior!, la programació visual per blocs amb Scratch i Snap! i, finalment, la impressió 3D i la microelectrònica amb Snap4Arduino i BeetleBlocks són alguns dels exemples dels entorns de programació aplicats al Citilab que es van subratllar.

D’altra banda, l’equip també va donar a conèixer la participació del laboratori ciutadà de Cornellà en el programa Bitbot.cat de la Generalitat de Catalunya i l’impuls del Club de Programació i del Club de Makers.

Intercanvi d’experiències educatives

Un dels punts destacats del programa de l’Scratch Conference d’enguany va ser la presentació de MicroBlocks. La ciutat de Cornellà ha sigut pionera en el testeig d’aquest nou entorn de programació tenint en compte que el Citilab va oferir una exitosa primera formació al mes d’abril i, posteriorment, va ser l’activitat central del Tecnoestiu d’aquest passat mes de juliol. Aquest fet va fer possible que l’equip pogués intercanviar opinions amb els desenvolupadors del programari: John Maloney, Jens Mönig i Bernat Romagosa.

La trobada també va permetre que l’equip pogués tenir contacte amb les últimes novetats del món de la programació (com l’Scratch 3.0) i crear sinergies amb professionals d’arreu del món amb la voluntat de traslladar-ho a Cornellà i explorar la possibilitat d’obrir noves col·laboracions internacionals.

Impuls de les vocacions cientifico-tècniques

La participació de part de l’equip del Citilab a l’Scratch Conference 2018 respon a la necessitat de posar en valor, un cop més, la importància de l’ensenyament de la programació i la robòtica com a llenguatges transversals així com el foment de les vocacions científiques i tècniques entre els nens i les nenes de Catalunya; dues motivacions que bateguen amb molta força a la ciutat.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar