skip to Main Content
Laia Sánchez - Future DiverCities

Explorant noves formes de co-creació amb Future DiverCities

En els darrers 6 mesos, el Citilab ha participat en diverses accions internacionals emmarcades dins del projecte europeu Future Divercities en les quals s’han tirat endavant activitats creatives i innovadores. L’objectiu d’aquestes iniciatives és reforçar els llaços socials de les comunitats a través de l’art, apoderar la ciutadania en el rol de creadors, engrescar als agents del territori en la participació d’activitats artístiques i posar les tecnologies creatives al servei de l’expressió cultural.  

Al mes de gener, Citilab va implicar-se en la primera acció artística, social i urbana del 2017 treballant conjuntament amb la plataforma alemanya Public Art Lab. Laia Sánchez, responsable del Col·laboratori i coordinadora dels projectes europeus, va col·laborar en el lab ‘Digital Calligraffitti’ a Berlín. Aquesta acció pretenia apoderar les persones refugiades com nouvinguts i fer visibles les seves veus a través d’una experiència que conjuga l’art, les tecnologies creatives i els espais de la ciutat que els acull.

Durant diverses sessions i workshops, es va instruir als participants en l’art de la cal·ligrafia i, posteriorment, es van amplificar els seus missatges artístics i carregats de valors a partir de la taula de llum de l’artista canadenc Michael Ang. Aquestes creacions digitalitzades es van projectar a la finestra del Collegium Hungaricum i a les pantalles d’una estació de metro de la ciutat de Berlín, utilitzant així les superfícies de la ciutat com a interfícies d’expressió i presa de consciencia social a través de l’art.

Digital Calligraffiti Campaign from Public Art Lab on Vimeo.

Al mateix mes de gener, Citilab va participar en laboratori de llançament del projecte Future Divercities en el marc del  ‘Festival Chroniques’ de Marsella, l’esdeveniment que va omplir de creacions i actuacions artístiques diversos espais urbans de tota la ciutat francesa. A més, el festival de carrer ‘Les Dimanches de La Canebière’ organitzat per l’Ajuntament de Marsella va posar a prova els continguts artístics de Future DiverCities.

Durant aquesta col·laboració, Laia Sánchez va representar el Citilab participant en les reunions de treball del socis del projecte i les activitats d’innovació cultural del laboratori creatiu celebrat a la ciutat francesa. Posteriorment, va impartir un workshop de co-disseny per compartir les metodologies de living lab del Citilab amb l’equip de 1D Lab sobre el desenvolupament de la plataforma 1D Touch i l’aplicació mòbil ‘Divercities’.

 

Report Launch Future DiverCities & Chroniques Festival Acte 3 in Marseille from Future DiverCities on Vimeo.

Una nova acció de col·laboració entre Future DiverCities i Public Art Lab es va celebrar al mes d’abril a Tailàndia, on es va desenvolupar la formació ‘Urban Media Art Academy’. Aquesta jornada formativa estava adreçada a arquitectes, dissenyadors i tot tipus de creatius que volien apropar-se al concepte “urban media art” (l’art urbà multimèdia).

Aquesta iniciativa educativa global es va basar en la investigació i l’experimentació de l’art urbà innovador fent ús de les tecnologies creatives per transmetre missatges i compartir coneixement. Per apropar aquesta disciplina als participants, una xarxa de col·laboradors internacionals van impartir diverses conferències teòriques, seminaris, tallers i workshops a la ciutat de Bangkok.

Des del Citilab, Laia Sánchez va donar a conèixer la metodologia de les 3H (heads, hearts & hands on = cap, cors i mans) i, per aplicar-la, va impartir un taller sobre la identificació d’usuaris, institucions i agents en el desenvolupament d’una obra creativa i, posteriorment, va desenvolupar una activitat de disseny i prototipatge de l’art urbà multimèdia en l’espai públic.

Urban Media Art Academy Launch @ Bangkok from Public Art Lab on Vimeo.

El ‘Dia de la Creativitat i la Innovació’, organitzat per l’Ajuntament de Cornellà, va llençar un repte als agents de la ciutat: organitzar activitats artístiques al carrer obertes per a tots els ciutadans. L’objectiu d’aquesta iniciativa era convertir els assistents en creadors i no en mers espectadors, de manera que convidava a tothom a participar en accions centrades en les arts plàstiques, visuals, escèniques i musicals.

El Citilab va treballar conjuntament amb l’Institut Maria Aurèlia Capmany per fer possible que els alumnes del centre fossin realitzadors i tècnics de càmera que van enregistrar les actuacions musicals del dia. A més, també es va traslladar el plató de televisió al barri de Gavarra per fer entrevistes als col·laboradors i participants de les activitats.

Dissabte Reivindicatiu - Setmana Dignitat Cornellà

L’últim esdeveniment emmarcat dins del projecte Future DiverCities va tenir lloc a la Plaça de Catalunya de Cornellà al mes de juny. La ‘Setmana de la Dignitat’ també va ser organitzada per l’Ajuntament de Cornellà, i el Citilab hi va participar desenvolupant una activitat durant el Dissabte Reivindicatiu amb una nova tecnologia creativa: el robot pintor DiBot.

Programant el DiBot amb Snap4Arduino i controlant-lo a través d’una tauleta, els participants del Dissabte Reivindicatiu van poder guiar els robots per resseguir les lletres de la paraula ‘dignitat’ en un gran mural.

El treball conjunt de Future DiverCities i Edutec ha fet possible que el robot DiBot sigui el protagonista del Tecnoestiu, la jornada tecnològica de l’estiu que es desenvolupa al Citilab des del 26 de juny fins el 26 de juliol i que pretén combinar la robòtica, la programació i l’art per apropar-ho als més petits.

A més, el robot del Citilab va ser l’artista resident de l’Instagram de Future DiverCities (@futuredivercities) al mes de juny per donar-se a conèixer arreu del món. Amb aquest mateix objectiu de difondre i donar a conèixer la tasca del Citilab, Future Divercities va obrir un diàleg a Twitter sota el hashtag #FDCFocus.

Properes accions de Future DiverCities

Actualment, Future Divercities prepara una nova iniciativa europea de co-disseny que reunirà artistes i agents locals i que se celebrarà al mes de novembre a Cornellà coincidint amb el desè aniversari del Citilab.

En el marc del projecte Future DiverCities, el Citilab treballa amb 9 ‘partners’ d’Europa entre els quals es troben Superact (Anglaterra), Public Art Lab (Alemanya), ANTI – Contemporary Art Festival (Finlàndia), 1D Lab i Seconde Nature (França), BEK (Noruega), Kontejner (Croàcia) i Liepaja City Council (Letònia).

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar