skip to Main Content
Primeres Passes De La Moneda Social Desenvolupada Per Ubiquat

Primeres passes de la moneda social desenvolupada per Ubiquat

L’empresa Ubiquat, amb seu al Citilab, desenvolupa la moneda social de Santa Coloma de Gramenet i de Viladecans

L’economia col·laborativa és una realitat cada cop més present en la societat postcrisi. Voluntariat, relacions comunitàries o intercanvi són conceptes que s’han anat estenent, tot i que no són nous. Una de les iniciatives incorporades a aquesta tendència és la moneda social, que alguns ajuntaments estan començant a implantar. L’empresa Ubiquat, amb seu al Citilab, és una de les pioneres a l’hora de desenvolupar aquest sistema i ja està treballant en projectes a Santa Coloma de Gramenet i Viladecans, on es troba en fase d’estudi preliminar.

Què és la moneda social?

La moneda social o complementària és l’instrument d’una xarxa d’intercanvis de béns i serveis, que pot prendre diverses formes. Es tracta d’una moneda de curs interior o mitjà d’intercanvi d’acceptació voluntària, que s’utilitza per potenciar projectes socials i/o comercials. L’objectiu sol ser estimular l’economia i/o les relacions socials dins d’una comunitat.

Precisament per fer créixer l’economia va néixer el WIR, la moneda complementària més antiga del món. La va crear una cooperativa de pimes, a Suïssa, fa més de 80 anys, i encara segueix vigent, amb 60.000 empreses adherides. Les empreses utilitzen aquesta moneda per comerciar entre elles, d’aquesta manera augmenta la liquiditat i la demanda dins la xarxa d’empreses adherides. És una moneda que corregeix els errors del sistema econòmic tradicional, aportant finançament a les pimes quan els bancs tanquen l’aixeta del crèdit. És a dir, en èpoques de crisi, que és quan més es necessita.

Diversos estudis han trobat que aquesta moneda complementària ha tingut un impacte macro-econòmic a Suïssa, i que podria ser el secret de l’estabilitat del sector pime d’aquell país. Aquest mateix sistema o d’altres similars es poden aplicar a qualsevol tipus d’iniciativa, sigui econòmica o no. De fet, aquí fa anys que utilitzem –tot i que a menor escala—, conceptes similars, com els punts de fidelització dels supermercats o els tiquets restaurant.

Iniciatives en marxa

Ubiquat ha desenvolupat el projecte de moneda social que s’està instaurant a Santa Coloma. Els seus responsables, Jaume Catarineu, Andreu Honzawa i Josep Fígols, hi han estat treballant per crear un projecte molt dirigit a la promoció del comerç local. L’ajuntament ha posat en marxa la moneda Grama, amb la qual colomencs i colomenques podran pagar als comerços i empreses de la ciutat. En aquest cas, al contrari que al WIR, els Gramas sí que es poden acabar bescanviant per euros.

A Viladecans també hi ha una altra iniciativa de moneda local, en aquest cas amb un objectiu d’estalvi energètic. Es crearà una nova operadora d’energia de col·laboració público-privada formada per ciutadans, empreses i ajuntament, i el que s’aconsegueixi estalviar es podrà convertir en Vilawatts, una moneda local que es podrà utilitzar en el comerç local o per invertir en l’eficiència energètica dels edificis o llars.

Ubiquat també dóna suport tècnic a la moneda social “La Turuta” de Vilanova i la Geltrú, la primera a l’Estat espanyol que ha aconseguit la inclusió a les ordenances fiscals de l’Ajuntament el pagament d’una part de les taxes municipals en moneda social, en particular les taxes relacionades amb la regidoria de medi ambient.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar