Diba I Citilab Porten La Formació En Programació I Robòtica A Les Aules

Diba i Citilab porten la formació en programació i robòtica a les aules

Durant els darrers 3 mesos Citilab Cornellà ha format un grup de 30 professors, d’escoles i instituts de la província de Barcelona, en programació i robòtica per tal d’introduir les noves tecnologies a l’aula.

Les eines amb les quals s’ha portat a terme la formació han estat l’Scratch, entorn de programació impulsat pel MIT, i S4A (Scratch for Arduino), desenvolupat al Citilab, que permet traslladar el món de la programació al món real, amb aplicacions diverses com la robòtica o la domòtica.

El Citilab, després de més de 6 anys de treballs, és actualment referent internacional de les comunitats d’Scratch i S4A. Al Citilab Cornellà es realitzen accions formatives de forma permanent i s’organitzen conferències sobre l’ensenyament de la programació. Recentment, Citilab va acollir la trobada anual Scratch Conference amb el suport i la presència del MIT.

En aquest context, l’objectiu del projecte realitzat entre Diputació de Barcelona i Citilab Cornellà, és fomentar les habilitats dels alumnes per solucionar problemes, treballar en equip i per projecte, a més de desenvolupar les vocacions per la ciència, la tecnologia i l’enginyeria.
Per portar a terme aquests objectius, s’ha treballat de forma integral amb la formació dels professors i dels alumnes, en totes les seves vessants, presencial, telemàtica i a l’aula. La formació s’ha desenvolupat inicialment amb una sessió presencial al Citilab. Seguidament, amb el suport dels formadors del Citilab i els materials telemàtics posats a la seva disposició, els professors, proposen un projecte per desenvolupar a l’aula. La fase final consisteix en el desenvolupament d’aquests projectes amb formació pels mateixos professors i els alumnes, a les escoles que així ho han sol·licitat.
La presentació pública dels resultats serà el dimarts, 29 d’abril de 2014 al Citilab.
Les escoles participants han estat: l’INS d’Argentona; l’INS de Begues; l’INS Corbera de Corbera de Llobregat; l’INS de Gelida; l’INS Bisbe Berenguer de l’Hospitalet; Escolàpies d’Igualada; l’Escola Vedruna de Malgrat de Mar; l’INS Bernat el Ferrer de Molins de Rei; l’Institut Aiguaviva de Mollet del Valles; l’Escola El Morsell d’Olivella; l’Escola Diocesana de Navàs; l’INS Creu de Saba d’Olesa de Montserrat; l’Escola Jaume I de Pineda de Mar; l’INS Ribera Baixa d’El Prat de Llobregat; l’Institut del Vallès de Sabadell; els IES Vinyet i INS Joan Ramon Benaprès, de Sitges; l’INS Josep Mestres Busquets de Viladecans i l’INS Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.
El treball conjunt ha donat com a resultats diferents projectes en diverses fases de maduració. Aquells que han estat realitzats amb Scratch els podeu consultar a la següent galeria: http://scratch.mit.edu/studios/397454/projects/. 
Relació de tots els treballs:
• Simulació d’experiments que expliquin la dilatació dels gasos (2 projectes), Silvia Gimeno, INS Begues, 2n ESO, Naturals (Física i química). Simulació de dos experiments que expliquin la dilatació dels gasos.
• Simulacions de circuits elèctrics a l’habitatge Enric Grané Floris (2n ESO Tecno) i Marta Pàmies (1r ESO Info). INS Corbera. Pensat a llarg termini, primer amb els alumnes de 1r d’ESO i després concretar els projectes de 2n ESO.
• Simulació de circuits elèctrics, José Gómez Medina, INS Creu de Saba, Olesa de Montserrat .
• Animació d’una reacció nuclear, Jordi Montava Castilla, Institut Bernat el Ferrer, Molins de Rei .
• Visualització de valors de sensors (temperatura, corrent, … ) amb S4A, Jordi Montava Castilla, Institut Bernat el Ferrer, Molins de Rei.
• Teoria de les palanques, Alberto Garcia de Bejar, Institut Manuel de Cabanyes, Vilanova i la Geltrú.
• Elaboració d’un conte per a alumnes de preescolar, Marisol Rodríguez Rodríguez, Escola El Morsell, Olivella.
• Els mosquits i la transmissió de les malalties emergents, Marisol Rodríguez Rodríguez, Escola El Morsell, Olivella.
• Joc sobre la solidaritat, Ricard Furones Escola Jaume I, Pineda de Mar. Involucraran diversos cicles en el projecte: – Inicial (6-8 anys): farien els dibuixos dels objectes i selecció de fotografies – Mitjà (8-10 anys): establirien les situacions de Solidaritat i les possibles solucions – Superior (10-12): farien les adaptacions d’un programa en Scratch inserint els objectes d’Inicial i establint les situacions de Mitjà – Infantil (3-6): jugarien al joc.
• S4A a l’aula de tecnologia, Laura Casaldàliga i Josep Colilles, Escola Diocesana de Navàs Realització de diversos petits programes en S4A, amb les seves respectives instal·lacions electròniques (cruïlla de semàfors, intermitents, jocs de llums, etc.).
• Panells solars, ponts llevadissos i ascensors, Elisa Lanuza IES Vinyet, Sitges. A l’assignatura de tecnologia, els alumnes han construït maquetes amb components elèctrics. Volen dotar-les de certa intel·ligència utilitzant S4A.
• Càlcul de valors de resistències, Laura Casaldàliga i Josep Colilles Escola Diocesana de Navàs.
• Simulació de domòtica, Maria Llopart Font SI Vallbona d’Anoia.
• Història animada, Emili Escolà Ribera Escolàpies Igualada Realitzaran una història animada als cursos de 5è i 6è de Primària per tal de representar-la després als alumnes de cicles inferiors.
• Simulació de transit, Gaietà Francesc Vals Loan Institut Molí de la Vila, de Capellades. Simulació de carrers amb cotxes amb Scratch.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar