skip to Main Content

Fem públics els resultats del Congrés Científic ‘La salut del nostre riu’

El passat dijous 30 de novembre, més de 170 estudiants van assistir al Congrés Científic ‘La salut del nostre riu’, una iniciativa educativa innovadora organitzada per l’Institut de Cornellà.

L’alumnat de 2n d’ESO va presentar diverses ponències davant dels companys i companyes del propi centre i també de l’Institut Maria Aurèlia Campany. Després d’investigar durant els darrers mesos i obtenir dades comparatives entre el riu Llobregat i el riu Rigart, l’alumnat va exposar les conclusions dels seus projectes d’investigació que van determinar que el riu presenta un estat de salut deficient.

El riu Llobregat, un ecosistema que cal preservar

Segons els projectes realitzats pels estudiants de l’Institut de Cornellà, el riu Llobregat ha patit diversos impactes i modificacions en el seu curs al llarg de la història, fets que “han tingut conseqüències en el paisatge i en els éssers vius que l’habiten”. En comparació amb el riu Rigart, la investigació ha determinat que “la qualitat biològica del Llobregat és deficient i que té menys biodiversitat que el riu Rigart”.

El valor de concentració de nitrats del riu Lobregat és superior a la del riu Rigart, fet que fa possible afirmar que la seva aigua no és potabe. A més, les plantes aquàtiques presenten un creixement excessiu i això provoca una disminució de l’oxigen de l’aigua que afecta a tots els organismes aquàtics que en depenen per respirar; determina l’estudi de l’alumnat de l’Institut de Cornellà.

El medi del riu Llobregat indica la “presència de substàncies dissoltes i en suspensió”, ocasionant així un aspecte tèrbol i menys transparent en les seves aigües. Comparant-ho novament amb el riu Rigart, l’estudi conclou que el Llobregat està més contaminat degut a la proximitat de les indústries, col·lectors, canalitzacions, vies de transport i urbanització, que generen més deixalles al seu voltant.

A més d’obtenir aquestes dades, els estudiants han enquestat una mostra de ciutadans del Baix Llobregat i, fruit de les respostes, s’ha determinat que la majoria dels enquestats es preocupa pel reciclatge i té en compte la importància de cuidar el riu. Finalment, la conclusió més important establerta gràcies als projectes de l’alumnat, és “la necessitat de seguir tirant endavant accions per preservar la biodiversitat del riu Llobregat i tenir cura del seu estat ja siguin per part de l’administració o per iniciativa social”.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar