skip to Main Content
Presentació De L'OpenDataLab

S’engega l’OpenDataLab aprofundint en el valor de les dades obertes

Ahir, 6 d’abril, va tenir lloc la presentació de l’OpenDataLab, un projecte del Citilab i l’entitat sense afany de lucre Iniciativa Barcelona Open Data. Tal com va destacar Lourdes Muñoz, presidenta d’aquesta última organització, l’OpenDataLab vol “generar oportunitats en l’ús de les dades obertes per tothom, des de la divulgació i la creació de comunitat, fins a la formació certificada i l’emprenedoria”.

Tota l’activitat de l’OpenDataLab tindrà lloc a les instal·lacions del Citilab i inclou workshops gratuïts, com el que va oferir ahir Carlos Cuffí, director de programes i transformació digital del Mobile World Capital: “El valor d’obrir les dades de la meva organització”. També s’organitzaran trobades Drinks&Data per a l’intercanvi i el debat entorn les dades obertes i altres accions de dinamització de l’ecosistema emprenedor al voltant de l’open data.

Formació certificada per a la generació d’oportunitats en dades obertes

Presentació de l'OpenDataLabLa formació certificada per l’Open Data Institute és un altre dels pilars de l’OpenDataLab, amb la qual es podran cursar bé mòduls independents, bé certificats o titulacions completes en Business Open Data i desenvolupament d’aplicacions. Javier González, director del Citilab, va destacar que “la tecnologia i l’open data són una oportunitat de futur, que hem d’aprofitar”, tot remarcant alta ocupabilitat del sector.

Per afavorir l’accés a aquesta formació, les persones residents a Cornellà obtindran un 10% de descompte en la inscripció, i s’atorgarà la beca OpenDataLab per a una persona en situació d’atur, resident a l’àrea metropolitana de Barcelona,  i amb coneixements de programació, interessada a la cursar la titulació completa en desenvolupament de dades obertes. La propera convocatòria de formació és el 27 d’abril, amb el mòdul 1.1. Introducció a l’Open Data. La inscripció està oberta al web formacio.iniciativabarcelonaopendata.cat.

Obrir i interpretar les dades millora la intel·ligència de les ciutats i dels negocis

Carles Cuffí durant el workshopDurant el workshop, Carlos Cuffí va proporcionar exemples d’aplicació de la informació extreta de les dades obertes per a la personalització dels serveis oferts per administracions i empreses envers les persones usuàries. L’increment significatiu de l’ús de dispositius mòbils els darrers anys influeix en la necessitat de  crear apps que permeten a quasevol persona visualitzar les dades per tal de donar-los un ús específic, personalitzat i quotidià. A més, les apps cada vegada es tornen més actives, de manera que poden enviar notificacions sota demanda en processar unes dades que l’usuari ha determinat com a interessants.

Actualment s’ha passat de la interconnexió entre persones a la dels objectes, l’anomenada Internet de les coses, que permet recollir molta informació dels comportaments humans i també de les màquines o objectes que s’utilitzen. Així, “les dades poden millorar considerablement la gestió de les ciutats i transformar la vida de les persones”, segons Carlos Cuffí. Tot i així, no només serveix recollir-les sinó que s’han d’estructurar i visualitzar correctament per tal de poder aplicar-les a solucions concretes. En aquest sentit, els perfils tècnics que treballen amb dades, no només s’han de limitar a programar-les, sinó que han de ser capaços d’idear una estratègia digital global per a la creació i millora de serveis.

Dins dels grans reptes en l’apertura de les dades per part de les organitzacions estan l’estandardització dels conjunts de dades per tal que tothom les pugui utilitzar, el desenvolupament de la tecnologia necessària per a processar les quantitats ingents d’informació i les dificultats legals pel conflicte amb la protecció de la privacitat, que obliguen d’alguna manera, a un procés “d’anonimització”. El tractament de les dades per tal d’oferir visualitzacions que permetin interpretar-les i l’anàlisi de les mateixes amb la vocació de servei són dos dels àmbits de tendència en ocupació actualment.

Aquest esdeveniment va comptar amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Cornellà.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar