Durant els darrers 3 mesos Citilab Cornellà ha format un grup de 30 professors, d’escoles i instituts de la província de Barcelona, en programació i robòtica per tal d’introduir les noves tecnologies a l’aula.
Les eines amb les quals s’ha portat a terme la formació han estat l’Scratch, entorn de programació impulsat pel MIT, i S4A (Scratch for Arduino), desenvolupat al Citilab, que permet traslladar el món de la programació al món real, amb aplicacions diverses com la robòtica o la domòtica.
El Citilab, després de més de 6 anys de treballs, és actualment referent internacional de les comunitats d’Scratch i S4A. Al Citilab Cornellà es realitzen accions formatives de forma permanent i s’organitzen conferències sobre l’ensenyament de la programació. Recentment, Citilab va acollir la trobada anual Scratch Conference amb el suport i la presència del MIT.
En aquest context, l’objectiu del projecte realitzat entre Diputació de Barcelona i Citilab Cornellà, és fomentar les habilitats dels alumnes per solucionar problemes, treballar en equip i per projecte, a més de desenvolupar les vocacions per la ciència, la tecnologia i l’enginyeria.
Per portar a terme aquests objectius, s’ha treballat de forma integral amb la formació dels professors i dels alumnes, en totes les seves vessants, presencial, telemàtica i a l’aula. La formació s’ha desenvolupat inicialment amb una sessió presencial al Citilab. Seguidament, amb el suport dels formadors del Citilab i els materials telemàtics posats a la seva disposició, els professors, proposen un projecte per desenvolupar a l’aula. La fase final consisteix en el desenvolupament d’aquests projectes amb formació pels mateixos professors i els alumnes, a les escoles que així ho han sol·licitat.
La presentació pública dels resultats serà el dimarts, 29 d’abril de 2014 al Citilab.
Les escoles participants han estat: l’INS d’Argentona; l’INS de Begues; l’INS Corbera de Corbera de Llobregat; l’INS de Gelida; l’INS Bisbe Berenguer de l’Hospitalet; Escolàpies d’Igualada; l’Escola Vedruna de Malgrat de Mar; l’INS Bernat el Ferrer de Molins de Rei; l’Institut Aiguaviva de Mollet del Valles; l’Escola El Morsell d’Olivella; l’Escola Diocesana de Navàs; l’INS Creu de Saba d’Olesa de Montserrat; l’Escola Jaume I de Pineda de Mar; l’INS Ribera Baixa d’El Prat de Llobregat; l’Institut del Vallès de Sabadell; els IES Vinyet i INS Joan Ramon Benaprès, de Sitges; l’INS Josep Mestres Busquets de Viladecans i l’INS Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.
Relació de tots els treballs:
• Simulació d’experiments que expliquin la dilatació dels gasos (2 projectes), Silvia Gimeno, INS Begues, 2n ESO, Naturals (Física i química). Simulació de dos experiments que expliquin la dilatació dels gasos.
• Simulacions de circuits elèctrics a l’habitatge Enric Grané Floris (2n ESO Tecno) i Marta Pàmies (1r ESO Info). INS Corbera. Pensat a llarg termini, primer amb els alumnes de 1r d’ESO i després concretar els projectes de 2n ESO.
• Simulació de circuits elèctrics, José Gómez Medina, INS Creu de Saba, Olesa de Montserrat .
• Animació d’una reacció nuclear, Jordi Montava Castilla, Institut Bernat el Ferrer, Molins de Rei .
• Visualització de valors de sensors (temperatura, corrent, … ) amb S4A, Jordi Montava Castilla, Institut Bernat el Ferrer, Molins de Rei.
• Teoria de les palanques, Alberto Garcia de Bejar, Institut Manuel de Cabanyes, Vilanova i la Geltrú.
• Elaboració d’un conte per a alumnes de preescolar, Marisol Rodríguez Rodríguez, Escola El Morsell, Olivella.
• Els mosquits i la transmissió de les malalties emergents, Marisol Rodríguez Rodríguez, Escola El Morsell, Olivella.
• Joc sobre la solidaritat, Ricard Furones Escola Jaume I, Pineda de Mar. Involucraran diversos cicles en el projecte: – Inicial (6-8 anys): farien els dibuixos dels objectes i selecció de fotografies – Mitjà (8-10 anys): establirien les situacions de Solidaritat i les possibles solucions – Superior (10-12): farien les adaptacions d’un programa en Scratch inserint els objectes d’Inicial i establint les situacions de Mitjà – Infantil (3-6): jugarien al joc.
• S4A a l’aula de tecnologia, Laura Casaldàliga i Josep Colilles, Escola Diocesana de Navàs Realització de diversos petits programes en S4A, amb les seves respectives instal·lacions electròniques (cruïlla de semàfors, intermitents, jocs de llums, etc.).
• Panells solars, ponts llevadissos i ascensors, Elisa Lanuza IES Vinyet, Sitges. A l’assignatura de tecnologia, els alumnes han construït maquetes amb components elèctrics. Volen dotar-les de certa intel·ligència utilitzant S4A.
• Càlcul de valors de resistències, Laura Casaldàliga i Josep Colilles Escola Diocesana de Navàs.
• Simulació de domòtica, Maria Llopart Font SI Vallbona d’Anoia.
• Història animada, Emili Escolà Ribera Escolàpies Igualada Realitzaran una història animada als cursos de 5è i 6è de Primària per tal de representar-la després als alumnes de cicles inferiors.
• Simulació de transit, Gaietà Francesc Vals Loan Institut Molí de la Vila, de Capellades. Simulació de carrers amb cotxes amb Scratch.