skip to Main Content
Alumnat Escola Suris Durant Activitat Programació Al Citilab

Citilab fomenta l’aprenentatge de la programació com a llenguatge transversal a les escoles públiques de la ciutat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà

El projecte EduLab és una iniciativa del Citilab, amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà, que té l’objectiu principal d’impulsar l’ensenyament de la programació com a llenguatge transversal per entendre i relacionar-se amb la tecnologia, i per tal que els nens i les nenes desenvolupin un pensament crític i creatiu a les escoles públiques del municipi.

El llenguatge de programació, com a instrument d’aprenentatge transversal en el sistema educatiu, és considerat l’habilitat del segle XXI, imprescindible pels nous ciutadans i equiparable a l’escriptura, les llengües, les matemàtiques o les arts en èpoques passades. Com a eina indispensable per a  afrontar els reptes de futur en una societat altament digitalitzada, aprendre a programar és cada dia una capacitat més essencial que s’incorpora als currículums educatius.

Fins al moment, la introducció de la programació i la robòtica als centres educatius s’ha dut a terme majoritàriament al nostre país als estudis secundaris. Ara, a Cornellà, s’obre una nova etapa en què s’ofereix aquesta formació transversalment a tot el cicle de primària dels centres de la ciutat. L’objectiu és incidir d’una forma global en el sistema educatiu i acompanyar en la formació dels ciutadans del segle XXI.

La primera escola on aquest projecte s’ha posat a prova ha estat l’Escola Dolors Almeda, amb un pilot que enguany enceta la segona etapa. També s’han teixit les primeres relacions i s’ha treballat amb l’Institut de Cornellà i l’Escola Suris, a l’espera de poder col·laborar i donar suport a més centres educatius públics de la ciutat per implementar aquestes metodologies innovadores que enriqueixen l’activitat habitual a l’aula, la tasca del professorat i l’aprenentatge de l’alumnat.

L’Escola Dolors Almeda: la prova pilot

L’Escola Dolors Almeda de Cornellà de Llobregat ha estat el centre que ha acollit la prova pilot d’EduLab. Durant el curs 2016/2017 va adoptar el concepte de laboratori viu i obert i va integrar metodologies innovadores en el procés educatiu, co-dissenyant entre l’equip docent del centre i l’equip del Citilab les intervencions i formacions en Scratch necessàries per desenvolupar les primeres accions dins l’entorn escolar.

Així, l’alumnat de Cicle Mitjà i Cicle Superior va dissenyar  i construir sis robots desmuntables, programats amb Snap4Arduino, que posteriorment van servir per treballar amb els nens i nenes de Cicle Infantil, Inicial i Mitjà.

A més, els nens de Cicle Inicial i Cicle Mitjà també van participar en el disseny conjunt d’SnapJunior, una versió de l’eina de programació per blocs Snap!, orientada als més petits. D’altra banda, també es va treballar en la construcció d’un dispositiu que mostrés el soroll de l’aula perquè els nens prenguessin consciència d’aquest i poder autoregular el volum de forma  col·laborativa, a més de treballar en el disseny d’aplicacions per millorar la velocitat lectora de l’alumnat.

Després d’aquest primer curs amb bons resultats, al 2018 es programen activitats que fomenten el treball col·laboratiu per projectes, la resolució de problemes, l’experimentació i el consegüent desenvolupament del pensament computacional i el pensament crític i creatiu. Es dissenyaran aplicacions per millorar la velocitat i la comprensió lectora a través d’imatges i paraules, i continuarà la tasca de personalització de robots (EduBots) que es construiran i programaran amb Snap4Arduino. A més, se seguirà treballant en la ideació i construcció d’un dispositiu que faci visible el soroll de l’aula amb llum i moviment.

Tot el coneixement transmès i compartit amb la direcció i el professorat del centre els dotarà de l’autonomia necessària per aplicar de manera transversal i definitiva totes les metodologies apreses.

Robots d'Edulab

Altres col·laboracions amb centres educatius de Cornellà

El projecte EduLab també ha teixit les primeres relacions i ha treballat amb l’Institut de Cornellà i l’Escola Suris.

Amb l’Institut de Cornellà es va dur a terme una primera intervenció puntual que va consistir en la construcció d’invents de Leonardo da Vinci (incorporant tecnologia actual i dotant-lo de sentit pràctic) i en el disseny de papereres gamificades per fomentar la recollida d’escombraries i el reciclatge.

Durant el mes de gener de 2018, l’alumnat de 4t, 5è i 6è de primària de l’Escola Suris va assistir al Citilab per dur a terme activitats d’iniciació a la robòtica i a la programació treballant en el disseny de millora del pati de l’escola amb Scratch i en la programació d’una aplicació per enriquir el servei de reciclatge de l’oli amb Snap4Arduino.

Citilab tira endavant el projecte EduLab amb la voluntat que tots els centres educatius públics de Cornellà que estiguin interessats en la implementació de metodologies innovadores en les escoles es posin en contacte amb l’equip per explorar la possibilitat d’efectuar noves intervencions.

Aquestes intervencions de col·laboració entre el Citilab i les escoles consisteixen en el co-disseny d’activitats per implementar la programació com a llenguatge transversal en l’activitat habitual dels centres educatius. Citilab ofereix tot el seu suport a les escoles públiques de Cornellà perquè, després de dotar-les de la capacitació suficient, continuïn aplicant les noves metodologies adquirides.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar