skip to Main Content
Carmen Lavado, Durant El Workshop

Setmana d’estiu Open Data Lab: creativitat i innovació, les claus del valor de les dades obertes

Aquesta setmana s’ha desenvolupat la Setmana especial d’estiu de l’Open Data Lab, amb un seguit d’activitats gratuïtes per apropar el valor econòmic de les dades obertes a les petites i mitjanes empreses i a la ciutadania en general.

Al workshop ‘Crear projectes basats en dades obertes’, Carmen Lavado, enginyera informàtica especialista en la gestió de les TIC per a l’impuls i el desenvolupament de la modernització en l’administració pública, va aportar els conceptes bàsics sobre les dades obertes i va destacar el seu valor per a les empreses, donat que “són una matèria primera sense cost”.

Les institucions públiques han de seguir treballant per garantir la correcció de les dades, la seva actualització i la seva presentació de manera entenedora per qüestions de transparència. Des del seu punt de vista, l’impuls de la reutilització de les dades passa per “enfortir la infraestructura, donar suport i promoure la innovació, i la alfabetització de les dades.”.

Imatges: @iopendatabcn

Javier González, director gerent de Citilab va inaugurar, juntament amb Lourdes Muñoz, presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data, la jornada per a pimes ‘Les dades obertes, un valor per al meu projecte’. En la seva intervenció va remarcar la necessitat de disposar de dades per prendre decisions tant en l’àmbit públic com al privat.

Alberto Abella, expert en dades obertes, va introduir la jornada amb la xerrada inicial ‘L’Economia de les dades’ amb una descripció de les dades que es troben disponibles a la xarxa i els punts a tenir en compte a l’hora d’engegar un projecte basat en dades obertes: una idea innovadora, la llicència de les dades, la freqüència d’actualització i la qualitat, i un càlcul generòs sobre la planificació temporal. També va desmuntar un per un els mites associats a les dades obertes des de la seva manca d’impacte, aportant exemples on la ciutadania ha destapat casos de frau fiscal, fins que es disposa de totes les dades que es necessiten i quan es necessiten, atenent a l’afirmació que menys d’1% de les dades de les administracions es publiquen en temps real.

Imatges: @iopendatabcn i Citilab

Posteriorment la taula rodona de bones pràctiques va comptar amb les intervencions de Daniel Jadraque, de Datary.io, qui va relatar els entrebancs que es troba en el seu dia a dia amb les dades obertes, com la falta d’estandardització i la desigual protecció de les dades segons la legislació de cada país; i amb Daniel Nogué, d’Eixos.cat, qui va explicar un model que, tot barrejant les dades públiques amb d’altres de pròpies, pot ser útil tant per a emprenedors com per a l’administració local.

La jornada va concloure amb un taller pràctic de cerca i ús de dades obertes, impartit pel mateix Abella, on els participants van utilitzar col·leccions de dades del portal opendata.cornella.cat.

La setmana especial sobre open data va finalitzar amb la desconferència ‘OpenDataViz’ sobre  visualització de dades. Durant dues hores i mitja, una desena participants va presentar material d’investigació, eines i projectes finalitzats i en curs on diferents mètodes de mostrar les dades facilitaven la seva comprensió i l’accés de tot tipus de públic. Aquests projectes bé serveixen per un ús personal, bé per la millora de l’eficiència dels negocis o per sensibilitzar sobre temes socials.

Entre altres, es van exposar treballs sobre el comportament d’usuaris segons els desplaçaments en transports públics compartits, la realitat dels pisos turístics a la ciutat de Girona, la millora de l’eficiència de la recollida selectiva de residus, la representació gràfica de resultats esportius i el rendiment d’esportistes d’elit, la situació dels nodes d’una xarxa de telecomunicacions creada pels mateixos usuaris (Guifi.net), un mapa sobre el soroll a la ciutat de Barcelona en realitat virtual, la comprovació de dades públiques sobre start-ups al Regne Unit, l’evolució de l’accés a les dades ofertes pel Banc Mundial, l’anàlisi de la participació a fòrums i l’evolució de comunitats, així com l’ús de dades relacionades amb la despesa que fan els turistes segons el seu origen i el temps que passen a la ciutat.

El desconferenciants van ser: Jaume Pérez, Nacho GarciaFerran MoralesJosep Maria SabatéJosep JordanaFernando CucchiettiJosep AlmirallRaül SanchezCarles Illa i Josep M. Estevez.

Imatges: Citilab

La Setmana Especial d’Estiu s’emmarca dins de l’Open Data Lab, l’escola ciutadana de dades del Baix Llobregat, impulsada per Citilab amb Iniciativa Barcelona Open Data i compta amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Cornellà i l’Ajuntament de Barcelona.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back To Top
Cercar