Tecnologies A La Butxaca: Com Es Passa De L'ús A L'abús?

Tecnologies a la butxaca: Com es passa de l’ús a l’abús?

Des que la tecnologia ha entrat a les nostres llars, la preocupació sobre l’ús que en fem s’ha anat incrementant. I sobretot són famílies i educadors que es pregunten on està el límit entre el coneixement necessari i l’accés indiscriminat per part d’infants i joves. Ells són nadius digitals i els seus pares i mares no i, per això, és difícil que vegin la situació de la mateixa manera.

Tecnoatenció és un servei gratuït creat per l’Ajuntament de Cornellà per donar respostes a aquests dubtes i promoure l’ús responsable de les noves tecnologies. Al capdavant hi ha el Citilab i la cooperativa Eines de serveis socioeducatius. El programa actua des de dues vessants diferenciades. D’una banda es dóna un servei a les escoles i instituts, a través de tallers de prevenció per a joves, on se’ls convida a utilitzar les xarxes socials i l’entorn 2.0 amb responsabilitat i fent-los reflexionar sobre l’ús que en fan. D’altra banda, Tecnoatenció també es dirigeix a les famílies i directament als adolescents i joves que necessitin una acció més personalitzada, bé perquè detecten un problema o bé perquè volen saber com han d’actuar quan la tecnologia genera un clima de controvèrsia a la llar.

La realitat és que molts pares i mares s’enfronten a aquestes situacions amb incertesa, perquè tenen un gran desconeixement de les eines que maneguen els seus fills. Per això és comú que es generalitzi i es titlli la tecnologia de nociva, quan el que cal és tenir una actitud crítica sobre el consum que se n’acaba fent.

Com es detecta una addicció?

Segons els responsables del projecte, l’addicció no té res a veure amb el nombre d’hores que una persona passa davant l’ordinador, sino més aviat amb l’actitud amb que s’enfronta a la tecnologia. I hi ha algunes senyals d’alarma que ens poden ajudar a distingir l’afició o l’interès d’una dependència (el que se’n diu una addicció sense substància).

  • Malestar quan la persona no es pot connectar, la tecnologia esdevé la principal font de felicitat
  • Sentiment d’excitació a causa d’un excés de temps connectat, el que es tradueix en una disminució de les hores de son
  • Pèrdua de gana durant llargs períodes i poca activitat física
  • Dificultats per relacionar-se, poca socialització real
  • Increment de la necessitat d’activitats que es realitzen a la xarxa
  • Negació de la problemàtica
  • Davallada del rendiment acadèmic

Quan diverses d’aquestes esferes fallen és quan cal començar a pensar en que hi pot haver un problema. En aquestes situacions, Tecnoatenció ofereix servei psicològic i atenció personalitzada a les persones afectades.

Tallers de prevenció

L’organització de tallers a les escoles és una de les eines més efectives del programa, ja que permet arribar a un grup de joves de manera col·lectiva. Sovint els nadius digitals entenen molt de tecnologia, però se’ls fa més difícil analitzar la realitat social en què es troben. Així, no és estrany que comparteixin a internet continguts que els poden acabar perjudicant, o fins i tot que cometin delictes sense ser-ne massa conscients.

Les xerrades s’ofereixen a partir de 6è de primària i fins a 4rt d’ESO, tot i que també se n’organitzen per a estudiantat de cicles formatius. Cada taller s’adapta a l’edat i procés evolutiu dels participants. Tecnoatenció està a disposició d’ampes, escoles, entitats i ciutadania de Cornellà de Llobregat de manera gratuïta. Des de l’inici del programa, al setembre de 2014, s’han impartit un total 48 xerrades i tallers, dins dels quals s’ha atès 1.516 alumnes i 219 pares, mares i professorat d’escoles i instituts de Cornellà de Llobregat.

Més informació

Contacte: Aida Huertas, psicòloga especialitzada i responsable del servei.

tecnoatencio@e-citilab.eu

Telèfon: 656 97 23 68

Visites concertades amb cita prèvia: dimecres de 17 a 19:30 h al Citilab

tecnoatencio.citilab.eu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar